АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ Против Диктатуре: ДАН 24 – у Београду блокирали прилаз згради РТС (ВИДЕО)


Фото: Снежана Чонградин

Протест против диктатуре у Београду вечерас је блокирао улаз у Радио телевизију Србије, у Абердаревој улици. Како су навели, улаз у Абердаревој је једини излаз за теренска возила Јавног сервиса, и то је разлог због којег се опредељују за ову блокаду.

Демонстранти су по 24. пут кренули од Скупштине Србије, овај пут највише се фокусирајући на онај део неиспуњених захтева који се односи на слободе медија, па су критиковали извештавање јавног сервиса свих грађана називајући га једногласно „јавном кућом Србије“.

Нови протест заказан је за сутра у 18 часова.

***

Ток протеста можете пратити овде:

20.31 – „Доћи ћемо опет“, викали су учесници Протеста против диктатуре. Сутрашње демонстрације заказане су поново испред Скупштине Србије у 18 часова.

20.30 – „Слуге режима“ и „Онесвести се“, кличу демонстранти. Тренутно су сви поседали на бетон, скандирајући „Уааааа“. „Јавна кућа Србије“, ори се са пода.

20.10 – Група демонстраната кренула је ка вратима улаза у РТС али су их редари демонстрација зауставили, рецима: „Људи, нећемо унутра“. Песма из серије „Бољи живот“ тренутно се чује са разгласа. Ускоро би требало да буде окончан вечерашњи Протест против диктатуре. Ово је друга блокада испред медија. Прва је била испред таблоида Информер пре два дана.

20.06 – Логистичари Протеста против диктатуре поређали су испред улаза у РТС примерке листа Данас.

Фото: Снежана Чонградин

20.00 – Како су окупљенима рекли учесници демонстрација преко мегафона, РТС је у другом Дневнику известио да им је блокиран паркинг за теренска возила у Абердаревој улици. Протест против диктатуре је неколико минута раније пропустио са паркинга аутомобил у којем је било дете. Маса је бурно реаговала када је неколицина запослених на Јавном сервису изашла из зграде. У међувремену стигло је у Абердареву више телевизијских екипа да снима протест.

19.30 – Стварајући заглушујућу буку, Протест против диктатуре обележио је почетак другог Дневника РТС у Абердаревој улици. Окупљенима се обратила бивша уредница вести Јавног сервиса Горица Бингулац, која је на овој телевизији провела више од 20 година.

„Срамота ме је да овде нема мојих колега и да не заслужујете да сте бар трећа вест у Дневнику. Исто као и ви, нећу да гледам ријалити и старлете, хоћу образовни програм. Али њима сметају људи који мисле и хоће образовање и културу. Требају им послушни“, истакла је Бингулац.

Она је додала, цитирајући професорку Сњежану Миливојевић, да када су затворени медији и не ради Скупштина – улице и тргови преузимају њихову улогу. „Жао ми је што међу нама нема интелектуалаца. Али, разумем и колеге новинаре. Чувају посао. Али само се питам да ли су срећни када се погледају у огледалу?“, закључила је бивша уредница вести РТС пред демонстрантима у Абердаревој улици.

19.11 – Протест против диктатуре стигао је до зграде РТС. Колона тренутно броји око 300 учесника, према процени полицајаца у цивилу присутних у маси. „Излазите напоље“ и „Јавна кућа Србије“ узвикују демонстранти, који се крећу ка Абердаревој улици.

19.00 – Колона Протеста против диктатуре кренула је до зграде РТС. Приметно мање новинарских екипа и учесника демонстрација. Нема ни бубњара који су протекле три недеље били неизоставни део протеста.

18.40 – Стотинак учесника Против диктатуре окупило се на платоу испред Скупштине Србије и блокирало саобраћај. Музика са разгласа уз упадљив изостанак транспарената одликује тренутну ситуацију испред републичког парламента. Како је Данас већ известио током дана, план је да се око 19 часова оде до зграде Радио телевизије Србије и блокира улаз Јавног сервиса из Абердареве улице до 20.30 часова.

***

Демонстранти у Суботици против некомпетентног „СНС кадрирања“

Суботичани су вечерас на 22. по реду протесту “Против диктатуре”, одржаном на градском тргу, протестовали против “најновијег СНС кадрирања” и апеловали на одборнике Скупштине града да сутра не усвоје предлог да в.д. директорка Арт биоскопа “Александар Лифка” буде особа која нема стручних референци да обавља овај посао, преноси портал Маглочистач.

Једна од говорница на протесту прочитала је Фејсбук статус једног од истакнутих културњака у Суботици који је данас написао на свом профилу да “Филмски клуб Ориент у простору Арт биоскопа Лифка престаје са радом, да је Викторија Шимон Вулетић (бивша директорка) од овог биоскопа направила место сусрета уметника, филмских аутора и филмофила повративши публику у рекордном броју, а да на њено место долази дипломирани инжењер агрономије, смер биофарминг, сомборске испоставе универзитета Мегатренд”.

Она је рекла да је оваква одлука “слика и прилика како скинути способне људе, праве људе са правих позиција и поставити апсолутно некомпетентне људе само из разлога контроле свих сфера живота”.

Фото: Маглочистач

Одлука о именовању нове в.д. директорке Арт биоскопа “Александар Лифка” биће донета сутра на седници Скупштине града Суботице.

Протест се наставља сутра у 19 часова испред зграде Народног позоришта, а у четвртак се моле грађани који имају инструменте да их понесу са собом да заједно организују свирку на градском тргу.

***

Ниш: Пауза због првомајских празника

Нишки студенти су одлучили да после 20 “Протеста против диктатуре” направе паузу због првомајских празника, а да ће после тога “усагласити своје даље деловање”.

– Наредних дана неће бити организовани протестни скупови, али грађани који желе могу да изађу на улице. Још се не зна када ће тачно и на који начин бити настављени наши протести. Ради се на осмишљавању плана и повезивању са другим градовима као и локалним покретима и организацијама који су дали подршку протестима – наводи се на Фејсбук страници “Против диктатуре Ниш”.

– Изборили смо се да шетамо слободно и исказујемо бунт и незадовољство. Скренули смо пажњу на проблеме који постоје, послали поруку да нећемо дозволити да се овако настави и пре свега видели смо једни друге. Пробудила се нада да заиста можемо много, јер смо се коначно погледали у очи и видели да има довољно нас који смо спремни да се боримо за достојанствен живот! Сви заједно започели смо један велики посао и данас шаљемо поруку да нећемо да станемо док га не завршимо – поручују се у прогласу.

Нишки “Протест против диктатуре” почео је 3. априла, дан након председничких избора у Србији, а већ је имали једну паузу – током ускршњих празника.

***

Вршац наставља у суботу

У Вршцу је данас протестовала група људи у подне испред Градске куће Вршац и НП Стерија Вршац. Нови протест одржаће се у суботу 29. априла од 18 часова.

фото: Facebook / Vršac – moj grad

***

ЗРЕЊАНИН

***

ПОДРШКА ИЗ БЕЧА

***

ПОДРШКА ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

***

ИЗВОР: ДАНАС, ФБ страница Против Диктатуре – главна и странице протеста градова, ФБ, N1

——————-

26.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић