АКТУЕЛНО

СКАНДАЛ У ПАРИЗУ: Данијел Шифер непожељан у Културном центру Србије?!


КОМЕНТАР НАШЕГ АУТОРА на вест:
ДРАГАН ЂОГОВИЋ

dragan-djogovicБРУКА И СРАМОТА: Писац и филозоф Данијел Шифер (иначе мој драги и уважени пријатељ, којег додуше годинама нисам видио јер нам се због географског положаја живљења путеви не укрштају) промовисао је недавно књигу у Културном центру Белгије у Паризу.

Културни центар Србије у Паризу је одбио предлог белгијских колега да заједно представе књигу „Косовки тестамент“ која је написана као свједочанство у виду дневника од 24. марта до 10. јуна 1999, за вријеме НАТО бомбардовања Србије, гдје на француском језику, аргументовано, пропраћено валидним документима и фотографијама открива НАТО злочине, некажњена убиства Срба, лажи и манипулације.

Одговор на питање зашто је Културни центар Србије у Паризу одбио позив Културног центра Белгије у Паризу за заједничку промоцију књиге, није тешко разумном мозгу докучити. Очито Влади и појединим српским институцијама није стало до тога да се правда задовољава и истина шири, а све зарад поданичког додворавања Западу.

***

Воле Србију: Патрик Бесон (први слева) и Данијел Шифер (у средини)

Воле Србију: Патрик Бесон (први слева) и Данијел Шифер (у средини)

СКАНДАЛ У ПАРИЗУ: Данијел Шифер непожељан у Културном центру Србије?!

Културни центар Србије у Паризу је због недостатка термина одбио предлог белгијских колега да заједно представе књигу „Косовки тестамент“ (Ле тестамент ду Косово) француског писца и филозофа Данијела Шифера, па је књига недавно промовисана само у Културном центру Белгије у Паризу.

Нова књига Данијела Шифера писана је као сведочанство у виду дневника од 24. марта до 10. јуна 1999, за време НАТО бомбардовања Србије, где на француском језику, аргументовано, пропраћено валидним документима и фотографијама открива НАТО злочине, некажњена убиства Срба, лажи, манипулације, па чак и на нашем тлу стварање Ал Каиде и Исламске државе.

Аутор је разочаран што Културни центар Србије није пристао на договор и сарадњу с првим суседом, Културним центром Белгије.

– На моју препоруку Ан Леноар, директорка Културног центра Белгије, упутила је писмо Славици Петровић, директорки Културног центра Србије, понудивши сарадњу током представљања књиге „Косовки тестамент“. Леонар је понудила, такорећи, „размену добара“, а све би ишло о трошку Белгијанаца. Пошто је реч о Косову, било је логично да се у то укључи и Културни центар Србије. На њену неверицу стигао је негативан одговор у којем директорка Петровић саопштава да за такву сарадњу нема термина, јер је Културни центар Србије претрпан догађајима?! Мадам Леноар ми је одмах проследила тај одговор што ме, заиста, разочарало. А пре годину дана директорка Петровић била је у Културном центру Белгије, на мој предлог смо је представили публици и поздрављена је аплаузом. Сада немам никакво тумачење за њен став. Све ми је ово неочекивано, не могу да се начудим – каже за „Вести“ Шифер.

„Вести“ су ступиле у контакт са Славицом Петровић, која је на питање за разлог неприхватања сарадње са Белгијалцима поводом промоције Шиферове књиге о Косову, љубазно одговорила:

– Не могу да се сетим шта је тада било, а сада се искључиво бавим здрављем мог супруга који је у болници.

У потрази за узроцима одбијања представљања књиге „Косовски тестамент“ у Културном центру Србије, Милован Мики Ћировски, координатор за културне активности, дакле, онај који је задужен за организовање свих културних збивања, изјавио је:

– Ништа не знам у вези евентуалне Шиферове презентације. Ако је тачно оно што тврде Шифер и мадам Леноар, а немам разлога да не верујем, одбијање од стране Културног центра Србије се може протумачити само као приватна одлука директорке Славице Петровић. Мени је жао што је дошло до оваквог развоја догађаја, јер сматрам да писац и филозоф Данијел Шифер и његове књиге, које је посветио екс Југославији, Србији, Косову и борби за правду и истину, заиста не заслужују такав однос Срба и Србије.

На промоцији су, иначе, Шиферова дела из свог угла представљали угледни гости, међу којима и Србима добро знани писац и новинар Патрик Бесон. Публику је чинила париска интелектуална елита, представници француских и белгијских медија, Данијелови пријатељи, бивша супруга Данијела и син Александар.

Живела Србија

sifer

Српској јавности добро је познат Данијел Шифер, понајвише када је током деведестих година прошлог века одиграо значајну улогу у одбрани сатанизованог српског народа.

Касније су се надовезале свакојаке приче, а довољно је рећи да га неки подржавају док му други окрећу леђа, неки га широкогрудо прихватају, други му свашта приписују.

Тачно је да је био српски зет, тачно је да се и данас у цењеним белгијским и француским медијима редовно оглашава, увек као бранитељ Срба, тачно је и да је проговио српски језик и да и данас, на пример, свако своје писмо и обраћање завршава речима: „Живела Србија“!

Амбасадор без речи

– Пре годину дана био сам позван и краљевски примљен у Амбасади Србије у Паризу. Угостили су ме амбасадор Рајко Ристић, министар саветник Мирјана Николић и изасланик одбране пуковник Зоран Рашета. Тада сам им поклонио моју књигу „Тестамент Косова“, говорили смо и о намери да представим књигу у Културном центру Србије. У сусрет овој књижевној вечери заказаној у Културном центру Белгије, после негативног одговора Културног центра Србије, помало тужан обратио сам се амбасадору Ристићу, који је био веома љубазан, али ми је и саопштио да не може да утиче на програмске одлуке директорке Петровић – каже Данијел Шифер, који је, како каже, целог себе уложио у писање „Косовског тестамента“.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———————

28.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

6 replies »

 1. Жао ми је што тек сада откривам овај блог, па мој одговор стиже касно. Ипак, можда и није тако касно. Замолићу све оно који не познају дотичног господина да истину која је тамо негде потраже управо у тој спорној књизи. Врло је једноставно, ако нисте довољно стрпљиви да прочитате целу књигу, онда вам саветујем да прочитате, рецимо страницу 353.

  Свиђа ми се

 2. Jeli to onaj izdajnik Danijel Šifwr zbog koga je moj gimnazijski drug Radojević Nebojša-Rade, poginuo na Kosovu,i da ga je taj vaš Šifer vrlo brzo zaboravio.On da drži neku promociju o Kosovu, Srbiji..SRAMOTA DO NEBA !!!!!

  Свиђа ми се

  • Жељко, шта је поента твоје изјаве?!

   И када већ затрпаваш, хајде да видимо колико истине има у томе:
   Како и зашто је Радивојевић Небојша-Раде погинуо на Косову?
   Одговори.

   Свиђа ми се

 3. За Даниијела ћемо организовсти промоцију у Аустралији, а бит ће позван преко његове електронске поште.Лично ћу се побронути да све поједоности организујемо.Живјела Србија и наша света земља К и М.

  Liked by 1 person

 4. evo pa da ih pitamo:

  http://www.ccserbie.com/sr/

  Slavica Petrović – Direktor-ministar savetnik

  Milovan Ćirovski – Koordinator kulturnih aktivnosti

  Jasmina Čotrić – Saradnik za muzičke programe

  Nikola Letić – Saradnik za kulturne delatnosti

  Kulturni centar Srbije
  123 rue Saint Martin
  75004 Pariz

  +33 1 42 72 50 50 tél
  +33 1 42 72 52 80 fax

  http://www.ccserbie.com

  info@ccserbie.com

  Metro : Rambuteau linija 11
  Châtelet Les Halles – linije 1, 4, 7
  RER A

  Radno vreme :

  Svakog dana sem nedelje i ponedeljka od 11h30 do 19h30.

  Liked by 1 person

  • @antartic;
   Поштовање.И питат ћемо их,и писат ћемо о томе, и објавит ћемо.Нећемо се зауставити док јавност не сазна шта се дешава.Када је задњи Јатов авион полазио из Аустралије из Мелбурна, били смо скупили помоћ у лијековима у вриједности од $300.000 ,гдје су били и серуми против змијског уједа, и Антибиотици за војску.Тадашњи директор Јата(паланка менталитет) није хтио да их укрца на авион, а укрцао је од Цизеља(амбасадор Југославије у Аустралији-Словенац, који је одмах отишао у Словенију) и канте од смећа. Тилико само да знате шта значи паланка менталитет.Да ми га је само било шчепати у руке, неби никад више видио своју паланку.Колоко је то см.ће кога је било свугдје на важним функцијама,пуно себе и дрчно и безочно, то се неможе описати никаквим ријечима.Данас њихова дјеца уништавају Србију и Српски народ још ефикасније , јер су имали од кога научити како се служи душманима, и било коме само не своме народу.

   Liked by 1 person