MAIL - RSS FEED

Вирусолог упутио хитан позив СЗО – отворите јавну научну дебату о вакцинацији!


Превенција масовних инфекција и масовна вакцинација „пропустљивим“ Ковид-19 вакцинама у току пандемије може само да произведе високо заразне варијанте вируса.

Повезани текстови: Врхунски научник упозорава свет: Зауставите одмах вакцинисање или ће се ослободити “неконтролисано чудовиште”

„Драге колеге из СЗО,

Ја сам Гирт Ванден Бош (Geert Vanden Bossche). Бавио сам се ветеринарском медицином. Сертификован сам стручњак за микробиологију и заразне болести. Имам докторат из вирусологије и дугогодишњу каријеру у људској вакцинологији.

Молим вас да се одмах отвори научна дебата о томе како људске интервенције у Ковид 19 пандемији тренутно покрећу „имуно бекство“ вируса. Ја вас молим да ме позовете на научно слушање, отворено за јавност и научнике широм света, на ову тему.

Игнорисање или негирање утицаја строгих мера за спречавање инфекције, комбинованих са масовном вакцинацијом користећи профилактичке вакцине, је колосална грешка.

Усрдно вас молим, послушајте мој вапај и хајде да прво и пре свега осмислимо научно оправдану стратегију, да ублажимо овај цунами смртности који нам сада прети.

И хајде да у међувремену развијемо стратегију за искорењивање изузетно заразних варијанти које се стално појављују.

У име човечанства искрено вам захваљујем на разматрању мог позива.“

Цео текст апела: To all authorites, scientsts and experts around the world, to whom this concerns: the entre world populaton.

***

Излагање Гирта Ванден Боша на самиту о вакцинацији, март 2021.

***

Коментар Гирта Ванден Боша о утицају текућих масовних кампања вакцинације на стопу заразе и смртности

Људи ме питају зашто не видимо нагли пораст тешких морбидитета у земљама које то су већ вакцинисале велике делове свог становништва (нпр. Израел, Велика Британија). Зар то не доводи у питање моје научно тумачење нове пандемије (тј. пандемије високо заразних ВАРИЈАНТИ Ковид-19)?

Пошто се чини да нико од водећих здравствених ауторитета не придаје пуно пажње мом упозорењу, немам избора, заиста, већ да скренем пажњу људима на то како ће се ове криве развијати током наредних недеља. Искрено желео бих да су криве смртности у тим земљама већ у већ у супротности са мојом проценом. Међутим, прерано је за тај закључак. Висока стопа вакцинације у овим земљама довела је до наглог смањења стопе заразе и сада се чини да је је крива заравњена на нивоу  који је, међутим, већи од ранијег. Нема сумње да су интензивиране масовне кампање вакцинације у њима земље задале су вирусу озбиљан ударац у лице. То је разлог зашто је стопа инфекције опала прилично спектакуларно (иако вакцине не могу спречити инфекцију, оне још увек смањују пренос заразније варијанте вируса).

Висок имунолошки притисак проузрокован вакцином, међутим, неће бити довољан да се  искорени вирус, јер се сусрети вируса са вакциналним (и/или инфекцијом изазваним) антителима се све чешће се јављају у позадини субоптималног имунитета (због неусклађености између антитела и варијантни сојева вируса). Али, оно што наравно не бисмо желели, S-селективне варијанте вируса настале имуним бекством одједном ће постати доминантне. Како су оне заразније, оне ће надмашити мање заразне варијанте Ковид19 вируса, али ће им требати времена да постигну бројност да би биле доминантне. Сходно томе, оно што се може очекивати је да у земљама у којима се вакцинација одвија прилично споро (нпр. Белгија), смањење вирусних инфекција је мање изражено и само је праћено краткотрајним заравњењем пре него што наступи повратни ефекат (ово је фаза у којој смо у тренутно у Белгији). У земљама са агресивнијим програмом масовног вакцинисања, нагли пад заразе вероватно ће бити праћен већим заравњењем криве. Касније се може очекивати прелазак на много стрмији пораст кривих смртности, са много вишим врховима. Оваква ситуација је без преседана, тако да нико заиста не може предвидети када ће се тачно то догодити. Међутим, ја очекујем да се ово догоди прилично брзо, највероватније у наредне 2-4 недеље.

Aутор: Geert Vanden Bossche, DVM, PhD (18. мaрт 2021.)

_______________

Извори:
https://www.geertvandenbossche.org
https://youtu.be/mUlDeCRDLnU

Превод: СРБски ФБРепортер


Категорије:MAIL - RSS FEED

1 reply »