АКТУЕЛНО

ОКУПИРАНЕ ТЕРИТОРИЈЕ: „Привремене мере“ на Универзитету у Приштини?


КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Ректорски колегијум Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, заједно са деканима факултета обратио се председнику Србије Александру Вучићу са молбом за пријем како би се помогло у проналажењу најбољег решења у интересу Универзитета и шире друштвене заједнице.

Како наводе у писму, поред сложених и тешких прилика на Косову и Метохији у којима функционише Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. ових дана додатно су узнемирени информацијама да се у Влади Србије припремају кадровске и организационе промене на Универзитету, без консултација и учешћа академске заједнице универзитета кога се то непосредно тиче.

Имајући у виду одговарајуће одредбе Закона о универзитету, кадровске и организационе (статусне) промене у високошколској установи, могуће су једино уз пуно поштовање принципа аутономије, односно, надлежности органа универзитета и факултета, Националног савета за високо образовање и Ресорног министарства, наводи се у саопштењу.

Свака одлука, донета, мимо међународно признатог принципа аутономије универзитета, „разоружала“ би Универзитет у Приштини, јединог преосталог „оружја“, које му је преостало у борби за свој опстанак у односу на доказано неблагонаклоне власти у Приштини и њихову жељу да га, уз правно насиље „интегришу“ у тзв. косовски систем, истргну из јединственог образовног простора и система Републике Србије, и тиме заправо угасе, додаје се.

„С обзиром на јавни позив који сте упутили свим добронамерним појединцима и институцијама у Србији, за учешће у дијалогу о будућности Косова и Метохије, као и суштински значај Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, по опстанак и положај српског народа на Косову и Метохији, сматрамо да будући положај и опстанак Универзитета треба да буду незаобилазни део тог дијалога“, закључује се у саопштењу.

Раније јуче чланови Одбора за очување и опстанак Универзитета затражили су од ректора Универзитета Срећка Милачића да се изјасни о, како тврде, „увођењу привремених мера“ на тај Универзитет.

Одбор је, како тврде, дошао до сазнања да се у влади Србије припремају кадровске и организационе промене на Универзитету, „у виду некаквих привремених мера“ и то „без икаквог информисања и учешћа легално изабраних органа Универзитета и академске заједнице Универзитета“.

ИЗВОР: РТС

***

ФБР ДОДАТАК: ПИСМО ОДБОРА РЕКТОРУ УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ

УНИВЕРЗИТЕТ У ПРИШТИНИ

– Ректору, Проф. др Срећку Милачићу –

Косовска Митровица

rektorat@pr.ac.rs

 

Поштовани Ректоре,

Чланови Одбора за очување и опстанак Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици у правном систему Републике Србије, дошли су до сазнања да се у Влади Републике Србије припремају кадровске и организационе промене на Универзитету, у виду некаквих “привремених мера“, без икаквог информисања и учешћа легално изабраних органа Универзитета и академске заједнице Универзитета. Индикативно је да се поменуте активности спроводе у време када су запослени на Универзитету у Приштини, као и на свим другим универзитетима у Србији, на колективном годишњем одмору.

Уверени смо да су, у складу са важећим одредбама Закона о универзитету, организационе и кадровске промене на Универзитету, уколико се тим променама жели његово јачање, побољшање квалитета и ефикасности образовног и научног процеса, а не његово слабљење и етапно гашење, могуће  само уз добро промишљену анализу, уз пуно поштовање принципа аутономије универзитета и у споразуму са академском заједницом које се то непосредно тиче. Ако је његова аутономија упитна за власти Републике Србије, како онда ту аутономију бранити од власти у Приштини, које  своју ненаклоност према високошколској настави на српском језику,  показују у континуитету? Олако одрицање и гажење аутономије нашег универзитета, значило би губитак једне од основних полуга у борби за његов опстанак и очување у условима константног притиска приштинских власти. Због тога упозоравамо да би сваки другачији приступ представљао отворено кршење Закона о универзитету и правно насиље уз пуну одговорност за погубне последице тако преузетог насиља.

Позивамо Ректора Универзитета, Проф. др Срећка Милачића, као и надлежне органе Универзитета да се о поменутим активностима изјасне, као и да у дијалогу са ресорним Министарством Републике Србије, у складу са одговарајућим одредбама Закона о универзитету, покрену расправу о организационом и кадровском јачању Универзитета, како би наступајуће догађаје дочекао спремнији да одбрани свој правни континуитет и опстанак у компликованим и тешким условима на Косову и Метохији.

 

У Косовској Митровици, 27. 7. 2017. год.

ОДБОР

ЗА ОЧУВАЊЕ И ОПСТАНАК УНИВЕРЗИТЕТА У ПРИШТИНИ

СА ПРИВРЕМЕНИМ СЕДИШТЕМ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

***

ФБР ДОДАТАК: ДОПИС ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ

ФБР ДОДАТАК: ПИСМО ПРЕДСЕДНИКА САВЕТА УНИВЕРЗИТЕТА ПРЕДСЕДНИКУ ВЛАДЕ СРБИЈЕ


e-mail: rektorat@pr.ac.rs

Поштована председнице Владе Републике Србије,
Обраћам Вам се у име целокупне академске заједнице Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици која је узнемирена информацијама да се без консултација и учешћа академске заједнице Универзитета у Влади Републике Србије припремају кадровске и организационе промене на Универзитету, што је у супротности са Уставом Републике Србије и Законом прокламованом институционалном аутономијом Универзитета.

Институционална аутономија Универзитета и академске слободе, зајамчене Уставом Републике Србије и Законом о високом образовању Републике Србије, јесу европске вредности које је Универзитет прихватио приступањем у пуноправно чланство у Европској универзитетској асоцијацији 2008. године у Ротердаму и потписивањем Магна карта университатум 2010. године у Болоњи. Универзитет је примљен у чланство у статусно неутралном оквиру ,,Косово под резолуцијом Уједињених нација 1244“, што представља додатни аргумент за поштовање и јачање аутономије Универзитета у Приштини у компликованим политичким условима на Косову и Метохији.
Евентуалне кадровске и организационе променe на Универзитету од стране Владе Републике Србије којима се крши Уставом и Законом прокламована институционална аутономија Универзитета имале би несагледиве последице на међународни статус високошколског система Републике Србије и самог Универзитета, а утицале би негативно и на европски пут Републике Србије којем тежи Влада Републике Србије са Вама на челу, као и на чланство Универзитета у поменутим организацијама и на учестовање студената и наставног особља у европским академским програмима.

Целокупна академска заједница Универзитета је узнемирена због вести о кадровским променама на Универзитету у Приштини, а доказ томе је и чињеница да смо током данашњег дана примили велики број позива наставног и ненаставног особља Универзитета, као и студената и родитеља наших студената који су забринути за даљу судбину Универзитета. Наш одговор је био да верујемо у политику Владе Републике Србије и председника Републике Србије Александра Вучића, који се за све време свог политичког деловања залаже за унапређење рада Универзитета и опстанак Срба на Косову и Метохији.

Подсећамо Вас да је Универзитет већ био изложен бојкоту Европске универзитетске асоцијације (ЕУА) од 2004. до 2008. године због кршења  институционалних слобода Универзитета, којe представљају фундаменталне принципе
ЕУА и Магна карта университатум, од стране Владе Републике Србије директним мешањем у кадровску политику Универзитета. Ова мера је имала за последицу међународно непризнавање диплома стечених на нашем универзитету, искључење из свих програма под окриљем Европске универзитетске асоцијације, као и забрану
службене сарадње чланица ЕУА са нашим универзитетом.

Због свега наведеног апелујемо на Вас и Владу Републике Србије да директним одлукама извршне власти у погледу кадровских решења супротних Закону о високом образовању Републике Србије и принципима аутономије универзитета, девет месеци пре редовних избора на Универзитету, не успостављате такав преседан чиме се
поништава целокупан рад академске заједнице Универзитета у Приштини, већ да кроз дијалог дођемо до обострано прихватљивог решења које ће допринети очувању и опстанку Универзитета, као једног од ослонаца српског народа на Косову и Метохији.

ПРЕДСЕДНИК САВЕТА
Доц. др Божидар Зарковић, с.р.

—-

ПОВЕЗАНО:

*ХИТНО: Документа којима Марко Ђурић тражи укидање српског Универзитета у Косовској Митровици! (ФОТО)

*Ал не рече Туре (Марко Ђурић): Ако Бог да! Поуке бунта на Универзитету у Приштини (Кoсовска Митровица)

*Косовска Митровица: Марко Ђурић – Нико неће и не сме да дира наш Универзитет (осим мене?)!

*Ристић: Тзв. интеграциjа Универзитета у Приштини представља корак ка интегрисању у косовски образовни систем

*Канцеларија за КиМ – Ради се о интегрисању факултета у оквиру Универзитета, не у косовски систем. Ректор тражи састанак са премијером

————————

30.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић