MAIL - RSS FEED

Раскринкавање “раскринкатора”


Адвокат Ајановић кривично пријавио Raskrinkavanje.ba, Istinomjer.ba и Faktograf.hr

Пријављени су својим дјеловањем стварали код корисника друштвених мрежа осјећај страха од блокирања профила приликом дијељења информација јер се и истинита вијест означава лажном, чиме су прекршили одредбе Кривичног закона ФБиХ из члана 177. – Повреда равноправности човјека и грађанина, а у вези са чланом 31. – Саучесништво, 126. – Одговорност правне особе, 340. – Удруживање ради чињења кривичних дјела и 342. – Организовани криминал, за шта су прописане казне затвора до десет година

ТузланскаРепублика 30.12.2021.

Мирнес Ајановић, адвокат

Федералном тужилаштву ФБиХ поднесена је кривична пријава од стране адвоката Мирнеса Ајановића, предсједника BOSS-Босанске странке, против власника, уредника и наводних истраживача и тзв. „fact-checkera“ из портала Istinomjer.ba и Raskrinkavanje.ba, који већ мјесецима одузимају правним и физичким лицима и медијима уставно право на слободу изражавања кроз друштвене платформе.

Пријављени су садржај који би проблематизирао сигурност и ефикасност вакцина против Covid-19 или навођење чињеница о могућим компликацијама приликом примјене наведених вакцина, укључујући и законитост промета вакцина означавали као лажне или неистините вијести уз пријетњу блокаде facebook профила, занемарујући службена упутства произвођача вакцина против Covid -19, доступна код Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, а за која су пријављени морали знати.

Пријављени су као организована група  блокирањем права на објективно информисање дјеловали на стварању илузије код грађана да су све вакцине сигурне и да се могу давати свима, те да се могу давати дјеци и трудницама, иако упуте јасно наводе да за неке вакцине трудноћа представља контраиндикацију – забрану примања вакцине, а да су произвођачи у важећим упутама за вријеме ваксерских препорука вакцинације дјеце изнад 12 година дефинисали старосну доб изнад 16 или 18 година. Пријављени тзв. „fact-checkeri“ нису проблематизирали ни јавне позиве за вакцинацију старијих особа, које спадају у ризичне групе за пријем вакцина због озбиљних хороничних болести према  службеним упутама произвођача неких вакцина гдје се јасно наводе контраиндикације.

Пријављени су протузаконито субјективном селекцијом давали несметан простор радикалној ваксерској политици и принудном форсирању вакцинисања што је резултирало увећањем профита произвођача вакцина, а гушили, забрањивали и означавали лажним садржај који је износио у јавност битна питања о сигурности вакцина, чињенице, па чак и службене упуте произвођача вакцина као и званичне информације надлежних органа.

Пријављени су својим дјеловањем стварали код корисника друштвених мрежа осјећај страха од блокирања профила приликом дијељења информација јер се и истинита вијест означава лажном, чиме су прекршили одредбе Кривичног закона ФБиХ из члана 177. – Повреда равноправности човјека и грађанина, а у вези са чланом 31. – Саучесништво, 126. – Одговорност правне особе, 340. – Удруживање ради чињења кривичних дјела и 342. – Организовани криминал, за шта су прописане казне затвора до десет година.

С обзиром да УГ „Зашто не“, према њиховим наводима, сарађује са компанијом „Меtа“, која је у власништву друштвене платформе „Facebook“, на којој пријављени утичу на ограничавање садржаја корисника, аутора и медија, надлежно тужилаштво је дужно провјерити да ли су пријављени дјеловали према правилима компаније „Меtа“ у тзв. „fact-checkingu“, те да ли је наведена компанија била упозната са блокирањем права на објективно информисање њихових корисника.

Уз пријаву је затражено да оптужницом затражи забрана вршења дјелатности правног лица УГ „Зашто не“ како даље не би вршили кривична дјела, као и да се утврди да ли су дјеловали противно смјерницама својих финансијера и да ли су знали за извршење кривичних дјела. Кривична пријава на сличним основама поднесена је и против организације Faktograf.hr због блокирања истинитих информација у погледу covid-потврда у Босни и Херцеговини, са захтјевом да се употребом института Међународне правне помоћи у кривичним стварима изврше неопходне истражне радње у Републици Хрватској или прослиједи кривична пријаве на поступање надлежном тужилаштву у Републици Хрватској.

У прилогу списак лица против којих је поднесена кривична пријава:

Удружење грађана „Зашто не“:

Дарко Бркан, предсједник удружења грађана „Зашто не“;

Тијана Цвјетићанин, члан уредничког колегија публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Емир Зулејхић, члан уредничког колегија публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Рашид Крупалија, члан уредничког колегија публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Елма Мурић, члан уредничког колегија публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Амар Карађуз, новинар и истраживач публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Амина Челиковић, новинар и истраживач публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Марија Ћосић, новинар и истраживач публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Младен Лакић, новинар и истраживач публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Нерма Шеховић, новинар и истраживач публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Марија Манојловић, сарадник публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Маида Салкановић, сарадник публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Семир Џебо, сарадник публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Алиса Каровић, видео монтажер публикације “Raskrinkavanje.ba” у власништву удружења “Зашто не“;

Далио Сијах, уредник публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Денис Чаркаџић, уредник публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Данира Каровић, пројект менаџер публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Селма Ашћерић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Амина Измирлић Ћатовић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Алиса Каровић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Биљана Ливанчић-Милић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Фарук Дурмишевић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“;

Емир Велић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто“ не“;

Сањин Махмутовић, истраживач публикације „Istinomjer.ba“ у власништву удружења “Зашто не“.

и других одговорних лица.

Категорије:MAIL - RSS FEED