АКТУЕЛНО

Вилијем Енгдал: Морално поштење Срба може да створи чуда, чувате свој идентитет хиљаду година, Русија и Кина граде, Вашингтон и НАТО само уништавају (ФБР Архива)


Познати амерички геополитичар о свету на прагу трећег светског рата , Србији у тим координатама, мигрантима, исламској држави…

Вилијем Енгдал

Вилијем Енгдал

ОДВАЖАН и пословично критичан према глобалним политичким потезима светских моћника, нарочито оним који долазе из САД, угледни америчко-немачки независни аутор, новинар и истраживач геостратешких економских питања Фредерик Вилијам Енгдал (71), у ексклузивном разговору за „Новости“, за крвави талас тероризма који је захватио човечанство окривљује – америчку „кухињу“. Ту своју тезу Енгдал заснива на тајним везама Вашингтона и Исламске државе: ЦИА и Пентагон су наоружали џихадисте како би их искористили као машине за убијање у борби за америчку превласт у свету.

По Енгдалу, човечанство је у раној фази новог светског рата захваљујући тајно повезаном друштву, углавном у САД и Британији, али и још понегде на планети, које страхује од губитка своје хегемоније. Боји се настанка нове Европе која неће бити под надзором НАТО, страхују од успона суверених, економски снажних нација у Евроазији – од Русије, преко Кине до Индије – које имају снагу да доведу у питање америчку надмоћ.

Енгдал је и добар познавалац ситуације на Балкану. Боравећи прошле године у нашој земљи, Србима је поручио да ће светски моћници и даље наставити политички притисак на Србију и друге мале земље, али да ми не треба да им дајемо додатну енергију тиме што ћемо их доживљавати са страхопоштовањем или их се плашити.

*Такву поруку упутили сте нам у време украјинске кризе,а сада, годину дана доцније, имамо ескалацију сукоба у Сирији коју многи аналитичари, на челу са вама, називају трећим светским ратом. Имате ли савет за Србе у овој, новој, ситуацији?

– Мој савет је исти. Не храните светске моћнике својим страхом. Ричард Перл, Бушов креатор пакленог плана за рат у Ираку, говорио је да то што га зову „принцом таме“ њега чини срећним, даје му моћ. Он се хранио страхом других људи. Што се политичке ситуације тиче, Србија треба да буде искрена и у односима са корумпираном ЕУ. Али, развијте и продубљујте и везе са Русијом и евроазијским земљама Шангајске организације за сарадњу, укључујући Кину, где лежи позитивна будућност и Србије и Европе.

*Да ли се назире крај кризе? Како коментаришете панично затварање граница у Европи на почетку мигрантске кризе прошле године?

– Избегличка криза је пројектована од стране истих оних сила које провоцирају рат у Сирији и Ираку. То су Ердоганова Турска, Салманова Саудијска Арабија и Вашингтон, који помажу и не баш тајно подржавају ИСИС. Постоје докази да ИСИС организује барем део тога, у сарадњи са Ердоганом да дестабилизују ЕУ. Када је Русија прихватила хитну молбу Башара ал Асада да помогне да се поразе ИСИС и други терористи прошлог септембра, на видело су испливале лажи и криминалне радње Ријада, Анкаре и Вашингтона. Неки желе да искористе ову избегличку кризу да буквално униште хиљадугодишњу културу нација у Европи. Неће успети, али у међувремену то све изазива и изазиваће још неко време велике потресе и стресове.

*Ко заиста може да порази ИСИС?

– Исламска држава је продужена рука Краљевине Саудијске Арабије, која делује у дослуху са Ердоганом и његовим шефом обавештајне службе МИТ Хаканом Фиданом. Да би победио ИСИС, свет мора да заустави луди, умно поремећени вахабијски покрет који нема везе са суштином исламске религије, али има са управљањем нафтом у Ираку, Сирији и Јемену.

Догађаји се смењују великом брзином, нагомилавају се, а један од њих је и саудијско погубљење истакнутог шиитског свештеника Нимр ал Нимра 2. јануара ове године, што је изазвало протесте Ирана и дипломатску кризу у којој је Ријад пресекао везе са Техераном. Не бих искључио могућност ни да догађаји постану још драматичнији у такозваном сунитско-шиитском рату, који у стварности представља пуко грабљење нафтних поља од стране веома незрелог принца Салмана, човека који данас предводи Краљевство Саудијске Арабије.

*Какву игру у свему овоме играју Турска и њен председник Ердоган?

– Ердоган је мегаломан, такозвани мали Наполеон са фесом. Његов избор за председника 2014. године саудијска династија финансирала је огромним новцем. Ердоган умишља да је нови султан турског царства. Он је опасан по светски мир, а то је показао доневши сумануту одлуку да сруши руски авион у сиријском ваздушном простору, што је био отворени позив на рат, а онда је трчао код НАТО да га заштити од Руса. Ердоган има веома мрачне планове.

*Како гледате на увођење санкција Русији од стране ЕУ? Чија економија ће због тога платити највећу цену?

– Из мог угла, свака, па и економска врста непријатељства ЕУ према Русији не може да потраје. Нешто мора да пукне и да се промени. Немачка индустрија је полудела због санкција. Канцеларка Меркел је самодеструктивна у свом одбијању да прихвати разумну политику са мигрантима. У Мађарској, Италији и многим другим земљама ЕУ расте незадовољство због тих санкција.

*Какве последице по америчку економију ће имати ова криза?

– Америка је данас олигархија у пуном значењу те речи.Изборе у Вашингтону финансирају олигарси. У Америци су данас, нажалост, једва приметни обриси демократије. Ја сам пратио такозвани државни удар олигарха и банака у Волстриту и писао сам о томе у својим књигама у протеклих 25 година. Људи који контролишу политику у Вашингтону финансирају се из Сорошеве и других фондација. Њихов програм је доминација светом, нешто што ја зовем светски фашизам. Њихова визија је да ће преко малих банака управљати светом и диктирати сваки аспект наших живота.

*За то време, Русија и председник Путин бирају другачији стратешки пут…

– САД и непромишљене санкције ЕУ против Русије, рат у Украјини, све то гура Русију да се озбиљно окрене према Истоку, Евроазији и Кини, посебно у стратешком смислу. На темељу бројних путовања у Кину и расправа последњих година, уверен сам да највиши врх Кине у потпуности разуме стварно стање САД као хегемона у паду и припрема алтернативу доларском систем. Данас су Русија и Кина стратешки ближе него икада пре у историји, и то је будућност, не само Европе већ и Балкана. Сада Русија и Кина сарађују на многим пољима, на новим „путевима свиле“, на пројектима железница, у војној одбрани… Залихама злата чувају и држе чврстима своје валуте насупрот све безвреднијем долару или на вештачки начин надуваном евру. Русија и Кина стварају, граде. Вашингтон и НАТО уништавају, хране конфликте на старој римској пословици „завади па владај“. Осећам да је дошао тренутак да ми, људска бића, зауставимо ове глупе и смешне ратове и да наставимо са миром и развојем.

*Како мале државе, попут Србије, могу да се боре против великих сила које малима желе да избришу чак и идентитет?

– Ви сте успели да сачувате ваш идентитет више од хиљаду година, а оваквих криза било је и раније у историји. Ако верујете у себе, у суштинску добробит, ви ћете створити чуда. То је питање моралног поштења, а не новца или оружја.

СВЕТСКИ МОЋНИЦИ У ПАНИЦИ

*ДА ли ви видите скори излазак из мрака у којем се човечанство нашло на почетку 21. века? Има ли светла на крају тунела, како ми Срби волимо да кажемо?

– Светло на крају тунела видимо и када локомотива јури директно на нас. Лично верујем да ћемо у будућности створити другачији, бољи свет. Ако осећамо добро и фокусирамо се на изградњу тога, ништа није немогуће, буквално ништа.Човечанство је имало мрачне године и раније, само што ми то данас видимо и сазнамо одмах захваљујући медијима. Људи свуда у свету сити су ратова и сеоба. Светски моћници, произвођачи ратова, у паници су, њихово царство труне изнутра и распада се јер је корумпирано новцем и похлепом.

ЧОВЕЧУЉЦИ КОЈИ РУШЕ СВЕ ОКО СЕБЕ

*ОБИЧАН човек има проблем да схвати да судбину целог човечанства диктира шачица моћних људи…

– Проблем и јесте у нама, у свима нама који допуштамо тој малој групи људи да уништавају све око себе испровоцираним ратовима, као што су у Југославији деведесетих, затим у Ираку, Украјини, Либији, Сирији и ратовима широм Латинске Америке. Апсурдни човечуљци, попут Дејвида Рокфелера, коме је у шест наврата пресађивано срце, последњи пут безмало уочи 100. рођендана, могу нам радити све: стварати ГМО у институтима које финансира група Рокфелер, изазивати глобалне финансијске кризе контролом Волстрита, водити нафтне ратове контролом нафте, на нашој деци експериментисати опасним вакцинама…

z-02 (1)

ИГРЕ СА ГЕНИМА ИЗМИЧУ ЉУДСКОЈ МАШТИ

ВИЛИЈЕМ Енгдал рођен је у Минеаполису, а одрастао у америчком Тексасу. Дипломирао је политичке науке на универзитету Принстон, а компаративну економију магистрирао у Стокхолму. Радио је као слободан новинар у Њујорку и у Европи. Од 1987. живи у Немачкој.

Почео је да пише током прве нафтне кризе раних седамдесетих година прошлог века. Његова прва књига под називом „Век рата: англо-америчка нафтна политика и нови светски поредак“ расправља о улози Збигњева Бжежинског, Џорџа Бала и САД у свргавању иранског шаха Резе Пахлавија 1979. године.

Објавио је и књигу „Семе уништења: геополитика генетски модификоване хране и глобално царство“. По Ендгалу, генетски модификована храна ће докрајчити људску расу. Завера са манипулацијом генима тако је велика да измиче људској машти, упозорава Енгдал, а америчка влада ГМО третира као оружје у борби за премоћ у свету и зато забрањује независним агенцијама да тестирају последице такве хране.

————-

http://wp.me/p1Fuk8-NOf

17. 1. 2016. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Добар човек , поштен човек, много истинитих података износи и зна и надамо се да је искрени борац против глобализма. Али има једна ствар како би југословени „грађани“ ( робови) рекли „има нека тајна веза“ између пласирања и преношењу глобалних информација коју и сами глобалисти редовно и јавно објављују својим „грађанима“ целога демонкрадског света и годинама ништа од својих полу писмених или неписмених робова и не крију.Проблем је што ови то на интернету као такви ( робови) ни не читају него „робују“ светским корпоративним мас медијима који су „грађанима“ и дати док у интернет где нема главних корпоративних претплаћених посредника и њихових уредника. Па обични робови испраних мозгова кажу „тамо на интернету има свашта“.Памећу и „ученошћу“ својом робовско пролетерском ( пролетери свих земаља уједините се у „памећу својом незнабожачком?) нијесу ни приметили колика је моћ тих мас медија тако да „каскаше“ , каснише, за својим власницима деценијама и увек ће каснити док трпе нападе и бомбардовање са истих масовно у оно што им је дато „буљећи“ и тако својим власницима робујући и допуштајући да им ови формирају Нову свест само власницима робова на корист тј. промену свест.
  Таквима истините информације или оне истините а где се изостави или „провуче“ и оно што није истинито и само је на корист власницима робова ( нагрђенима) а у будућности само ПРОТИВ и на ПРОПАСТ самим нагрђенима -робовима. Истине ради и Правде Божије ради да се осврнемо на те детаље услед Енгдалово непотпуно не знање…
  *Како мале државе, попут Србије, могу да се боре против великих сила које малима желе да избришу чак и идентитет?

  – Ви сте успели да сачувате ваш идентитет више од хиљаду година, а оваквих криза било је и раније у историји. Ако верујете у себе, у суштинску добробит, ви ћете створити чуда. То је питање моралног поштења, а не новца или оружја.

  ..прави одговор би гласио : Ви Срби сте успели да сачувате ВЕРУ Православну Христову,онако како је Христос свим људима на спасење то и оставио а сачувавши ВЕРУ Праву и Славну сачувасте све оно што из те вере произилази у шта спада свој национални идентитет као народ који је КРШТЕН
  још у 8 веку н.е. а хришћанство прихватио у 1 веку н.е.Зато ће вам глобалисти ударити на веру како не бисте могли да будете ни морални ни све што уз веру иде, те како би и вас као нас на западу који нисмо сачували веру у Христа Бога већ смо потпали под неке лажне религије и вере назови које нису од Бога Христа и Творца овога света него људском памећу и оних људи од Бога и вере отпалих створених, током људске историје и преко којих се из њих и дан данас људи боре против Бога, опљачкали и ОРОБИЛИ. Зато нам је и резултат борбе против глобализма и глобалног екуменизма, пропаст и на сопствену штету и из разлога што без Божије помоћи нису дорасли да се одупру сатани са којим ми глобално очигледно имамо посла те доприносе уништењу равне и пљоснате планете земље и сопственом уништењу човечанства од Бога отпалог под сводом Божијим небеским,робујући њему чија је лаж и који је и сам лажа и његовим глобалним опште прихваћеним лажима које им је заменио за неке своје „истине“ и тако у њима лажима, под собом ујединио и ставио под своје те лако може да их и уништи. Ставио је све нације под собом у оквир Етнофилетизма а Ви православни народи и крштени људи у вери ,Срби и Руси нпр.Грци, одлично знате да је то ЈЕРЕС под којом народи и нације и државе њихове страдају и нестају уколико ту јерес прихвате и тако опет служе глобално сатани који мрзи и презире сав људски род и изједначава их са животињама ) нај чешће мајмунима) а чак и већа права даје животињама које нпр. кинези од Бога њему отпали „смажу као од шале“.
  Да је комунистичка и Богоборачка Кина као Србија и Русија која је рекла СТОП, православна онда не би служила англо-саксонском поретку организовања света које је погубно за целу људску популацију а тако и саме кинезе од којих су направили сопствене робове у природном одабиру међу самим робовима на основама дарвинове теорије еволуције те вечите борбе за опстанак где јачи убија слабијег те се врши природна селекција међу робовима при еволуцији па нај јачи еволуирају у свесне робове са новом свешћу и то преносе осталим робовима света правећи им „бофл“ робу за једнократну употребу каква робовима и приличи јер крпице и јесу за њих а немају права на имовину.Ни државну ни личну ,попут животиња.Те и преко Кине а не само корпорације прекобарске уводе демократским грађанима глобални поредак.
  Треће , демократија :
  Чим су је робови прихватили ,грађани света су пристали да буду робови у њој. И то им је енд мило енд драго ( робовласницима).Робовласници ЗНАЈУ за разлику од нагрђених да им нема демонкрадије БЕЗ робова који за њих раде. И докле су год у светској демонкрадији они су робови тако робовласници немају никакву бригу и не боје се ничега и никога.
  Тако да ни робови на Западу ни у Кини немају излаза јер за излаз незнају те сами целом свету уводе робовласнички систем без да се њихови власници муче.
  4. – Док су грађани били под страховити „ударом“ и нападом мас медија медије су дигитализовали а робови незнају шта то значи а Ви Срби у вери знате да је дигитализација = сатанизација , демонизација. Те тако још више раде на промени свести робова у корист њихових власника како би им још боље служили и неутралисали сваки отпор. Опет су каскали „грађани“ и изгубили корак.
  5. – Како су ме глобално политичко демократски догађаји а који су се десили код вас Срба претекли и мени промакли а као искусан борац против глобализма замолио бих Вас Христољубиве и Правдољубиве Разумне Србе да ми кажете постоји ли нека катакомбна светосавска црква и овде у Немачкој или морам да дођем у неку од катакомби на светој србској земљи како бих се крстио и како би ми Бог помогао да се успешно носим са глобалним екуменизмом који није Христов и у циљу мога личнога спасења јер сам овако немоћан да се борим на прави начин осим што ето ископам и повежем „ископане“ информације итд.Борба ради борбе није ништа ако нема резултата а да се не срамотим ако Вам кажем колико ми је борба без резултата као и свима нама, робовима са запада, па да бар душу своју спасим од нашег заједничког непријатеља који је ово отпалом човечанству и „замесио“јер одбијам да будем део „отпалих“ и у служби оног другог господара. Амин

  Свиђа ми се

  • Под тачком 6.- Тако испраних мозгова, новостворена нација по комунистичким југословенским титоистичким интернационалним Републикама ( југословенска) и тако новоформиране и промењене свести, свим овим што сам у првих 5 тачака напоменуо а настала од србског вишевековног државотворног народа у „замешетељству“ ,измешенастости те вештачки створене нације ( а не народа јер народ и нација нису исто) ЈУГОСЛОВЕНСКЕ НАЦИЈЕ са осталим „братским народима и народностима“, крватима ,шиптарима,муслиманима , турцима , ромима, црногорцима,македонцима и осталим признатим од тита и партије ( а једино југословенска нација осташ без своје државе сфрј иако има републке српске-југословенске) који имају своје националне државе док југословени немају умеће и моћ да себи створе државу као њихова браћа и братске народности које су своје државе створили и које су легално признате науштрб југословена и сфрј које су разорили глобализам и нови поредак којима су у служби глобално политичка демократија и све странке и удружења које се по глобалним питањима слажу и одувек се слагаше и наставиће да се слажу. Тако „грађани“ из тих братских нација и југословенске нације вечито служе светској демократији и својим власницима дају на ИЗБОРИМА ЛЕГАЛИТЕТ и ЗА ПРАВО својим светским власницима за оно што им раде а преузимају ОДГОВОРНОСТ на себе све живевши у уверењу како ОНИ као ГРАЂАНИ у светској и при светској ДЕМОКРАТИЈИ се нешто ПИТАЈУ и сами ОДЛУЧУЈУ. Јер знају да су робови саставни део демократије али да се у крпицама полу голи робови НИШТА не питају већ само ЖРТВУЈУ демократским боговима и богињама и у чељусти лавовима по Аренама бацају. То им даје лажни привид како они нису пак робови већ грађани који одлучују о „својим“ представницима у власти у којој као грађани владају сами над собом и сами себи и имају право гласа.А није им је преваренима само дат лажни ПРИВИД да су то што јесу и да они одлучују и бирају? А после сваких демократских избора кажу и знају и сами да су то марионете правих људи са статусом грађанина , људи са запада и тврде да их нису бирали? То је психолошко питање промењене свести и психичког стања сваког човека који тежи да буде човек а у дубини душе и срца осећа да је обичан РОБ ? А овамо знају да су поробљени од бомбардовања и под отвореном окупацијом странаца?
   Зар се под окупацијом излази на изборе и у изборе узда?
   Зар би окупатор дозволио окупиранима да изгуби власт над поробљеним грађанима од којих убире добит и само корист од богатства окупираних робова? Да робови у демонкратији дођу пак на власт у њиховој западној демократији где владају грађани са запада на изборима?
   Ко мисли, да он као роб утиче на власт и бира власт тај је зрео за лечење а после свих избора демократских почев од титове „ћораве кутије“ до свих осталих републичких избора.
   Грађанима из света је доста 3-5 минута да „обрну“ број гласова у компјутеру и по својој вољи „пребаце гласове“ (јер гласачи немају приступ и увид и немогуће је да било шта докажу) и наместе изборе себи по вољи а парама или уценом купе било кога ко служи њиховој политичкој демократији јер у њој људи немају страх од Бога , Божији страх јер је то таква религија где влада лаж,лицемерје и гордост и свако може и мора постати посредник и марионета? Зашто онда грађани дају ЛЕГИТИМИТЕТ и ЗА ПРАВО на изборима онима који им после сваких избора чине све горе и горе и под којима све више страдају ?
   Онда кажу : „није то наша власт већ власт над нама,против нас, коју ми нисмо ни бирали“?Уместо да једноставно изборе ИГНОРИШУ? Да би још више пострадали и пропали? Уместо да зауставе своју суноврат и изборе масовно бојкотују док су под окупацијом и траже помоћ братске РФ и Путина око самих избора под окупацијом који НЕ СМЕЈУ бити одржани под окупацијом јер се резултати већ сада унапред знају.Окупаторима треба нова подршка од поробљених поданика да би још ЈАЧЕ над њима деловали и да би било све легитимно и по закону и ИЗБОРНОЈ „ВОЉИ“ самих грађана који тако преузимају ОДГОВОРНОСТ за оно што им следи.
   Избори под окупацијом немогу донети слободу оробљеним грађанима већ још већу и отворенију окупацију ,јасно је сваком ко још има УМ и не промењену свест да не кажемо РАЗУМ. Или је то трка за посредничко добро плаћено место нај горих,злих и лицемерних одакле може да се краде држава и народ? Свети Владика Николај упозори Србе своје речима , “ Не кради своју државу…“? …
   За наук југословенима : Крали сте Југославију и поткрадали,после је Југославија покрала вас и одбацила вас као обичне робове новог поретка света који вас је оробио а по казни Божијој тако не окајаних греха јер сте поткрадајући СФРЈ уз допуштење тита, поткрадали своју сопствену Србију и њена богатства а не вештачке и лажне творевине вековних непријатеља србства и Бога са запада.“ Само су вам а када су „посао са југославијама завршили“ коначно додали назив револуционарним републикама , -срПска,срПија..Али од тада није ствар у имену које НИШТА не значи за демократију која је ИЗНАД свих и свега и изнад сваког имена и као „риба у води“ у свакој својој републици наставља свој глобални посао.
   За разлику од српских , Русија НИЈЕ РЕПУБЛИКА и са СССР је РАСКРСТИО братски руски народ.

   Свиђа ми се