АКТУЕЛНО

НОВИ САД: Изложба фотографија „ПАМТИ И ПОДСЕЋАЈ“ поводом 18.година од НАТО бомбардовања


Поводом 18. годишњице НАТО бомбардовања у петак, 24. марта 2017. године у 9.30 часова, на Тргу слободе у Новом Саду биће отворена изложба фотографија „Памти и подсећај“.

Уз подршку Града Новог Сада, изложбу организују Фото асоцијација Војводине и Удружење „Екополис“, а на 21 великом паноу биће изложени болни записи фоторепортера Дарка Дозета и Јарослава Папа о страдању Новог Сада током 78 дана највећег злочина на планети на крају 20. века.

Јарослав Пап, фото Дарко Дозет

Јарослав Пап

Јарослав Пап рођен је 7. јуна 1957. године у Лалићу. После завршеног школовања, запошљава се на радно место фото-репортера у дневном листу „Дневник“, у којем деценију касније постаје и уредник фотографије.
Три пута осваја награду Новинске агенције Танјуг за најбољу фотографију СФР Југославије, а исто толико пута и Танјугове награде за најбоље новинске фотографије Србије.
Многобројне награде биле су препорука да Пап 2011. године постане стално запослен као фото-репортер националне новинске агенције Танјуг за територију Војводине.
У свом стажу, сем природе којом се сврстао у најбоље ауторе Југославије, Јарослав је снимао сукобе на Балкану, револуцију у Румунији, немире и рат на Косову и Метохији, бомбардовање Југославије…
Сарађивао је са многобројним новинским агенцијама и објављивао фотографије у најпознатијим светским медијима.

Самосталне изложбе имао је у више од двадесет градова Србије и иностранства.

Инспирацију и животну енергију проналази у готово свакодневном дружењу са заљубљеницима у природу те свакодневном праћењу природних појава на територији Горњег Подунавља.

Дарко Дозет, фото Немања Суботић

Дарко Дозет

Дарко Дозет је рођен 7.12.1976. у Новом Саду где је завршио Средњу графичку школу, смер фотографија, после које се 1996. године запослио у новосадском дневном листу “Дневник”. Од 1998 – 2007. године фоторепортер је Новинске агенције Танјуг, а од 2007. године фоторепортер је Компаније Новости.
Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, Ројтерс, Европска прес фото агенција, Асошијетед пресом, а фотографије су му објављивали готово сви светски листови и магазини.
Његове фотографије илустровале су више од 1.000 насловних страна најзначајнијих медија, првенствено Вечерњих Новости.
У досадашњем раду окушао се у свим гранама новинске фотографије.
Од 1998. године члан је Удружења новинара Србије, а оснивач је и председник Фото асоцијације Војводине.
Самосталне изложбе имао је у више од педест градова Србије и иностранства.

Аутор је фото монографије “Чувари успомена и сведоци историје” посвећене колегама фоторепортерима од Другог светског рата до данас.
Предавања о новинској фотографији по позиву, у више наврата, држао је у Руском музеју фотографије, Новосадском универзитету, Музеју Војводине…

Добитник је низа признања за рад и стваралаштво на пољу фотографије. Неке од најзначајнијих су: 2015. године освојио је прву награду на Међународном фестивалу репортаже “Интерфер” и проглашен је за најбољег фоторепортера “Вечерњих Новости” .
2016. године добио је годишњу награду за фотографију Удружења новинара Србије.

————-

23.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић