АКТУЕЛНО

Марко Јакшић: Апсурдно је да патријарх Иринеј, који говори да је Косово и Метохија Србија, истовремено подржава Вучића који гура Косово од Србије


НСПМ 24. јул 2020.

Јакшић живи на северу Косова и каже да су тамошњи Срби веома забринути због тајанствених преговора у Бриселу, чији исход за њих може бити погубан. Он наглашава да Вучићу нико није дао мандат да одлучује о статусу Косова и Метохије.

* Да ли знате о чему ће се у четвртак преговарати у Бриселу о Косову? Председник тзв. косовске владе Абдулах Хоти је најавио припрему “коначног споразума између две земље”.

– Оно што смо чули од председника Србије јесте да ће се преговори водити пре свега о техничким питањима, па о економским питањима, међутим одједном чујемо да ће се водити статусни преговори. Нажалост то није први пут да нас је председник Србије слагао. Најбоље се завршава у мраку, кад нико ништа не зна и кад нико ништа није чуо, и онда имамо логику свршеног чина. Претпостављам да ће Вучић да каже да је предаја Косова био једини начин да сачува Србију. Нема сумње да је председник обећао Европској унији да ће да реши питање Косова и Метохије тако што ће покрајини признати статус државе.

* Како тумачите то што за разлику од косовске, јавност у Србији није упућена у бриселске преговоре.

– Мислим да је то нешто што је веома неповољно за српску страну имајући у виду да јавност у Србији не зна нити је упућена о чему се проговара. Шта значи тај свеобухватни споразум? Да ли то удаљава Косово и Метохију од Србије? Да ли су то две посебне државе? Јавност не зна ни где ни када су се договарала правила о Косову и Метохији. Много је непознаница и нама овакав статус преговора не иде у прилог.

* Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је рекао да ће нам деца поново гинути ако се не договоримо с Приштином.

– То је ноторна политичка глупост. Не знам ко прети Србији да мора да ратује. Све су то ствари које немају благе везе с мозгом. Једино што грађани Србије очекују јесте да се ништа не потпише. Није куцнуо одлучујући час да Косово мора да се преда. То је пре свега у очима Александра Вучића, а то што прича Марко Ђурић је глупост.

* Да ли су косовски Срби забринути због бриселских преговора?

– Срби са Косова и Метохије нису информисани, немају тачне податке, много тога се крије од нас. Толико се крије да морамо да будемо забринути, јер не знамо шта се дешава. Срби са Косова нису знали ни да ће Александар Вучић и Ивица Дачић да потпишу Бриселски споразум 2012. године. Срби једноставно не знају шта је председник Србије наумио, што наговештава да је одлучио да се одрекне Косова.

* Ипак, Српска листа даје безрезервну подршку Александру Вучићу када је у питању Косово и Метохија.

– Српска листа на Косову је заправо Српска напредна странка. То је део Срба који су у колаборацији с албанским сепаратистима. Тај део Срба фактички легитимише косовску власт и косовску владу. Они се никада ни за шта нису питали, фактички немају своје мишљење. Они за своје мишљење иду код председника Србије, тако да Српска листа као посланичка група или као парламентарна странка не постоји. Постоји само Александар Вучић.

* На протеклим изборима листа „Александар Вучић – за нашу децу“ је добила велики број гласова на Косову и Метохији.

– Што се тиче те подршке коју он наводно има на Косову, могу слободно да кажем да је фалсификована. Број Срба који је излазио на изборе увек је био 32-36 хиљада бирача. Сада је саопштено да је на изборе изашло 62 хиљаде Срба, што значи да је све фалсификовано. Примера ради, у Зубином Потоку има пет хиљада бирача и замислите према званичним подацима свих пет хиљада је изашло на изборе, што нема благе везе.

* Ви сумњате у Вучићеве намере, али он има подршку и Његове светости патријарха СПЦ Иринеја.

– Нажалост, патријарх даје бланко подршку Александру Вучићу, а сви знамо да је Вучић спреман да се одрекне Косова и Метохије. Сетимо се да је Александар Вучић приморао српске судије да полажу судску заклетву пред самопроглашеном државом Косово и ратним злочинцем Хашимом Тачијем, што само по себи говори да је то човек који ради против државних и националних интереса Републике Србије. Апсурдно је да српски патријарх који говори да је Косово и Метохија Србија, истовремено подржава особу која гура Косово и Метохију од Србије.

Без Косова Србија и Срби немају будућност. Шта ће да говоре својим потомцима? Да су нам преци Косово ослободили од Турака, а да га је Вучић на тацни дао онима који су нас убијали и протеривали?

* Како ће Срби на Косову реаговати ако Вучић призна независност Косова?

– Мислим да ће највећи број Срба да напусти ове просторе, јер нико не жели да живи у држави која је настала на темељима етничког чишћења и злочина, и на прогону 200.000 Срба. То је једна страна медаље, друга страна медаље је та да Србија као држава и Срби као народ не би могли да тај губитак да преболе. Без Косова Србија и Срби немају будућност. Шта ће да говоре својим потомцима? Да су нам преци Косово ослободили од Турака, а да га је Вучић на тацни дао онима који су нас убијали и протеривали? Косово је центар српске духовности, српске државности, српске писмености и ако се свега тога одрекнемо сигуран сам да Србија неће имати перспективу.

* Каква ће бити судбина православних храмова?

– Оно што Александар Вучић говори да ће средњевековни манастири СПЦ имати екстеријаторни статус је једна велика глупост. Ако се Србија одрекне јужне покрајине, нема сумње да ће Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница, Љевишка, Девич… кад тад отићи под јурисдикцију неке нове косовске, да не кажем албанске, православне цркве. Тако ћемо себи пресећи корене на којима смо настали.

Ако се Србија одрекне јужне покрајине, нема сумње да ће Пећка патријаршија, Дечани, Грачаница, Љевишка, Девич… кад тад отићи под јурисдикцију неке нове косовске, да не кажем албанске, православне цркве

* Да ли имате утисак да у Београду нема довољно интересовања за ситуацију на Косову и Метохији?

– Оно што може да нас радује је да је омладина на последњим протестима показала да им је стало до Косова. Кад су у питању интелектуалци, пре свега они којима су до јуче уста била пуна Србије, српства и Косова, показало се да су србовали док нису остварили личне и материјалне интересе. Сад су једноставно зажмурили, не чује им се ни глас. Имате читаву плејаду оних који су се до јуче бусали у груди, а данас их нема, као што су политички аналитичар Драгомир Анђелковић, историчар Бранко Радун, Милорад Вучелић… Заборавили су на темеље српске државности и због личних интереса једноставно жмуре над предајом Косова и Метохије.

Оно што може да нас радује је да је омладина на последњим протестима показала да им је стало до Косова. Кад су у питању интелектуалци, пре свега они којима су до јуче уста била пуна Србије, српства и Косова, показало се да су србовали док нису остварили личне и материјалне интересе

* И многи политичари су променили ставове о Косову. Неки су се чак залагали да Србија подели Косово с Албанијом.

– Да, ту је посебно нечасна улога Ивице Дачића. Он себе представља као руског човека, а Руска федерација се залаже за статус Косова у оквиру Резолуције 1244. Оно што Србе радује јесте да док је Руске федерације Косово никада неће постати међународно призната држава. Улога Ивице Дачића је већ дуже време проблематична. За време Милошевића је опозицију називао НАТО плаћеницима и издајницима, па је после тога 2009. године кад је ушао у власт с Борисом Тадићем постао најевропљанин, па је онда кренуо у измену Устава да отцепи Косово и Метохију не схватајући да се Косово најбоље брани ако се држава држи Устава и Резолуције 1244.

* Да ли је могуће да је Русији више стало до Косова него властима у Београду?

– Данас Руси бране Србију од председника који хоће да је прода. Александар Вучић је једини диктатор у историји света који ради на територијалном смањењу сопствене државе – закључио је др Јакшић за Директно.рс.

3 replies »

  1. БРАТЕ МАРКО МА И ТЕОДОСИЈЕ ШИБАЛИЋ ЈЕ ИСТИ КА НАЗОВИ СРБСКИ ПАТРИЈАХ СВИ ОСИМ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА СУ екуминисти ЗА ВЛАДИКУ АРТЕМИЈА И ЕРП ЈА БИ ИШАО У ВАТРУ И ВОДУ БОГ МИ ЈЕ СВЕДОК ЂЕ СУ БРДА СТАРОГ РАСА ТУ ЖИВЕ ЂЕЦА ВОЈВОДА ВАСА НИТИ ИМАМО СПЦ А ПОГОТВО НАЗОВИ ВЛАДУ ЂЕ ЈЕ У СВАКОЈ ВЛАДИ ИВИЦА ДАЧИЋ КОФЕРЧЕ И ОСТАЛИ СИНОВИ ЋЕРКЕ И УНУЦИ јамара НЕМА НИ ЈЕДНОГ ЧЕТНИЧКОГ ПОТОМКА ДА ЈЕ У СРБСКОЈ ПРАВОЈ ВЛАДИ ОСИМ РАДОВАНА КАРАЏИЋА КОЈИ ЈЕ ЧЕТНИЧКИ СИН ЈА САМ ЗА ОНЕ КОЈИ СУ ИЗ ЧЕТНИЧКИХ ФАМИЛИЈА ДА ДОДЂУ НА ВЛАСТ ИЗ СВАКОГ ПЛЕМЕНА ПО ЈЕДАН ИЗ ВАСОЈЕВИЋА ПИПЕРА БЈЕЛОПАВЛИЋА РОВЦА КУЧА КУЧЕВЉАЊА ДРОБЊАКА МОРАЧАНА ЈЕР СИНОВИ И УНУЦИ ЧЕТНИКА ЗНАЈУ КАКО СЕ БРАНИ ОТАЏБИНА КА ЂЕДОВИ ШТО СУ БРАНИЛИ СРБСТВО И ПРЕЦИ УМЕСТО ОНИХ јамара БОГ МИ ЈЕ СВЕДОК ЈЕДНОМ ДА ИСПРАВИМО НЕПРАВДУ И КАКО МИ СРБИ ЗБОРИМО КРИВУ ДРИНУ ЗНАЧИ ДА ИМАМО СРБСКУ ПРАВУ ВЛАДУ А ОНО ОВО ШТО ЈЕ ДАНАС ШТО БИ ШОЈИЋ СОЈИЋ РЕКАО ШТО ЋЕ 250 НАЗОВИ МИНИСТАРА ДОВОЉЊО ЈЕ ТРИДЕСЕТ ПРАВИХ СРБА НЕ МОЖЕ СЕ ВИШЕ ТРПИТИ ДА НАЦИОНАЛНЕ МАЊИЊЕ И ЊИХОВ ТЗВ ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ЈЕ СТАВИЈО СРБЕ У РЕД РОБОВА МЕНЕ И МОЈУ ФАМИЛИЈУ НЕЋЕ КОГА ХОЋЕ НЕК МУ ВЕСЕЛО БУДЕ БОЉЕ ЈЕ БИЛО ЗА ВРЕМЕ ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА НЕГО ДАНАС МОГАО БИ ПИСАТИ ТРИ ДАНА ШТО РЕЧЕ НАШ СРБИН БРАТ ЈОВАН ДУЧИЋ ВЕРУЈЕМ У БОГА И СРБСТВО СССС

    Свиђа ми се