АКТУЕЛНО

Подсећање: Садашњи систем школства не ствара Србе, већ АПАТРИДЕ!


ПРВА СРПСКА ШКОЛА

Пустите децу и не браните им да долазе к мени,
јер таквих је Царство небеско.
(Матеј 19, 14)

Пише: Romen Louis
15.12.2017.

У пост-апокалиптичном Београду постоји велики број страних школа. Ту су британска, америчка, француска, руска, кинеска, либијска, турска школа.. Неке од њих преферирају само држављани тих земаља, док су неке окренуте међународном, модерно-номадском и другосрбијанском блоку корисника, па се нуде и нашој дјеци.

Првенствени циљ сваког система школства није да неког наоружа чињеницама и знањима, већ да од дјетета током школовања обликује одређени, политички и идеолошки подобан тип особе.

Имајући то у виду, ако погледамо наоко шаролик избор школа у пост-апокалиптичној Србији и њеном Бабилону – Београду, видјећемо да та понуда, тематски није уопште шаролика. Она се заправо своди на два основна модела.

Огромна већина страних школа припада модерном неолибералистичком и материјалистичком идеолошком правцу и према том моделу обликују и своје ученике. Назовимо тај тип „ТИПОМ 1“. То се односи на практично све стране школе из западних земаља, као и на турску школу „Бејза“ која се сматра огранком мреже Фетхулаха Гулена.

Стране школе у Београду које су ван ове идеолошке матрице (и које можемо сматрати ТИПОМ 2) су – либијска (која спроводи арапски и исламски тип образовања и васпитања – па према томе своје ученике обликује као Арапе и муслимане), кинеска (у складу са кинеском културном матрицом) и руска (која слиједи савремену руску политику).

Поред њих, постоје и државне и приватне школе које припадају образовном и систему пост-апокалиптичне Србије почетка ХХI вијека. Оне слиједе званичну вриједносну и културну политику те и такве Србије, а која се практично поклапа са Типом 1; другим ријечима – овај систем школства не ствара добре Србе, већ у мањој или већој мјери – АПАТРИДЕ, уподобљене модерном времену и његовим антивриједностима. Све оно добро што из тог система изађе, заслуга је ИЗУЗЕТАКА од тог система, а не самог система.

Међутим, једна битна, најбитнија карика недостаје.
У Србији НЕМА НИЈЕДНЕ СРПСКЕ школе. Ниједне православне школе.

Да ли ће се ово промијенити, то остаје да се види. Нужност за промјеном је ПОТПУНА. Није битно само да нас има (количински), да се демографски обновимо, већ и да ми – БУДЕМО ЗАИСТА МИ. А то се добија – у породици, у друштву и веома битно – кроз систем школства. Да би ова посљедња наведена ставка била могућа, систем школства у Србији МОРА ПОСТАТИ СРПСКИ. Не „неутралан“, не „европски“, не „регионалан“, не „у корак са светом“ – што су све маске за АНТИСРПСКИ – већ једноставно – СРПСКИ. То мора да буде систем који ће стварати добре Србе, и међу њима одгајати будућу СРПСКУ културну, научну и духовну елиту.

Чекајући да јој то падне с неба (што се никада неће десити), пост-апокалиптична Србија и даље спава.. Дотле, у западном Српству почиње да се назире рјешење. И можда ће спасоносна идеја баш одатле стићи и у саму Србију и пробудити је из мртвог сна.

Наиме, Епископ зворничко-тузлански Фотије, објавио је да ће у Брчком ускоро бити отворена прва ПРАВОСЛАВНА ГИМНАЗИЈА! Зграда је већ одређена, и неће протећи дуго времена док ова важна институција почне да ради.

Након тога, постоје идеје да се Република Српска премрежи системом оваквих гимназија, а можда у будућности и основних школа. Једино је битно кроз њих омогућити врхунски ниво образовања у свим областима, а да све буде прожето православним и српским духом.

Отворити овакву институцију, која ће стварати генерације и генерације СРБА у правом смислу, и учинити то прво на најкритичнијој тачки западног Српства – на споју источне и западне Републике Српске, јесте СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ, који потврђује да се на српском западу води једна стратешки промишљена политика.

Дај Боже да се ова „зараза здравља“ прошири и на српски исток.

7 replies »

 1. Нико и ништа нас не може спречити да будемо Срби православни, само ако ми то хоћемо.

  Моје дете иде у исту школу као и сва остала деца и није постало неправославно. Ићи ће и моја остала деца исто у државну школу. Проблем је више у родитељима који своју децу не васпитавају у православном и родољубивом духу. Од школе не очекујем да ми васпитава дете. Такође, ваннаставне садржаје које школа нуди, а сматрамо неприхватљивим, ми не прихватамо. Нико нас не тера ни у позориште, ни у дискотеку, ако ми то нећемо. Телефон користимо за хитне случајеве, компјутер за едукацију. Нема вибера ни друштвених мрежа, телевизијски програм не пратимо. Тако је у нашој породици, а знам да има још таквих породица. Према томе, ако то може код нас, може и код других, а дете које је научено како треба разумеће погубност медија и лошег друштва. И на крају да напоменем, да просвета није крива што ваше дете не чита лектиру и класичну литературу, што неће да уради домаћи, што ништа не учи и што већина ученика има јединице, двојке или тројке, што лутају на улици по читав дан, што висе на виберу и инстаграму, што долазе кући у ситне сате још у основној школи, што пуше, пију, дрогирају се и одају разврату…

  Свиђа ми се

 2. СТВАРНО ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА РАЗУМЕ НОВИНАРЕ ПОБОГУ ЈЕДНО СУ СРБИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБСКЕ ШУМАДИЈЕ РАШКЕ КОСОВА МЕТОХИЈЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ НЕМА ТУ ЗАПАДНИ СРБИ НИ ИСТОЧНИ ЈА ВАЗДА КАЖЕМ СРБИЈА ЈЕ ОД СРБСКИХ МОРАВИЦА ДО СКАДРА СОЛУНА ПРИЗРЕНА ДО ПОЛОПОНЕЗА САД БИ ТРЕБАЛО СЕ ЗАПИТАТИ КАД ЋЕ СЕ ТИ НАБРОЈАНИ ГРАДОВИ ВРАТИТИ ПОД СРБИЈУ ? РАЗУМЕМ ДА СУ НОВИНАРИ ПЛАЋЕНИ ДА ПИШУ ПОБОГУ ПИШИ ИСТИНУ ДОСТА ЈЕ ВИШЕ ТИХ аустроугарских и југословенских комунистичких лажи САМО СУ ОНИ ТАКО ЗБОРИЛИ СССС

  Свиђа ми се

 3. Крајње је време да се вратимо себи,оним правим вредностима које су уздигле Србски народ у највећи степен цивилизације,када смо у средњем веку имали моћну државу,своју истинску Србску православну цркву која је просветила свој народ приближила истинском Богу-Исусу Христу и уздигла га до небеса.А данашње световне и духовне власти уместо да спасавају народ и државу из канџи новог светског поретка,утркују се да сатанизују сопствени народ који се нажалост духовно и морално није опоравио од комунизма,и зато постаје лак плен светских хијена које га вребају,

  Свиђа ми се

 4. Не само садашњи систем школства, него овај накарадни систем уопште, створио је од Срба апартиде. Полазим од себе, а верујем да се и већина мојих сународника тако осећа, живим у земљи која још увек носи име Србија, али као Србин, имам осећај као да живим у земљи у којој су већина мојих права као грађанина ове земље погажена. То што сам Србин, у овој земљи је само минус.

  Свиђа ми се