АКТУЕЛНО

Миланко Шеклер: Прави пријатељ, као и права љубав, дају оно најважније у животу – дају ти СЛОБОДУ!


фото: Б.Диковић

Кад ти непријатељи постану пријатељи, шта ти постану пријатељи? Па пријатељи ти тада постану, односно најчешће се осећају као – будале!

Иако не знам тачно када, знам са великом извесношћу и сигурношћу да ћу и овој власти, као и свим њиховим претходницима, ускоро видети „леђа“. Наравно, и ова „леђа“ ће у моменту одласка са власти бити покривена неким прескупим сакоом и кошуљом, за разлику од похабаног џемпера, изношене јакне и исцепаних ципела, у којима су дошли на власт! Кажу, да су „напредњачки“ појединци по доласку на власт зајмили од најближих пријатеља новац како би купили своје прво одело и ципеле, јер су се предходно силно истрошили на „набавку“ факултетских диплома, занављања исцепалих ципела током пешачења и лепљења „страначких“ плаката, али и на улагања у „своју странку“, пре свега у кафанске рачуне приликом „партијских састанчења“, „врбовања гласача“, „прављења стратегије за будуће упошљавање заслужних партијских војника у јавним предузећима“ итд.

Та задригла и необразована маса радикалско-напредњачких „лошака“, силно исфрустрирана и „испошћена“ својим вишегодишњим неучествовањем у власти (чувене радикалско-напредњачке испосничке муке), љубоморна и завидна на све оне очигледне „лоповлуке“ претходне „жуте“ власти, чекала је и дочекала свој тренутак!

При томе, ова неука и дилетанстка маса, која је тренутно на власти, није ни могла ни хтела да примети да су ти „жути“ лопови и муватори“, и поред почињених бројних противзаконитих дела, на којима су се на очиглед свих нас обогатили, имали довољно професионалних квалификација да свему томе дају привид легалности (пљачкали су у „складу са прописи“)! Уједно су ипак били довољно искусни и школовани за обављање високих политичких функција, што је спречавало појаву крупних превида и грешака у вршењу власти! Новопридошли властодршци, ти силни и бројни „напредњачки“ навијачи, нашли су се изненада на том великом и потпуно слободном „политичком“ терену, где је требало да заиграју најбоље што могу, иако нису знали чак ни основна правила по којима функционише политичка спортска дисциплина, звана демократија!

Да су дунстери стигли на власт, требало је да буде свима јасно, али да ће на јавној политичкој сцени Србије направити такво беспуће коме ни планински венци Хималаја нису више за поређење, то нико није ни сањао! „Жути“ лопови су имали према свему један површан и празан однос, онако типично манекенски, какав је имао и њихови блентави предводник и председник (тек сада сви виде колико је блентав, а док је био на председничкој позицији сви су се правили да то не примећују!), гледајући у свему само добру прилику да се страначки испромовишу и финансијски обезбеде (добар глас за странку, а лову за себе).

Данашњи „напредњаци“, поготову они на нижим новима власти, онакви какве их је Бог дао, силну муку муче како да технички изврше толико жељену „крађу“, јер су неискусни и не знају, па онда на крају све тако избанализују и учине то тако бахато и примитивно, да јавност не може да верује шта гледа и чему присуствује! Али, да апсурд буде већи, маса народа која све то гледа и која је већ поптуно и безнадежно осиромашена, у свему томе не види ништа лоше, не покушава ни да јури ни да хвата и оптужује лопове, већ трчи да „уђе“ у такву власт не би ли и сами могли нешто да мазну и искористе! Тако народ Србије даје свој сопствени допринос бешчашћу овакве власти у Србији! Маса народна види сав овај хаос као пословну шансу да се и они коначно „обезбеде“, док су ови њихови на власти! Када им се покуша да укаже на то (а ја сам пробао!), они ти по правилу одмах скрешу у лице: „Па тако су радили и они претходни“!

И тако, најгора државна странпутица, на коју су нас скренули и повели „жути“ преваранти, и даље представља „главни стратешки правац“ у коме се креће држава Србија, без обзира на све „бескрајне приче и кукњаву“ напредњачке врхушке на ту и такву „претходну лоповску власт“ која им је оставила празну касу и празну кућу! Најгоре од свега је то, што ће ова „напредњачка“ власт, у тренутној заиста општој немаштини (за коју су свакако криви „жути“ Хуни) и одсуству прилика за „брзо богаћење“, кренути да руше и саме „зидове државне“, само да би продали цигле, грађевински материјал, и на крају и саму земљу, што грађевинску што пољпоривредну! Јесте ли приметили, како данашњим врховним „властодршцима“ тако силно засијају окице када помену продају „Телекома“, аеродрома „Никола Тесла, „Електропривреде Србије“, јер то су задња добра и висококвалитетна „грла у државној штали“ Србије! Када би то продали, рачунају властодршци данашњи, онда би имали новца за бар још коју годиницу лепог и безбрижног живота на власти! Такво уживање су им њихови страни „саветници“ већ обећали!

Јадна Србија! Јадан народ! Ови и овакви на власти, уназадили су нам и уништили наше последње наде, а уз то, уништили су и скоро све остатке већ поодавно нагрижених моралних норми. Уништавају нам последње остатке морала и вредоносних судова наших предака, мењајући нам значење чак и оних најосновнијих појмова који нам творе живот и породицу, као што су пријатељство и љубав!

Тако данас у Србији више није нимало лако некоме објаснити чак ни шта значи реч пријатељ! Као већина људи у Србији, и ја сам мислио да су пријатељи они који деле са нама исте вредности, са којима делимо најлепше и најтеже тренутке у животу, пред којима скоро да немамо тајни, који су увек уз нас када нам је тешко, који су увек ту када смо срећни, који су ту да нам помогну када је натеже, који су увек уз нас, чак и када направимо неку глупост, јер нас једноставно воле!

Али није више тако! Бар не за ову власт, и не за ово време!

Ова власт, на челу са премијером, нас учи да су нам пријатељи и они који нас убијају и који су нас убијали вековима, они са којима немамо никакве емотивне, већ само пословне (купо-продајне) односе, они који увек гледају само шта је њихов а никада шта је наш интерес, они који не желе ни да нас саслушају када имамо проблем, они који су и слепи и глуви на сваки наш покушај да објаснимо шта нас мучи, они који никада не желе да поделе своје планове са нама а увек траже да им кажемо наше, они који су увек на страни оних који су против нас, оних који нас увек уцењују, а највише онда када нам је најтеже! Учи нас ова власт, како нам је пријатељи онај, који, док нам гори кућа, не шаље своје ватрогасце, већ се распитује за тренутну цену куће која гори! Хоће да нам објасни наш премијер како су нам такви „пријатељи“ данас потребнији него икад, и како их се он лично никада неће одрећи, јер како каже, „не жели да Србија остане усамљена“! Ја не разумем човека који би осетио велику „усамљеност“ ако поред себе нема оних који му вечито говоре да га не воле и да га мрзе!

Изједначује наш премијер „такве наше пријатеље“ (и тврди на их се никада неће одрећи и да они вреде исто толико, ако не и више) са онима који се са нама никада нису потукли, који никада нису дигли цев и пушку према нама, који су напротив увек били ту када нам је најтеже, који са нама деле исте ставове и вредности, који у складу са својим могућностима увек понуде да поделе са нама и оно задње што имају, оних који су из љубави према нама спремни да се понекад одрекну и сопствених интереса да би нам помогли када нам је најтеже, оних који нам шаљу ватрогасце, а не купце, када нам гори кућа!

Хоће ова власт да нас истрајно учи како је и „пријатељство“ новог доба само интерес и политика, и како више нема „љубави“ за џабе! Тим својим новим кодексом и новим моралним вредностима, уче нас свакдневно и у ријалити шоуима! Тако данас можемо научити да професионалне курве и проститутке представљају исто тако „добре“ девојке као и сваке друге, да они који лажу и краду нису ништа лошији од оних који увек говоре истину и раде поштено, да они који варају и мењају често мишљење нису ништа гори од оних који су верни и истрајни, да они који су спремни да ураде све за новац и властити интерес нису ништа лошији људи од оних који испред новца стављају част, поштење, истину и правду!

Уче нас, да искрено пријатељство и љубав данас не постоји, и да је то само мит и обична будалаштина, јер се иза сваког пријатељества и љубави крије само чист голи интерес и ништа више!

Да ствар буде гора, томе нас уче управо они „наши нови пријатељи“ који се тако и понашају, они који заиста пријатељство и љубав или купују или продају, они који су толико себични да само гледају сопствени интерес и ништа више, они који у свакој појави правог пријатељства и љубави, виде смртну опасност за себе и своје интересе!

А зашто они не подносе право пријатељство и љубав?

Па зато што прави пријатељ и права љубав, не знају за препреке! Зато што право пријатељство и права љубав могу све, без обзира на силу и моћ! Зато што право пријатељство и љубав увек победе! Зато што се прави пријатељ и права љубав никада не понижавају, и ни пред ким не морају и неће да моле и клече! Зато што право пријатељство зна да траје вековима, зато што права љубав ни после смрти не престаје и не нестаје! Зато што право и искрено пријатељство, као и права и искрена љубав, што дуже траје, све је јаче и јаче! Зато што старо пријатељство постаје традиција и историја, а права љубав буди осећај вере у људе, вере чак и у немогуће! Зато што се пријатељство, као и љубав, не може да купи, јер га онај који га има никада не продаје!

Зато што ти прави пријатељ, као и права љубав, дају оно најважније у животу: дају ти СЛОБОДУ!

Миланко Шеклер

***

НАПОМЕНА: Први пут објављено на сајту СРБски ФБРепортер 22.10.2015. – 

———-

23.11.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

 1. ИСПРАВКА – ДОПУНА:

  У претходном тексту, при крају, где пише:
  „потписало 1548 људи у току 45 дана.“
  треба да пише:
  „потписало 2600 људи у току 13 месеци и 1548 људи у току 45 дана.“

  Љубомир Т. Грујић

  Свиђа ми се

 2. РАДИ ПОТПУНЕ ОБАВЕШТЕНОСТИ И ПОШТОВАЊА ИСТИНЕ

  Следећи део овог одличног текста господина Миланка Шеклера:

  „„Жути“ лопови су имали према свему један површан и празан однос, онако типично манекенски, какав је имао и њихови блентави предводник и председник (тек сада сви виде колико је блентав, а док је био на председничкој позицији сви су се правили да то не примећују!), “

  ме приморава да обавестим да то тврђење „а док је био на председничкој позицији сви су се правили да то не примећују“ побијају подаци о следећим акцијама:

  Уставном суду:
  Забрана рада Демократској странци:

  Click to access 2008_09_30LTG_US_DSsve.291133255.pdf

  30/09/2008

  Уставном суду:
  Предлог да оцени уставност
  рада Демократске странке:

  Click to access 2010_03_01LTG_US_DSpotvrd.29142656.pdf

  01/03/2011

  Пријава јавног потписивања за расписивање референдума по 11 најважнијих питања за Србе и Србију:

  Click to access 2010_05_05LTG_MUPsve.29131715.pdf

  за референдум
  „ИСТИНОМ ДО ПРАВДЕ ЗА
  МИР И СЛОБОДУ“
  05/05/2010
  Поднето:

  Click to access 2010_04_23LTG_SkpBTVlPodnto0001.29132324.pdf

  ПОНОВНИ ПОЗИВ ЗА РАСПИСИВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМА:

  26.02.2011
  ЈАВНО ПОТПИСИВАЊЕ:

  је почело 10.05.2010. и одвијало се до 30.06.2011. године. У току тих 13 месеци 2600 људи је потписало предлог, тј. мање 0,001 пролазника поред пулта за потписивање.

  Председнику Борису Тадићу:
  Ваша оставка и оставке Владе и народних посланика. Упозоравајући општи штрајк
  http://ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/docs/2011_04_18LTG_BTSkVlAlVcc.29075404.pdf1
  8/04/2011

  Председнику Борису Тадићу:
  Захтев држављана Р. Србије да поднесете оставку
  Текст Захтева:

  Click to access 20110701LTGspiskoviBT.5030817.pdf

  Потврда пријема Захтева:

  Click to access 2011_07_01LTGpotvrdai_BT.5031247.pdf

  01/07/2011

  Народној скупштини:
  Захтев за разрешење председника Бориса Тадића>

  Click to access 2011_09_11LTG_BT.29061611.pdf

  11/09/2011

  Ова последња два документа је на јавном потписивању у Кнез Михаиловој улици у Београду: http://www.ssssseternal.org/yahoo_site_admin/assets/images/2011_04_08BrancoLTG1Peti_dan.4313657_std.jpg
  потписало 1548 људи у току 45 дана. Око 50% су били млади између 20 и 40 година. Нису се „сви правили да то не примећују“.

  Је ли Кнез Милош погрешио кад је рекао (а Тито је волео да то понови):

  „Сваки народ има власт какву заслужује.“?

  Мислим да Србски народ то не заслужује.

  (Не знам кад се наш народ обрачунавао са својим сународницима, такође Србима, који су га изигравали, варали, исцеђивали, …, издали? То је много, много, тешко. Некад се ради о добрим познаницима, пријатељима, блиским пријатељима, рођацима. Много је то тешко и болно. Веома сложено. Чести ратови су наш народ присиљавали да се здружује и помаже на све начине да би сачували живот, егзистенцију, личну, породичну, тиме и националну. Кад се успостави мир, део народа се разузда. Други део трпи, гледа, ћути, подноси, ради поштено, честито настоји да помогне и другима. Чува обичаје, Веру, језик, жели да очува и државу, да сачува слободу. Онај разуларени део, се све више разуларује….. и својом амбицијом, похлепом, лакомошћу омогућава странцима да остварују без тешкоће и без препрека своје циљеве и интересе. Ми се љутимо што то странци раде, а не покушавамо да зауздамо наше сународника и да их освестимо, да их подвргнемо одговорностима.)

  Мислим да је основни разлог то што су СВИ србски владајући политичари, и монарси и председници, изиграли, преварили, обманули, завели, било несвесно било свесно) Србски народ од 1918. године до данас. Зато ме људи питају:
  „А ко ће уместо Милошевића?“ 1990.те
  „А ко ће бити бољи од Тадића?“ 2008- 2012.
  „А ко ће бити бољи од Томе?“ 2012-2017.
  „А ко уместо Вучића, ко неће да превари?“ текуће време.

  Одговарам:
  Има људи у Србији који неће да преваре.
  Када гласате добро размотрите живот и рад, опредељња, обећања, упоредите их, за сваког кандидата. Добро размислите коме пружате поверење. Гласање је тајно. Ако подлегнете уценама, претњама или прихватите подмићивање, немате права после да кукате. Ако то нисте урадили, а преварени сте, борите се да праварант(и) одговара(ју). Борите се, мирнодопски, користећи сва уставна и законска права. Здружујте се у томе. Немојте да наседате позивима на узимање мотке, тојаге, виле, ножа, пушке, на рушења, да би се тако зауставили и сменили властодршци, јер би то довело до трагичне катастрофе по Србски народ и Србију.

  Захтев Народној скупштини да покрене уставни процес за разрешење Александра Вучића је до сада јавно потписало на:
  https://www.peticije24.com/srbezav 23 потписника,
  https://www.peticije24.com/sav 7 потписника

  уместо најмање два милиона с обзиром на општу кукњаву на владавину Александра Вучића.

  Љубомир Т. Грујић

  Свиђа ми се