АКТУЕЛНО

САОПШТЕЊЕ за јавност опозиционих чланова РИК-а: Захтевали смо да се исто спроводе избори и на Косову и Метохији


Саопштење за јавност опозиционих чланова РИК-а

Обавештавамо јавност да су на данашњој седници РИК-а чланови из редова СНС, СПС и СРС демонстрирали силу и ускратили право члановима РИК-а из редова опозиције да изнесу и образложе своје предлоге за измену Упутства за спровођење избора.

Предложено је да се за спровођење избора на Косову и Метохији примене иста правила као и на преосталом делу Републике Србије, конкретно да представници предлагача кандидата имају своје представнике у проширеном саставу бирачких одбора и да се резултати гласања утврђују на самом бирачком месту, а не у Рашкој и Врању, а да посебна правила могу да се донесу само у погледу примопредаје изборног материјала.

Предложено је и да сваки предлагач има свог представника у свакој општини приликом уноса резултата записника у програм Републичког завода за статистику, као и да се сви записници о раду бирачких одбора после гласања одмах скенирају и објаве на сајту Републичке изборне комисије како би бирачи могли одмах да реагују приговором у случају евентуалних неправилности.

Трећи предлог се односио на измене члана 91. којим је предвиђено овлашћење чланова РИК-а да исправљају грешке у записницима о раду бирачких одбора, а како би се избегло понављање прошлогодишње ситуације у РИК-у због које је бачена сенка на рад РИК-а, а тиме и на легалитет и легитимитет изборног процеса.

Чланови РИК-а из редова СНС, СПС и СРС су одбили да изгласају дневни ред и тиме и да учествују у расправи о предлозима измена чиме су показали да чланству у РИК-у нису приступили професионално него политички.

На покушај чланова РИК-а из редова опозиције да аргументовано укажу на недопустивост ове демонстрације силе председник РИК-а је одреговао тако што им је ускратио право да говоре.
Седница је притом заказана у рекордно кратком року (20 минута после завршетка претходне седнице) иако је председник РИК-а знао да је већина чланова РИК-а из редова опозиције, који су уједно и предлагачи, у том тренутку на службеним путовањима управо за потребе РИК-а.

Чланови РИК-а:
Војин Биљић
Бојан Бајчета
Марко Пушица
Ивана Петрин
Николина Липовшек
Реља Јоксимовић
Марко Даниловић
Иван Нинић
Ива Ђинђић Ћосић
Огњен Ђурић
Весна Ћирић
Проф. др Весна Ракић Водинелић
Љиљана Бенаћ Шантић
Драган Радуловић

Информативна служба Српског покрета Двери

***

РИК: Упутство се не може побијати приговором

БЕОГРАД – Републичка изборна комисија одбацила је данас приговор против Упутства за спровођење гласања на председничким изборима на Косову и Метохији, истичући да се такав општи правни акт може оспорити само пред Уставним судом.

У приговору Дејана Тадића из Сомбора оспоравају се одредбе Упутства о саставу бирачких одбора, утврђивању резултата избора и овлашћењима ОЕБС-а приликом гласања на Косову и Метохији.

РИК је констатовала да оспорено Упутство представља општи правни акт који се као такав не може побијати приговором, јер се не ради о потврди изборног права у току избора.

Упутство се, како је истакнуто, може оспоравати само у поступку пред Уставним судом.

Представници опозиције у саставу РИК-а тражили су да се приговор усвоји образлажући да, уколико је Упутство општи акт, мора се примењивати на све грађане Србије, а не само на Косову и Метохији.

Како кажу, Упутство није у складу са Уставом о чему се већ изјаснио Уставни суд.

РИК је усвојио допуне пријава за акредитовање страних посматрача из амбасада САД, Велике Британије, Бугарске, Украјине, организација Иницијатива за дијалог и демократију – СИЛБА, Републичке изборне комисије БИХ, Удружења за истраживање транспарентности и одговорности – Црта, удружење Грађани на стражи.

Чланови РИК обавештени су и о распореду преузимања изборног материјала из штампарије Службеног гласника по коме ће се материјал за централну Србију преузети у среду 29. марта, а за КиМ у петак 31. марта.

Извор: РТВ

——————-

24.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. БРАЋО И СЕСТРЕ СА СВЕТОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ НЕК ЈЕ УЗ НАС ГОСПОД И СВЕТИ ОТАЦ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СЛАВА МУ И МИЛОСТ СВИ ЧЕСТИТИ СРБИ И СРБКИЊЕ ИМАЈУ ТУГУ И БОЛ ЗА СВЕТОМ ЗЕМЉОМ НАШОМ ЗНАЧИ СРС ЈЕ ЊИХОВА ЗАТО ВИТЕЗОВИ КНЕЗ ЛАЗАРА И КОСОВСКИХ ЈУНАКА БУДИТЕ СЛОЖНИ САМИ ЗНАТЕ КО ЈЕ ПРАВИ СРБИН И ЧОЕК КАКО СЕ ЗБОРИ НА ЗАГОРЈУ СА ВЕРОМ У БОГА ГЛАССЈТЕ ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ПТОТИВ ТЗВ бриселских потписа А ТО СУ БОШКО ОБРАДОВИЋ И МИЛАН СТАМАТОВИЋ СССС

    Свиђа ми се