АКТУЕЛНО

Др Јована Стојковић – „СТРУКА“ И МОТИКА ПРОТИВ ВЕРНИКА


Пише: Др Јована Стојковић
18. април 2020.

Претходних дана сам присуствовала невиђеној хистерији на друштвеној мрежи Твитер. Иако позната као легло (мало)грађанског мишљења и лево-либералне оријентације, оволико антихришћанског, богохулног, дискриминаторског, инквизиторског писанија, oва мрежа упамтила није.

Људи који махом немају никакве везе са науком, а најмање медицинском, глумице, водитељи, правници, економисте и политичари, позивали су на хапшење верника и објављивали слике из дворишта цркава. Оправдање за њихов „праведни гнев“, нашли су у мерама Владе Србије за сузбијање заразе коронавирусом, које очигледно не важе само за стране трговинске ланце у којима душа душу дави пред „полицијски час“.

Ово мекетање са мрежа имало је за улогу оправдање забране кретања за Васкрс, а самим тим и онемогућавање православним верницима да присуствују Васкршњој литургији, што је незапамћено још од немачке окупације. Ово питање се искористило и за „идеолошки обрачун“ „просвећених“ грађана који ВЕРУЈУ струци, са „примитивним“ верницима који верују у Бога.

Овај обрачун наводне науке и вере, бесмислен је за свакога ко је макар прошао поред једног од то двоје. Никакве компетиције не може бити међу појавама које имају сасвим различит предмет интересовања и изучавања. Док се вера бави постојањем Бога, као невидљиве нематеријалне суштине ствари, наука се бави проучавањем видљивих законитости материјалног света. Богословске теорије објашњавају суштину ствари, а научне математичко-логичким језиком описују оно што се може спознати чулима и приказати у експерименталној ситуацији. Начин на који се долази до знања у науци, подразумева вежбање интелектуалног и логичког расуђивања, док вера захтева учешће целог бића, које је у материјалистичко-рационалистичком атеизму неправедно запоставило своју интуитивну, осећајну и чувствену страну, чији је значај за ментално здравље увидео још Карл Густав Јунг.

Коначно, клика са Твитера, све кунући се у разум који верује да има, негира ум као духовно чуло за опажање надчулне стварности и тако се ставља на страну безумља. Они пристојнији међу њима, запитали су се зашто је православном вернику толико важно присуство на Литургији. Зар не може да „иде у цркву“ други пут? Иако би образлагање овог одговора захтевало много више и места и знања него што га ја имам, за понеког добронамерног залуталог неверника вреди написати да Црква јесте литургијска заједница сабраних људи на једном месту, око једног служитеља, ради савршавања Евхаристије. Православни верник у овој заједници са Богом и људима превазилази главни проблем којим се бави наша вера – смрт, а као психијатар, прилично сам сигурна да је то централни проблем сваког човека, био он њега свестан или не. Православни верници верују да причешћем примају Тело и Крв Живога Бога, који их спасава смрти. Они целивају мошти и иконе у вери да ће бити исцељени, што вишевековна пракса Цркве и сведочи. Они на то имају права, исто као и они што верују да ће их вакцина Била Гејтса спасити, или да ће им трансхуманизам подарити „вечни живот“.

Недостатак аргумената Твитер прогонитељи правдају логичком грешком позивања на ауторитет – став „струке“. Када мало погледамо литературу те „струке“, видимо да у њој нема тога о чему руминирају савесни грађани. Осим теоријских претпоставки да „се може догодити пренос инфекције“ преко, како кажу безумници „лизања исте кашичице“, та инфекција НИКАДА није описана у литератури. Сви радови у које сам имала увид, говоре да је могућност индиректне трансмисије на овај начин веома ретка и да до сада нема забележеног случаја инфекције након причешћа, као и да су други видови међусобног контакта погоднији за преношење евентуалне инфекције.

Према скоријем раду из 2013. године, објављеном у часопису International Journal of Infectious Diseases, описује се неколико експеримeнталних студија које су показале да могућност преношења инфекције не може бити одбачена, али је екстремно ниска. Реферише се и на рад из 1997. године у коме 681 испитаник није био у већем ризику од заразних болести у односу на оне који се нису причешћивали. У закључку, највећи број верских пракси се сматра безбедним и практикован је генерацијама.

Не знам да ли су Твитер-чувари јавног здравља чули за психосоматску медицину и психонеуроимунологију и да ли ће ту поштовати став струке који указује на утицај психе на неурохуморални одговор и отпорност на заразне болести? Да ли знају да се акутни и хронични стрес могу умањити подршком околине и адекватном психосоцијалном констелацијом? Због чега линчовањем и сатанизовањем људи, који имају уставно право на упражњавање своје верске праксе, која у контексту горепоменутог има лековито дејство на њихов имуни систем, угрожавају здравље истих? И да ли су уопште свесни да својим понашањем учествују у експерименту који се спроводио над зечевима, у којем су имобилизацијом, изолацијом, техникама збуњивања и ривалства, уопште и открили негативне последице психичког стреса на имуни систем? Свака сличност са актуелном ситуацијом је случајна.

Христос Васкрс.

 

5 replies »

 1. СРБИ БРАЋО СТАВИЋУ ГУСЛЕ ПРЕКО КРИЛА ДА ОПЕВАМ ЧЕСТИТОГ РАДОВАНА ГРУЈИЋА КОЈИ СПАСИ ИЗ МАНАСТИРА ШИШАТОВАЦА МОШТИ ЦАР ДУШАНА ЦАР НЕМАЊИЋА ТЕ КНЕЗ ЛАЗАРА ЈЕДНОГ ДАНА ЗБОРЕ ЉУДИ УЛЕТИЈО ЈЕ КА СОКО У КАНЦЕЛАРИЈУ ГОСПОДИНА РАЈОВИЦА У БЕОГРАДУ ЈА МИСЛИМ ДА СЕ ОЂЕ РАДИ О СРБИНУ КОЈЕГ ПРОГЛАСИШЕ ОД РАЈОВИЋА У РАЈОВИЦА ПА У ВАКО ЗБОРИ ДОБРИ МОЈ ПРИЈАТЕЉУ РАЈОВИЦУ усташе ПАЛЕ И ЖАРЕ ПО СРЕМУ ПАЛЕ МАНАСТИРЕ У КОЈИМА СМО ПОСЛЕ ЉУТЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ ПОД. АРСЕНИЈОМ ЧАРНОЈЕВИЋЕМ САКРИЛИ МНОГЕ ВАЖНЕ ЗА СРБСТВО ИКОНЕ ЗЛАТО И ДРУГЕ ВРЕДНОСТИ ПА ТЕ КА ПРИЈАТЕЉА И ЧОВЕКА МОЛИМ ПОМОЗИ МИ СРБИ СУ САД НЕМОЋНИ А ГОСПОДИН РАЈОВИЦ МУ ЗБОРИ ПРОФЕСОРЕ ГРУЈИЋУ ЗБОРИ ГДЕ СУ САД СРБИ ОСИМ ТЕБЕ ЈЕЛ САМО ГЛЕДАЈУ СЕБЕ УМЕСТО ДА СА ТОБОМ ИДУ ДА СПАСИМО СВЕТИЊЕ ОТВОРИ ВРАТА И ЗБОРИ СЕКРЕТАРИЦИ ЗОВИ МИ ОДМА ДВА КАМИЈОНА немаца И ШТАБСКИ АУТО ДА КРЕНЕМО У СРЕМ ЈА И ГОДОДИН ГРИЈИЋ ГОСПИДИН ГРИЈИЋ ПОЧЕ ДА СЕ ЗНОЈИ СКОРО У НЕСВЕСТ ПАДЕ КАД МУ МЛАДА СРБИЊА СЕКРЕТАРИЦА ЧАШУ ВОДЕ ДАДЕ ПИТА ОНА МАЈОРА РАЈОВИЦА ДА ЛИ ДА ЗОВЕМО ЛЕКАРА А МАЈОР РАЈОВИЦ ЗБОРИ ЗА САДА НЕ А ВИДЕЋЕМО КАД ДОДЂЕМО У СРЕМ МОЖДА ТАДА ПРОЛАЗЕ МИНУТИ КА САТИ НИКО ОД СРБА ПОЗНАТИХ ТАД У КАНЦЕЛАРИЈУ РАЈОВИЦА ДА НАВРАТИ УСТА ИЗ ФОТЕЉЕ ГОСПОДИН ГРИЈИЋ ПА КАЖЕ ВИДИШ МОЈ ГОСПОДИНЕ РАЈОВИЦУ ВИ НЕМАЦ А ЈА СРБИН АЛИ ИДЕМО ДА СПАСИМО ЦАР ДУШАНА И КНЕЗ ЛАЗАРА А МАЈОР РАЈОВИЦ МУ ЗБОРИ ПРИЈАТЕЉУ ГРУЈИЋУ ТИ СЕДНИ ПА СЕ ОДМОРИ ДАЛЕКИ ЈЕ ПУТ СРЕМА МОРА ДА СТИГНЕМО ШТО ПРЕ ТАМО ИЛИ ОД СПАСЕНИЈА СВЕТИЊА НИШТА НЕМА ЗОВЕ СЕКРЕТАРИЦА СТИГЛИ СУ КАМИЈОНИ И ШТАБСКА КОЛА У КОЈА СЕДАЈУ МАЈОР РАЈОВИЦ И ГОСПОДИН ГРИЈИЋ ИНАЧЕ ЈЕ БИЈО У ДУШИ ЗА ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА УСПЕЛИ СУ СПАСИТИ ИЗ ЗАПАЉЕЊИХ СВЕТИЊА МОШТИ СРБСКИХ ВЛАДАРА И ГОСПОДАРА ТАЈ ГЛАС СЕ ЧУО ДОБРИ СВЕ ОД ШУМАДИЈЕ КОСОВА МЕТОХИЈЕ И СРБСКОГ МОРА У БЕОГРАД СУ МОШТИ ДОЧЕКАЛИ ЛИЧНО ЂЕНЕРАЛ МИЛАН НЕДИЋ И ЊЕГОВИ ДОБРИ ЉУДИ СРБИ ХЕРЦЕГОВЦИ ТИ ВАЗДА СРБСКИ СПАСИОЦИ И ОСЛОБОДИОЦИ И САКРИЛИ СУ НА ТАЈНА МЕСТА КАСНИЈЕ СУ партизани УБИЛИ ТУ НЕДУЖНУ СРБКИЊУ СЕКРЕТАРИЦУ ЗА СУДБИНУ ГОСОДИН РАЈОВИЦА ОДНОСНО РАЈОВИЋА НИКО НИШТА НЕ ЗНА ОСИМ БОГА ИСТИНИТОГА И ЈЕДИНОГА А ЈАДНОГ ГОСПОДИН ГРИЈИЋА ИЗБАЦИШЕ СА ФАКУЛТЕТА СКОРО ПРОСЈАК ПОСТА РЕЧЕ ЊИМА ТИМ партизанима САД МИ ЈЕ СВЕГА ОД ВАС ДОСТА ЈА САМ СВОЈЕ ПРЕД БОГОМ И СРБСТВОМ УЧИНИЈО И НИЈЕСАМ НИШТА НИКОМ НАУДИЈО НИТИ ЗАДУЖИЈО РАДИТЕ ШТА ВАМ ЈЕ ВОЉА САМО ЗНАЈТЕ ЗА СРБЕ ЋЕ ДОЋИ ВРЕМЕНА БОЉА ПОГЛЕДАО ФИЛМ ОД БРАЋЕ И СЕСТАРА СРБИ НА ОКУП ПА ЈЕДНУ НАПИШЕМ О ВЕЛИКИМ ЉУДИМА ГОСПОДИ ГРИЈИЋУ И РАЈОВИЦУ ОДНОСНО РАЈОВИЋУ ДА СРБИ ЧИТАЈУ И ВИДЕ ДА ИМА ЈОШ ДОБРИХ СРБА ЗАГОРАНА ХЕРЦЕГОВАЦА И КОСОВАЦА А МОЖЕ И ОБРАТНО ИСТО ЈЕ ТО ИЈХА 🏴‍☠️😀 СССС

  Свиђа ми се

 2. У потпуности се слажем са изнетим ставовима – ДО КАШИЧИЦЕ.Па зар је толики проблем,кад 1000 кашичица кошта максимално 1000 динара – не користити кашичице за једнократну употребу , сваки причешћени са посебном,новом кашичицом.Прави се проблем без проблема,измишља се, а решење је једноставно,просто и јефтино.Укусно дизајнирана кашичица може постати и леп и драгоцен предмет за споменар ,албум, колекцију.

  Свиђа ми се

  • Пишеша немаш појма о животу, нити си се икада Причестио.
   Причешћујем се преко 30 година и бивало је да испред мене буде и по пар хиљада људи, па чак и директно из оближњег болничког круга.
   И све што остане Свештеник поједе на лицу места… до задње мрве.
   Ако има здравих људи то су сигурно Свештеници, …
   Нити сам кад добио жвале, нити кијавицу… То је бре СВЕТИЊА НАД СВЕТИЊАМА!
   Немате ви масони, атеисти, протестанти, католици, комунисти… ПОЈМА, већ само у незнању хулите!

   Христос Воскресе!

   Свиђа ми се

   • Молим Те кажи ми,у којој се то цркви у СрБији причешћује НЕКОЛИКО ХИЉАДА људи.Наведи цркву,град.Мало ми је чудно да,оно што преостане свештеници изједају на лицу места,као и то да међу њима нема болесних људи.И да имају завет са ВИРУСИМА да њих не нападају.Нисам против причешћа али предлажем РЕШЕЊЕ које представља ЦИВИЛИЗАЦИЈСКИ искорак – 21 век је.

    Свиђа ми се

 3. ХВАЛА БОГУ ПА НЕ ГЛЕДАМ ТВИТЕР ЧИТАМ НА СРБИН ИНФО ДОКТОР ЛАЗИЋ ЛЕЧИЈО РАЊЕЊНОГ усташу УМЕСТО ПРЕВИ МУ РАНЕ И ЗАМЕНИ ЗА СРБСКОГ ОФИЦИРА ОНИ СУ НАШЕ РАЊЕНИКЕ УБИЈАЛИ А ОНАЈ усташа СЕ ХВАЛИЈО КАКО ЈЕ хво У БОСНИ ОСЛОБОДИЛО ОД СРБА ЗЕМЉУ ЗНАЧИ КОД ПОЈЕДИНИХ СРБА ЈЕ ЈОШ ДА СЕ ЗАМЕРИ усташи шиптару балији А ШТО ОНИ УБИЈАЈУ СРБЕ ТО НЕ ВИДЕ ДОГОДИНЕ У ЦАРСКОМ ПРИЗРЕНУ ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ РАДОСТ СРБСТВУ ДОНЕСЕ

  Свиђа ми се