АКТУЕЛНО

Обавештење за читаоце и сараднике нашег сајта – СРБски ФБРепортер привремено обуставља рад


 

Поштовани читаоци и сарадници СРБског ФБРепортера,

Познато вам је да услед лоших материјалних и техничких услова наша редакција већ дуже време отежано функционише. Од почетка рада наш напор је пре свега био усмерен ка томе да одржимо квалитет садржаја на сајту и да останемо независтан и објективан алтернативни родољубиви медиј. Надамо се да смо у томе и успели.

Од оснивања (на Видовдан 2011.) до данас СРБски ФБРепортер је функционисао искључиво на принципу волонтерског рада, тј. изузетним залагањем и ентузијазмом групе посвећених уредника који су, упркос тешким животним и материјалним околностима, налазили снаге и воље за рад на сајту.

Управо су материјалне прилике разлог због кога се број чланова наше редакције од недавно знатно смањио. С обзиром да због непотпуног састава редакција није у могућности да одржи досадашњи квалитет сајта, приморани смо да привремено обуставимо објављивање текстова на СРБском ФБРепортеру.

СРБски ФБРепортер ће ипак наставити да постоји као сајт магазинског типа – тј. сви наши чланци и архива ће и даље бити доступни за преглед и читање.

Хвала вам на поверењу и сарадњи.

Догодине у Призрену!

Срдачан поздрав,
Редакција СРБског ФБРепортера
2.6.2019.

РЕЧ УРЕДНИКА…

Уважени читаоци и пријатељи СРБског ФБРепортера, као што је наглашено у претходном редакцијском саопштењу- егзистенцијалне околности (у земљи у којој се „никада није боље живело“- ако је за веровати Вођиним „мас-медијима“)  на које ми не можемо да утичемо, су присилиле кључне чланове наше редакције, који су протеклих осам година од како постојимо, радили посвећено, веома несебично, често и „ауто-деструктивно“ (састављајући свитање са сумраком)- да се посвете властитом опстанку и својим породицама…

Колико смо у протеклом периоду, својим даноноћним „разбијањем режимског и парарежимског медијског мрака“ у Србији и окружењу, успели да допринесемо некој „медијској равнотежи“ и ширењу истине, и у крајњој линији побољшамо шансе за опстанак наше „посрнуле нације“- томе ћете пре свега ви бити судије, али наравно главни и коначни суд ће дати нека блиска историја.

Данас смо се нашли (попут већине наших сународника у Србији) у незавидној ситуацији да се посветимо личном (неки од нас и буквално- голом) опстанку.

Ако је за утеху, ми вас не напуштамо, једино зарад (горе поменутог) опстанка прелазимо у „стање замрзнутог (не конфликта) већ медијског деловања“- сајт и даље остаје ту где јесте, главна страна је већ „редизајнирана“ тако да презентује неке од наших наударнијих чланака (из нашег 8годишњег „радног стажа“) у централној колумни- бочне колумне презентују наше радове на Руском и Енглеском језику- и све остало је мање више исто. Сви наши стари чланци, осим „дневних вести“ и неких садржаја преузетих са других медија, ће бити доступни кроз архивске и тематске линкове (у бочним колумнама).

Због наше немогућности да физички покривамо сајт као до сада, коментаре практично укидамо, ако успемо да их објавимо у року од 24 сата биће видљиви, ако не „софтвер“ ће их аутоматски обрисати- тако да вам препоручујемо (иако знам да неки од вас то „необично воле да раде“) да не коментаришете постојеће садржаје, али вас зато охрабрујемо да их делите на друштвеним (и личним) мрежама.

Јер- Само Истина ће нас Ослободити…

Такође постојећа редакцијска пошта ће бити проверавана само спорадично, јер колегинице које су до сад биле „носећи стуб“ редакције, од сада неће имати  времена да то раде редовно као пре.

Ја лично вам остављам могућност да ме контактирате на Editor@FaceBookReporter.org, али такође не смем да обећам неко редовно комуницирање- опет из неких других објективних разлога (пре свега здравствених).

Али ето, бићемо и даље присутни на нашој србској (пара)медијској сцени, једино сада у магазинској форми (наши помоћни блогови из ФБР Медијске Групе остају тамо где су и до сада били)- и то са ударним и веома квалитетним садржајима, који одољевају зубу времена, и чија је појединачна читаност на нашем сајту до сада није била испод „петоцифрене бројке“.  

Право да вам кажем, чудим се да смо и до сада издржали овај темпо рада и овако високу медијску продукцију. Радили смо, што би рекли „помоћу штапа и канапа“, потпуно независно од било чије политике и пара.

Ипак наша највећа снага је била, и остаје, у нашим „добровољачким кадровима“… У овом осмогодишњем периоду смо успели да окупимо у шири круг наше редакције десетине веома квалитетних сарадника и осведочених родољуба- од професионалних новинара, преводилаца, књижевника, песника, веома угледних интелектуалаца, академика.. све до приучених „парамедијских записничара“ попут мене.

…Зато, пре свега, свима Њима несебично хвала на огромној и веома квалитетној подршци.

Али такође једно велико хвала и Вама- нашим редовним читаоцима и „симпатизерима“, чија подршка нас је и највише мотивисала да овако дуго будемо- „Кадри стићи и утећи и на страшом месту постојати- И не бојати се никога до Бога…“   

1-јун-2019, Ванкувер

ФБР оснивач Миодраг Новаковић

15 replies »

  1. Драги „ФБР Пријатељи“ хвала вам на подршци, лепим речима и бризи (наравно и понуђеним решењима)- али на жалост што се тиче активног дневног одржавања сајта, ту смо достигли „тачку без (скорог) повратка“. Као што рекох у „едиторијалу“- један део редакције је већ ангажован на новим пословима и додатним академским усавршавањима- професионалним трансформацијама, која нису краткорочни ангажман, тако да за њих једноставно физички није могуће да наставе са досадашњим „пуним радним временом“.
    Други део (и то мањи, а то сам ја), већ је последњих пар година „на клупи за резервне играче“, и моје учешће је сведено на повремене ад-хок активности, углавном на спорадично објављивање властитих ауторских текстова.

    Та ад-хок активност ће бити настављена (с моје стране), али врло нередовно. Али оно што је најважније за вас: ФБР је престао САМО са редовним радом- НИЈЕ угашен, већ наставља да постоји- али сада као сајт „магазинског типа“, бар док нам се „не врате роде“. ;).

    Дакле нема разлога за панику и тугу, сајт и даље ради, али не у четвртој брзини већ „у леру“- тренутно немамо кадрове који би се дневно бавили редакцијском поштом која је врло обимна (десетине писама, сарадничких материјала и разних захтева- сваки дан) као и дневним постављањем и уредничком обрадом писаних радова које нам таође свакодневно достављају наши сарадници. Могу да вам кажем да је то веома обиман и напоран (психофизички) посао- а ето ми смо га све ове године радили „за џабе“ али из дубоких родољубивих и истинољубивих побуда, и није нам жао. Једноставно, сада је дошло (да се изразим техничким речником) до „замора материјала“.

    Оно што могу да обећам, то је да ћу да потражим сродне родољубиве сајтове, који послују на WordPress.com платформи, и да онда са њих једноставно „реблогујем“ (једним кликом) вредне информативне и патриотске садржаје; Што се тиче тога, ако Ви знате који све наши сајтови раде са WordPress.com платформе, замолио бих вас да ми овде оставите њихове интернет линкове- то ће наравно бити корисно и за њих, пошто са са „реблогованих“ садржаја враћа „пинг“(линк) на њихов сајт…

    Благодарим свима…
    М. Новаковић

    Свиђа се 1 person

    • 03 06 2019

      Поштовани осниваче и уредниче господине Новаковићу, сви остали уредници и
      чланови уредништва СРБског ФБРепортера,

      Ваш лични и заједнички ентузијазам је, као ретко који, успео у пуном сјају
      и снази да живи осам година! Радује ме да, иако му је дах ослабљен да сјај
      и дух нису.

      Дубоко сам вам свима захвалан на труду и поверењу да се објављују моји
      текстови на СРБском ФБРепортеру. Њихова објављивања су мени значила да није
      баш потпуноо узалуд што их писах.

      Док ми не јавите да вам их више не шаљем бићу слободан, ако и ја будем ишта
      писао даље о Србима и Србији, да вам их достављам (као и другим медиима и
      држављанима Р. Србије) и бићу Вам сваком појединачно захвалан на пажњи коју
      им будете посветили (евентуалном читању, коментару и/или прослеђивању
      даље).

      У вези Вашег данашњег предлога, господинеНоваковићу, да Вас обавестимо о
      сродним медиима, управо открих следећи: http://xn--j1aat.xn--90a3ac/o-nama/.
      Ако нисте знали за *м* погледајте. Сад сам ту прочитао неколико чланака,
      али ме је посебно дотакао следећи:
      http://xn--j1aat.xn--90a3ac/2017/07/27/aleksa-mijailovic-istina-o-kosovu/:
      С многим ставовима аутора се слажем, али не са основним: да Срби нису
      постојали на Балкану до петог века (што нико није доказао, колико знам) и
      да Косово и Метохија треба да се делимично отуђе од Срба и Србије толико да
      као територија буду независна држава.

      Желим свако добро у приватном и професионалном животу Вама господине
      Новаковићу, госпођама Диковић, Ђоровић, Радосављевић, гоподину Павићу, које
      посебно памтим по именима, као и свим осталим члановима уредништва. Једино
      сам имао срећу да се лично упознам с госпођама Биљаном Диковић, њеном
      пријатељицом у Љуљацима чије име не запамтих, и Биљаном Ђоровић.

      Пријатељски,

      Љубомир Т. Грујић.

      пон, 3. јун 2019. у 03:54 СРБски ФБРепортер
      је написао/ла:

      > Editor commented: „Драги „ФБР Пријатељи“ хвала вам на подршци, лепим
      > речима и бризи (наравно и понуђеним решењима)- али на жалост што се тиче
      > активног дневног одржавања сајта, ту смо достигли „тачку без (скорог)
      > повратка“. Као што рекох у „едиторијалу“- један део редакције “
      >

      Свиђа ми се

      • Хвала уважени професоре Грујићу-
        Послао сам СКК поруку са следећим предлогом (он важи за све сајтове који раде са „вордпрес платформе):
        „Поштовани, свиђа ми се ваш блог и желео бих да вам дам сугестију како да повећате читаност и популарисање вашег сајта:
        Треба да омогућите опцију дељења чланка коришћењем виџета “reblog” (WordPress control panel – sharing).
        Та опција омогућава да ваши садржаји буду видљиви (само у наслову и кратком изводу) на другим сајтовима који се одлуче да их „реблогују“, док би цео текст и даље био доступан само на вашем сајту (кликом на ваш линк у изводу „реблогованог чланка“). Што би аутоматски довело да „пингова“ и повећања промета.“

        Свиђа ми се

  2. Верујем и оснивачу господину Миодрагу Новаковићу и целом уредништву да је недостатак финансијских средстава једини разлог. Зато предлажем да се отвори претплата на СРБски ФБРепортер. Као један од аутора чланака овде објављиваних, већина и једино овде одштампаних јавно, осећам се обавезним да се претплатим на СРБски ФБРепортер ако редакција ово прихвати. Исто важи и за КМ новине ако и оне уведу претплату. Погодније је уплаћивати месечну претплату него давати повремено добровољни прилог, по мом мишљењу.

    Надам се да овако можемо да сачувамо овај слободан лист и одржимо изврсно уредништво на окупу. Зато се сада не поздрављам.

    Др Љубомир Т. Грујић, редовни професор у пензији
    Џона Кенедија 31/15
    11070 Београд.

    Свиђа ми се

  3. Боже дај нам снаге да чинимо дела твоја као до сад, наизглед само без плате, тј без плате земаљске. Молитвама Светих Твојих.

    Свиђа ми се

  4. Желим веровати да Вас не гаси систем, верујем да ћете изнаћи снагу и начина да не дозволите његово гашење у потпуности! Уколико нестане са сцене, нема више народ где да се информише, и то је велики минус у овом медијском мраку за читаоца. Народ у Србији нема могућности да подржи финанциски јер се бори да преживи. Дијаспора има проблем са банкама и начином плаћања, све у свему иде се за онемогућавање срба да би прогледали, жалосна сам због чињеница, шта да чинимо не знам, али потрудимо се и пронађимо начина да обстанете! Велики поздрав и хвала Вам!

    Свиђа ми се

  5. ОД БОГА ВИ ЗДРАВЉЕ И ДАЈ БОЖЕ ДА СЕ ШТО ПРЕ ВРАТИ ОВАЈ НАШ СРБСКИ УРЕДНИК БРАТ МИОДРАГ НОВАКОВИЋ ДА НАС ОБАВЕШТАВА РАЗУМЕМ ЉУДИ ИМАЈУ ПРОБЛЕМЕ НАДАМ СЕ ДАЋЕ СЕ СВЕ РЕШИТИ У КОРИСТ ТИХ ЧЕСТИТИХ ЉУДИ НАДАМ СЕ НЕЋЕ ДУГО БИТИ БЕЗ ВЕСТИ БРАТСКИ ОТПОЗДРАВ ДОГОДИНЕ У СКАДРУ ПРИЗРЕНУ КНИНУ СССС

    Свиђа ми се

  6. Хвала Миодрагу и редакцији Србског Фејсбук репортера што су свих ових година часно, честито и поштено извјештавали о веома важним догађајима везаним на нашу вјеру, народ и државу. Привремено обустављање рада србског фејсбук репортера је још један пораз родољубивог дијела српског народа у овом информационом рату који се против нас води. Мени је лично жао али нисам зачуђен. Велики труд и напор је потребан да би се одржавао и водио један овака сајт а са друге стране, ми као народ ипак нисмо спремни да се много жртвујемо за друге. Да јесмо, не би били ту гдје смо. Хвала вам још једном.

    Свиђа ми се

  7. Значи, и Вас је пицоуста НАКАЗА и Србождер угасио ?
    Јевреји су нажалост имали Хитлера пре нешто више од пола века.
    Срби су на жалост доживели да после Хитлера имају и Вучића, који се према
    Србима односи горе него Хитлер.
    Докле ћемо трпети ово ЗЛО које хара Србијом ?

    Свиђа ми се

  8. Sa žaljenjem čitam da će FBReporter prestati sa radom.Molimo vas da bar jednom nedeljno izveštavate. najistinitiji najbolji informativni sajt je bio jedina istina koja je dopirala u mračnu porobljenu, ugašenu, zabranjenu Srbiju. jedina isina o diktaturi A. Vičića o uzurpiranim medijima stizala je sa FB Reportera. OSTANITE SA NAMA PO SVAKU CENU

    Свиђа ми се