АКТУЕЛНО

Мираш Дедеић за ХТВ: Степинац је био велики човјек. Ја немам ништа против да га прогласе за свеца (видео, транскрипт)


15.2.2020. на Хрватској телевизији je емитована емисија „Заједно у духу“ чији је гост био Мираш Дедеић, самозвани митрополит такозване Црногорске православне цркве. За наше читаоце изабрали смо најзанимљивије делове интервјуа који описују став такозване ЦПЦ о актуелним питањима. Ради лакшег праћења, наводимо и транскрипт за издвојене делове интервјуа. 

Издвојени делови интервјуа са Мирашом Дедеићем

* Који је онда сљедећи корак државе? Што ће држава радит са том имовином?
(после доношења Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, прим. ред.)

– Па сљедећи… Лако је то. Рјешење је врло лако и то држава сигурно зна. Јер то су… Без обзира на црногорске експерте, имамо и ми, иако смо мала земља, мала државица, али корисна на Балкану… имамо и ми експерте и људе, шта се може да уради.

Дакле, ми не можемо одједном покрити све цркве и манастире. Али не значи да не може служити друге вјерске заједнице. Може католичка црква да служи у православној цркви. Или православна у католичкој. Или англиканска црква, или протестантска црква. Све су то хришћанске цркве. Ми морамо о томе да водимо рачуна.

* Како сурађујете са другим вјерским заједницама у Црној Гори?

– Не знам да ли сте били у току. Има један, један фини један политичар, човјек Хрват, који је посланик у Скупштини Црне Горе. Па тако да су му пријетење неке, пријетили и тако даље, што је говорио да Црногорска црква… И Црна Гора мора да има цркву, као што је Католичка црква у Црној Гори. Према томе, ту што се тиче ислама, католичке цркве, јеврејске заједнице, никаке… И ако има још било која црква, чак и ако има нека организована црква која желе да буду самостални – немамо никаких проблема.

* Какав је Ваш став о хрватском блаженику, кардиналу Алојзију Степинцу?

– Чујте то, ја о томе знам. Ја сам био у катедрали, видио сам то, све ми је то познато… И, није колико вама, историја…
Пази, сваки народ има свога великог човјека да га прогласи свецем. Ја знам да је био велики, велики човјек, велики епископ, велики свештеник хрватски, и то сама држава Хрватска одлучује на то. Ја немам ништа против.

* Што мислите о оснивању Хрватске православне цркве у данашње вријеме и њезином праву на оснивање?

– Ја ниjeсам компетентан да говорим шта може да одлучи једна држава. Имате право на то. Имате право на то, али да ли имају право они којима ви дајете право, од некога другога право – то је друго питање. А ви да формирате Хрватску православну цркву… не видим разлога да је не формирате. Мене не смета, уопште. И ја ћу доћи исто ту да видим како људи се моле Богу и да запалим свијећу, као у сваку другу православну, као и што чиним и у католичкој цркви, и у протестантској, и у англиканској. Мене ни једна црква не смета.

* Најављен је посјет папе Фрање Црној Гори. Што Ви мислите о томе?

– Били смо заједно у Буенос Аиресу. Исте смо студије католичке завршили ја и он. А он има двије године више од мене. Овај… разговарали смо о томе. Е, каже, мој Михајло митрополите, ја сам ти био кандидат за римског папу. Он је полу-италијан, полу-аргентинац. Па, велим ја Богуми овако – то сад видјећеш ако са… а бићеш ту до састанка ако будеш жив, то ћу му и рећи то – велим ја њему: Ваша светости, није Ви ни сад касно.
Али ја сам реко – нисам ја пророк да… И дошо је за папу. И ја сам био на његовом устоличењу у Риму. Баш са овом белом паном камилавком. И био сам тамо једини ја са белом паном камилавком и Цариградски патријарх, и нико више.

Погледајте, папа у Црну Гору долази и као државник и као представник велике католичке цркве. Наравно да ће он… има право и са једним и са другим… Сигурно да ће се састати са Црногорском православном црквом, али да ће бити присутни представници других вјероисповијести. Неће се моћи тако бомбасти дочек, као што сте ви у Хрватској, или неким другим европским или шире мјестима гдје папа долази, али сигуран сам да ће представници других религија бити присутни.

Биће нам част да он дође. Међутим, српска црква је против тога, јер (кажу) да ми немамо право… Ја кажем – добро, виђећемо да ли има или нема. Папа има право да буде као државник, понављам, и као поглавар највеће хришћанске цркве – Католичке цркве. Треба то да се све уједини и да поглавар буде једне цркве. Да ли ће он бити у Риму, да ли ће он бити неђе на Босфору или у неко друго мјесто, то би једина срећа била да будемо сви као људи и као браћа пред Господом.

__________________

Приредила редакција СРБског ФБРепортера
17.2.2020.

2 replies »

  1. ЈЕДИНИ ЈЕ ПРОТИВ унијаћења СРБА НАШ ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ КОСОВСКИ МЕТОХИЈСКУ МУЧЕНИК А О ДЕДЕЈИЋУ НЕ ЖЕЛИМ ДА ЗБОРИМ СВЕ ЈЕ ЗБОРИЈО СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛИМИРОВИЋ У НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ ТИ ДЕДЕЈИЋУ МОЖЕШ САМО ЗА СЕБЕ ДА ЗБОРИШ О зликовцу степинцу ОН ЈЕ БРЕ БЛАГОСИЉАО ПОКОЉ СРБСКЕ ЂЕЦЕ ОД СТРАНЕ усташа У ТЗВ ндх ОД 1941 ДО 1945 ГОДИНЕ ТЕ НАСИЛНОГ ПОКАТОЛИЧАВАЊА СРБА САМО ОНАЈ КОЈИ НЕМА МОЗГА МОЖЕ ДА ЗБОРИ ЛЕПЕ РЕЧИ О зликовцу степинцу ЈЕР ОНАЈ КО ВОЛИ степинца ТАЈ ВОЛИ И анту павелића А ТО СУ ТИ ДЕДЕЈИЋУ БИВШИ СРБИНЕ САД ПОСТА НЕКАКВИ милогорац ЈЕЛ ТЕ ТАКО ТО УЧИЈО чифут моша пијаде и партизанштина СССС

    Свиђа ми се

  2. Тај деда Дедеић није толико излапео колико је ментално ретардиран- обашка, судећи по његовој „елоквентности“, тешко да је успео да заврши и други основне.. Али шта ћемо, каква им „држава“ такав им и „папа“.. 😉

    Свиђа ми се