MAIL - RSS FEED

У Матици српској одржан научни скуп: „Положај српскога језика у савременом друштву (изазови, проблеми, решења)“


Поводом усвајања Закона о родној равноправности, којим су угрожене уставне слободе грађана и достигнућа два столећа развоја науке о српском језику, Матица српска и Одбор за стандардизацију српског језика организовали су велики скуп истакнутих стручњака у области српског језика и друштвено-хуманистичких дисциплина. Скуп је одржан у Свечаној сали Матице српске у суботу, 3. јула 2021. године под називом „Положај српскога језика у савременом друштву (изазови, проблеми, решења)“ .

Округли сто је отворио проф. др Драган Станић, председник Матице српске, истакавши важност преиспитивања положаја српског језика у нашем друштву. Након тога, присутнима се обратио Његово Преосвештенство, Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински Господин др Иринеј. Руководећи се науком и објективним чињеницама, на Скупу су разматрани различити проблеми у погледу структуре и употребе тзв. родно осетљивог језика, али и других неповољних аспеката које прописује Закон.

***

„За наш језички опстанак одавно је упаљено црвено светло”, истакао је председник Матице и напоменуо да је темељ тог опстанка континуитет, који је од црквенословенског времена до данас чувала црква.

Епископ бачки Иринеј је на скупу оценио да је најновија претња српском језику „на нашу жалост и срамоту, наметање тзв. родно осетљивог језика”. Тај закон сматра најбесмисленијим у историји српског законодавства, актом заснованим на „новојављеној идеологији”, донетом без јавне провере његове оправданости и упркос готово једногласном противљењу наших лингвиста, филолога, писаца…

„Наводно се борећи против дискриминације, та идеологија уводи на мала врата свеопшту дискриминацију. Наводно служећи слободи, она угрожава и слободу личности и слободу заједнице”, казао је владика.

Под плаштом бриге о равноправности грађана, један од циљева закона, по мишљењу проф. др Срета Танасића, јесте да се промени идентитет језика, речник и граматички систем. Тиме се рачуна, сматра, на измену српског националног, културног и верског идентитета.

Овај закон остаће у историји као пример шта се добије кад власт преда уређивање националних питања једној идеологији игноришући стаовове науке, цркве и најшире културне јавности. Поставља се, на крају, питање: Да ли је ово предвиђено и за мањинске народе у Србији или је само дар Србима?”, казао је Танасић.

Академик Предраг Пипер поручио је у својих 12 теза, прочитаних на скупу, да наш устав не познаје појам рода, те да је проблем већ у наслову закона, као и да се ради о политичком нормирању језика, идеологији радикалног феминизма, делу глобалног неолиберализма која све више добија облике тоталитаризма.

„То нема много везе са науком, него представља покушај да једна спорна теорија добије научни статус неспорне идеологеме која се представља као једино исправно политичко мишљење”, наводи Пипер.

Каже да ће можда због Закона о родној равноправности неко време бити прогањаних и кажњаваних, али да ће он „свакако пропасти, а пре или касније, и заједно са њим пропашће и они који су га донели”.

***

Рад округлог стола реализован је у три сесије.

У првој сесији, чији су модератори били проф. др Срето Танасић, дописни члан АНУРС, и проф. др Александар Милановић, изложени су радови проф. др Срете Танасића, дописног члана АНУРС, академика Предрага Пипера, проф. др Јелице Стојановић, проф. др Драгољуба Петровића, проф. др Софије Милорадовић, проф. др Рајне Драгићевић, проф. др Весне Ломпар, проф. др Вељка Брборића, проф. др Јованке Радић, проф. др Раде Стијовић, проф. др Миланке Бабић, проф. др Јордане Марковић, проф. др Зорице Никитовић и проф. др Милана Ајџановића.

У другој сесији изложени су радови др Владана Јовановића, др Марине Спасојевић, др Наташе Вуловић, др Ане Мацановић, проф. др Марине Јањић, проф. др Ане Јањушевић Оливери, проф. др Сање Ђуровић, проф. др Александра Милановића, проф. др Виктора Савића и проф. др Исидоре Бјелаковић.

У трећој сесији, чији су модератори били проф. др Драган Станић и проф. др Виктор Савић, изложени су радови проф. др Драгана Станића, проф. др Јована Делића, дописног члана САНУ, проф. др Ксеније Марицки Гађански, проф. др Александра Јовановића, проф. др Петра Пијановића, проф. др Бошка Сувајџића, проф. др Валентине Питулић, проф. др Слободана Антонића, проф. др Богољуба Шијаковића, проф. др Часлава Копривице, проф. др Драга Перовића, проф. др Бранислава Ристивојевића и адвоката Миленка Радића.

Приредила редакција СРБског ФБрепортера
Извори: Матица српска, Политика

Категорије:MAIL - RSS FEED

2 replies »

  1. ШТО ЗБОРИ БРАТ НИКОЛА АЛЕКСИЋ ЈЕ ТАЧНО САМО ДА ДОДАМ ПРЕДЛАЖЕМ ЈЕДИНОЈ СРБСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЕРП У ПРОГОНСТВУ ДА СЕ ВРАТИ СТАРИ СРБСКИ КАЛЕНДАР УКИНУТ НА ЖАЛОСТ У КРАЉЕВИНИ југославији 1919 ГОДИНЕ НИЈЕ ИРИНЕЈ БУЛОВИЋ НИКАКВИ ВЛАДИКА ОН ЈЕ СИН комунистичког ЧИНИ МИ СЕ мајора ЈЕДИНО ВРЕДЕ БРАЋА И СЕСТРЕ ОКУПЉЕЊИ ОКО СРБСКОГ ПОКРЕТА ОТАЏБИНА СА СВЕТОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ СРБИЈА СРБИМА

    Свиђа ми се

  2. Taкo je то када се помешају професије и функције са полним идентитетом. Психолог је професија којом се неко бави, што не значи да ће жена због тога бити психолошкиња. Али ако неко мисли да се то усвојило због глупости ових на власти, јако греши. Ми смо окупирани и окупатор нам преко намесничке владе разара језик, историју, културу, традицију…јер нас само тако може победити.

    Свиђа ми се