АКТУЕЛНО

Срби, Роми и Јевреји траже од Хрватске 3,5 милијардe долара


фото: ЖРТВЕ – деца Јасеновац

Хрватској је ових дана уручена групна тужба за надокнаду штете у висини од 3,5 милијардe долара, коју су Срби, Роми и Јевреји претрпели током Другог светског рата, у поступку који је покренуло неколико особа у мају прошле године пред Окружним судом у Чикагу.

Исплата надокнаде се тражи за жртве, њихове наследнике и родбину.

Реч је о надокнади, не само материјалне штете, везане за одузету имовину, него и нематеријалне штете коју су претрпеле жртве усташких логора. Тужиоци наводе да је за ту штету одговорна Хрватска као правна наследница НДХ.

У Министарству спољних послова Хрватске Вечерњем листу је потврђено да је тужба стигла путем америчке амбасаде у Загребу.

„Министарство је 27. фебруара примило ноту Амбасаде САД која се тиче тужбе у предмету Лалић et al. v. Republic of Croatia који је покренут пред Окружним судом Северног округа Источног подручја Илиноиса“ навели су из Министарства.

О детаљима тужбе у том ресору не желе да говоре, али незванично, пише овај загребачки дневник, може се чути да таква тужба наводно нема основе.

Саговорници листа и поменутог ресора, тврде да Хрватска није наследница НДХ, па не може ни да одговара за штету која је почињена под тим режимом.

„Да је то тако, видљиво је већ из Изворишних основа Устава, у којима се изреком наводи да Хрватска почива на темељима суверености израженима у одлукама ЗАВНОХ-а, насупрот проглашењу НДХ“, кажу саговорници Вечерњег из МВЕП-а.

 

ИЗВОР: ВОСТОК

——–

13.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

3 replies »

  1. Јесте хришћански ,треба праштати али Хрватима је грехота било шта опростити,јер они не знају шта то значи већ виде подстрек да увек понове најжешће злочине.

    Свиђа ми се

  2. ГЛАВНИ КРИВЦИ СУ ватикан и усташе ОТЕТО ЈЕ ПРОКЛЕТО ПОНОВИЋУ РЕЧИ ПЕСМЕ БАЈЕ МАЛОГ КНИНЏЕ НЕ РОДИЛО НИ ШЉИВО НИ ЊИВО И СВЕ ИМ СЕ ОСУШИЛО ЖИВО ШТО САДИЛИ НИШТА НЕ РОДИЛО ЕЈ душмани ПРОКЛЕО ВАС ВОЈВОДА МОМЧИЛО СТИЖЕ КЛЕТВА ШАЉЕ МОМЧИЛО

    Свиђа ми се