MAIL - RSS FEED

Информативни рат: како се праве вести (одломак из филма Спавачи)


Исечак из филма: Спавачи (Спящие)


– (Некада су у ратовима) побеђивали тенкови и војници, а данас у ратовима побеђују  средства масовног информисања. Назовимо ствари својим именима – сада се води информативни рат. Свако од вас је добио вести од којих је свака потенцијална бомба.

– Вања, чекај, мени су вероватно допале вести из прошле теме. Да је заменимо?

– Даj да видимо. Град Волжск, хаварија у топлани, једна особа је погинула, два кварта су без струје. То је одлична вест, имаш среће.

– Какве везе има ова вест из малог града са дневном политиком?

– Гледај, објаснићу тако да буде јасно… Два блока су без струја и један човек је погинуо. Зовемо локалну администрацију. Шта нам они одговарају?

– Исто као и у било којој локалној администрацији у било ком региону света, просто ће одћутати да не би преузели одговорност.  

– На свако такво ћутање идемо код било ког грађанског активисте. Какав однос има било који грађански активиста са било којом локалном администрацијом?

– Отприлике као мачка и пас.

– Апсолутно тачно. Зато ће овај грађански активиста са великим задовољством са 99 посто гаранције да исприча да је уопште са овом администрацијом све лоше: и путеви, и школе, и да је чудо што овај град Волжск још стоји.

– Да тако ће сићи на локалног губернатора, али…

– То још није све. Идеш код нашег пријатеља инжењера и питаш га – господине инжињеру, да ли знате нешто о хаварији у волжској топлани? – И, наравно, он ништа не зна. А ми имамо информацију, господине инжењеру, да је ова несрећа могла да се деси због квара…  неког механизма у топлани – погледајте на видкипедији брзо. Брзо, брзо…

– Редуктор?

– Ето, покварио се редуктор. И овде постављамо питање – може ли редуктор да изазове хаварију? Наравно, може – каже инжењер.

– А  такође нам je познато, господинe инжињеру, да су ови редуктори шведске производње. Да ли је могуће сада, када су уведене санкције према Русији, када су било какве испоруке забрањене, било где наћи ове шведске редукторе?

– Углавном сте одговорили.

– Идемо даље. Зовемо ресорно министарство и постављамо питање – Какав је ваш став у вези са проблемом набавке шведских редуктора у условима санкција?

– На реч „проблем“, сваки чиновник спушта слушалицу.

– Браво. Али, ми смо радознали људи и идемо још даље и позивамо самог министра са питањем: Колико ће брзо ти шведски редуктори бити замењени домаћим?

– Ресорни министар просто престаје да одговара на питања. Одличан завршетак!

– То још није крај. За крај идемо код неког мање више познатог заштитника људских права и молимо га да прокоментарише речи министра, на шта он одговара нешто типа…  да треба да поднесе оставку онај ко га је поставио.

– Председник Путин…

– Ето. Председник Путин. И шта имамо коначно? Заглавље: „Катастрофа у Волжску“.  Поднаслов: Путинов министар је зажмурио на смрт човека у Волжску.


Превод: Редакција СРБског ФБРепортера

Категорије:MAIL - RSS FEED

1 reply »

  1. Sećate se laži koje su nam plasirali 1999-e godine? Plasirali nama sa svih medija i na svim medijima, domaćim i iz inostranstva. Ne verujem, bilo je mnogo davno, pre 23 godine, ali ima onih koji na tome zarađivali onda pare a zarađuju i danas veće pare..Evo kako se to radi! Da se podsetite, samo danas je Putin, a onda smo bili mi Srbi! Pa mi se zato desilo da čitajući Al Džaziru, 1999-e, jedan običan čovek iz Egipta meni sruči u lice, šta je tada pročitao. A Slobodna Evropa je putovala Jadranskim morem, odakle su oni i drugi mediji, emitovali radio program u kojem su nas Srbe proglasili genocidnim narodom, a šiptare su progllasili „malim belim čupavim zekama“. i novine, su pisali na ovom principu!!! Da vas podsetim…

    Свиђа ми се