АКТУЕЛНО

Незабораван догађај – Српски Фестивал, Сиднеј 2020. Препознатљиво, уочљиво, лепо, наше!


СРПСКИ ФЕСТИВАЛ, СИДНЕЈ 2020.

Још један незабораван догађај у Сиднеју!

Осми српски фестивал у овом далеком граду припремила је српска заједница на челу са српском православном црквом и организацијом СОЈА (SOYA-Serbian Youth Association, Удружење српске омладине).

И ове године је центар Сиднеја био обојен црвено плаво и бело са заставама које су се поносно виjориле на све стране. Виделе су се шајкаче, српске капе из Далмације, Црне Горе, Крајине и Херцеговине, ношње из свих крајева а чули се звуци наших народних изворних песама.

Само за време овог фестивала можете да чујете у пролазу: „Јеси ли понела опанке?” „Додај ми јелек” – реченице које се и у Србији ретко чују. Не зна се да ли су лепши раздрагани момци, поносни што су Срби остали верни отаџбини, иако рођени тако далеко или насмејане девојке са плетеницама које сијају од среће јер су играле полетно и спретно као њихове баке некада.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

У централном парку (Tumbalong Park), код чувене луке Дарлинг харбур (Darling Harbour) постављени су киосци из којих миришу ћевапи, кифлице, крофне, палачинке и разни други специјалитети из Србије. Сву ту укусну храну из наших крајева припремају вредне руке млађаних добровољаца који проведу по десет сати на ногама током ова два дана. Не заборавимо да се све одвија у земљи у којој је време новац и сви имају много обавеза јер и раде и уче али им није тешко да се посвете својим сународницима и што боље представе земљу свог порекла.

Продају се сувенири, мајце и капе са натписима „Србија”. На моју похвалу да је све штампано ћирилицом, власница једне од компанија која се бави израдом мајица, рекла ми је да су имали и латиничне натписе али су престали да их праве јер сви траже ћирилицу! То су Срби у Аустралији!

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Запажено је продајно место организације 28. јун, чији су чланиви прикупљали прилоге за помоћ угроженима у Србији. Одмах поред њих су били и представници удружења Српски четници Аустралије и туристичке агенције Сетравел која је организовала наградну игру у којој може да се добије мајица Новака Ђоковића у којој је играо на турниру у Сиднеју.

Била је запажена изложба уметничких радова као и изложба о српској историји са поставком ордена из различитих раздобља. Власници су Срби колекционари који живе у Аустралији.

Морам да напоменем, што се и види из приложених слика, да су сви натписи који су на српском језику били исписани ћирилицом. Зато, похвале организаторима и свим учесницима. Препознатљиво, уочљиво, лепо, наше!

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Фолклорне групе су посебна прича на овом догађају. Наступају и деца и старији и момци и девојке, не зна се ко боље игра и ко уноси више срца у кораке и покрете. Било је организовано и такмичење парова у игрању српских народних игара.

На крају првог дана је приређено прелепо изненађење када је коловођа једне од група, Ненад Вељковић, запросио своју девојку Сандру Стојановић. Сви су се изненадили и обрадовали, колеге из ансамбла их грлиле а публика дочекала овацијама.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Уз неизбежно коло на крају, када играју готово сви присутни, па и странци, завршен је осми српски фестивал у Сиднеју.

Остаје присутан дубок осећај заједништва и поноса. Волели бисмо да га пошаљемо свако у свој крај одакле смо дошли у овај далеки град и да га усадимо у све Србе јер је тако лепо певати и играти сложно, поносити се и знати ко си, ма где да си, остати свој, опстати заједно, јер само слога Србина спасава!

_______________________

Из Сиднеја за СРБски ФБРепортер Невена Татић Карајовић
23.2.2020.