ВЕСТИ ИЗ СВЕТА

Драгана Трифковић: Дан победе и црни облаци над Европом


«Ко са мачем крене на Русију, од мача ће и погинути»
Александар Невски

Деветог маја 1945. године у Берлину, нешто мало иза поноћи, немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел потписао је споразум о немачкој капитулацији, односно завршни документ којим је окончан Други светски рат. У име савезника документ су потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер. Најкрвавији рат у светској историји, однео је преко 55 милиона жртава, док је највеће страдање доживела Русија, односно СССР, чији губици се процењују на око 27 милиона.

12.05.2014. за ФБР Драгана Трифковић

драгана трифковић

Драгана Трифковић

Путинова порука

У Москви је одржана традиционална војна парада, поводом 69. годишњице од окончања Другог светског рата (1) . Поред Москве, параде су одржане у Санкт Петербургу, Севастопољу, Керчу, Мурманску, Тули, Смоленску, Волгограду и Новоросијску и још шеснаест градова где су седишта војних округа и флоте. Русијa дан победе слави као највећи национални празник. Већ крајем априла, задњих десет година, почиње подела Георгијевске ленте, наранџасто-црне траке чије боје представљају ватру и дим и симболизује победу (2). Овогодишња парада прошла је у духу свеприсутног патриотизма, и вере у снагу Русије. Централном парадом у Москви командовао је генерал-пуковник Олег Саљуков и у њој је учествовало 11.000 војника. Још једном је демонстрирана велика војна моћ уз оружје попут стратешких нуклераних пројектила, борбених система ПВО и ПРО, борбених возила, авиона и хеликоптера. Председник РФ одржао је на почетку војне параде краћи говор у коме је истакао важност очувања сећања на храбре подвиге и велике жртве руског народа у Великом отаџбинском рату. «У жестоким биткама код Москве и Стаљинграда, на Курској Дуги и Дњепру решавао се исход читавог Другог светског рата. Челична воља совјетског народа, његова неустрашивост и постојаност, спасли су Европу од ропства. Управо је наша земља гонила нацисте до њихове јазбине, потпуно их и коначно уништила и то платила милионима жртава и ужасним патњама» (3).

Након завршетка Параде победе у Москви, председник РФ се упутио на Крим, где је обишао бродове црноморске ратне флоте у Севастопољу. То је његова прва посета Криму, од како је полуострво поново у саставу Русије. У такође кратком излагању Владимир Путин је навео важност одлуке народа који живе на Криму, да се врате Русији, чиме су потврдили оданост историјској правди и сећању на претке. Важна порука коју је Путин упутио налази се у речима : «Пример Севастопоља је показао читавом свету да тамо где су људи одлучни да се боре за своју земљу, за своје достојанство и своју слободу – непријатељ не може проћи» (4).


Срећан Дан Европе

Случајно или намерно, Дан Европе установљен је истог дана када се слави Дан победе. Шуманова декларација из 1950. године представља почетак оснивања ЕУ. Тадашњи француски министар Роберт Шуман изнео је предлог о стварању наднационалних институција, које би управљале производњом угља и челика, и позвао Француски, Немачку и друге европске земље, да се удруже по том питању. Датум 9. мај, када је представљена декларација, усвојен је тек 1985. као празник Дан Европе. Од те године, он се обележава низом манифестација у ЕУ.
Поводом Дана Европе ове године, председник ЕК Мануел Барозо, присуствовао је у Варшави обележавању десетогодишњице великог проширења ЕУ, када су чланице постале земље Источне Европе, а комесар Штефан Филе изјавио је да је ЕУ донела незапамћени мир и просперитет ЕУ (5).

По томе, можемо да закључимо да су карактеристике мира и просперитета следеће: економска криза, историјски максимум у незапослености, протести широм земаља чланица, бирократизација, проблеми са емигрантима, незадовољство народа, исељавање, одсуство идеја и сл.

Западни медији нису пренели чињеницу коју је Владимир Путин истакао у свом говору на прослави Дана победе, да је Русија (СССР) ослободила Европу од нацизма, односно народи који у њој живе. Подаци о броју жртава Другог светског рата, говоре да су више од половине укупног броја Руси односно Совјети, али то је жртва коју данашња Европа, отелотворена у кентауру званом ЕУ, не жели да чују, да је се сећа или да је памти. Уместо да исказује захвалност и поштовање, према великој жртви коју је Русија положила да би је спасила нацистичког зла, не само да није захвална, ЕУ је кивна.

Док Русија слави дан победе над нацизмом, у Европи он поново налази своје упориште. Најбољи пример тога су дешавања у Украјини и неонацисти из Галиције. Европски комесари дају пуну подршку екстремистима који шаљу војску на сопствени голоруки народ и спаљују живе људе.

Захваљујући тој подршци, неонацисти су извршили пуч и преузели власт у земљи, коју увлаче у рат (6). То је право лице данашње европске «демократије» за коју не важе никакви закони и легитимна власт једне земље, и са којом нема никаквих договора, јер их никада не поштује. Зато су најупечатљивије слике са прославе Дана Европе, тенкови, крвави плочници, спаљена тела, молотовљеви коктели и величање Хитлера. Оне буде језу и страх у надолазеће зло.

Рушење империје

Годинама уназад води се пропаганда против Русије и њене улоге у Другом светском рату, у циљу фалсификовања историјских чињеница, којима Немачка жели да промени своју позицију. Таквом тренду су се придружиле и накадашње савезнице у рату, земље које су биле на победничкој страни, као што су САД, Велика Британија и Француска. Западни медији и политичари Путина називају Хитлером, користећи се истим методама којим су се користили нацисти. Данашња медијска «културе» заснива се на Гебелсово ј идеји: «Хиљаду пута изговорена лаж, постаје истина».На основу ње се народ који је ослободио свет нацистичког зла, бранећи себе али и друге, пореди са агресором, а данашње САД које шире демократију бомбама, борцима за људска права. Председник САД Барак Обама, је у свом говору о неопходности бомбардовања Сирије, напоменуо америчку изузетност. Ова умишљена величина, дала је и Хитлеру за право да изврши инвазију на друге земље. Председник РФ је након Обаминог говора објавио текст у Њу Јорк Тајмсу, у коме је изразио неслагање са америчком политиком, истичући следеће: «Веома је опасно подстицати људе да мисле да представљају изузетак, какви год да су мотиви који иза тога стоје. Постоје велике и мале земље, богате и сиромашне земље, земље са дубоком демократском традицијом и земље које још увек траже свој пут ка демократији. Њихове политике се такође разликују. Сви смо ми различити. Али када тражимо благослов од Господа, не смемо заборавити да нас је Бог створио једнаке» (7).

САД су преко НАТО а прошириле своје војне базе по целом свету, уједно опколивши Русију са свих страна, што представља велику опасност за европске земље (посебно Источне Европе). Сукоб у Украјини иницирају САД, које желе да ратују преко посредника. Украјинска војска није спремна да ратује са сопственим народом, али јесу русофоби, неонацисти, екстремисти као и војска приватних америчких компанија, чији се плаћеници тамо налазе (8). Сви они не ратују за интересе Украјине, већ за интересе САД против Русије и против Европе. Једино Америци одговара рат у Украјини, и она користи све начине који су јој на располагању, да га изазове (9).

Русија, иако војно надмоћна, покушава политичким и дипломатским путем да спречи рат. Даљи развој догађаја у Украјини зависиће доста од Европе, и њене спремности да следи намере САД. Америка није у могућности да се директно супротстави Русији, како због финансијске слабости, тако и због морала своје војске. Важну препреку плановима западне империје, представља како америчка тако и европска јавност, која отворено подржава Путинову политику.
Крах америчке империје је неизбежан, док Европа још увек има шансу да одлучи о својој судбини. ЕУ која је у дубокој кризи, једини излаз може да пронађе у сарадњи са земљама у успону, а то САД сигурно нису. Суштина је у Путиновој поруци са Крима, о одлучности људи да се боре за своју земљу, своје достојанство и слободу.

———

(1)  Victory Day parade on Moscow’s Red Square, 2014.
(2) Георгијевска лента
(3) Путинов говор на војној паради у Москви
(4) Путинов говор на војној паради у Севастопољу
(5) Филе: ЕУ донела незапамћен мир и просперитет
(6) Запад подржао пуч
(7) Путин се директно обратио америчком народу
(8) Немачки лист: Око 400 америчких плаћеника у Украјини
(9) Рон Пол: Довођење НАТО-а на праг Русије

 

1 reply »