АКТУЕЛНО

Лидери српског народа у Патријаршији


Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве примио у згради Патријаршије председника Републике Србије г. Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ г. Милорада Додика 

„Председник Вучић се јуначки бори за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име“, рекао је патријарх Иринеј после седнице редовног годишњег заседања Светог Аархијерејског Сабора Српске Православне Цркве, одржане 13. маја 2019. године. Патријарх је истакао да је то не само његов лични став, већ и став Сабора наше Цркве.

Патријарх је такође рекао да је у разговору констатовано да је стање на Косову и Метохији врло тешко и да је веома неизвесно како ће се пронаћи решење за питање Косова и Метохије.

Наша љубав према Косову и Метохији је велика, истакао је Патријарх, али је ситуација налик на пословицу која каже: „Желим ти, ћерко, да те царев син узме, али други играју око куће…“

„Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова. Колико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Колико – остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну“, рекао је Патријарх новинарима.

Битно је, каже, да имамо разумевање и оно што видимо то је да се наш председник јуначки бори и за Србију и за Косово и Метохију и за све оно што је везано за српско име.

„Не сумњамо у његове добре намере и труд који видимо“, нагласио је Патријарх.

Истакао је да се диви енергији Вучића и да наш председник води јако тешке разговоре.

„Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин“, рекао је Његова Светост патријарх Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора Српске Православне Цркве.

„Два и по сата смо разговарали са нашим драгим председником о проблему нашег народа и Цркве“, рекао је Патријарх.

Највише пажње смо посветили, истиче Патријарх, разговорима око Косова и Метохије и констатовали да је стање врло тешко на Косову и Метохији и да је, с обзиром на прилике, неизвесно врло како ће се наћи решење за питање Косова и Метохије.

У разговорима у Патријаршији учествовао је и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је изјавио да је разговор Александра Вучића са Патријархом и владикама Српске Православне Цркве од значаја, јер, истиче, без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба не може да се реши ниједно важно државно и национално питање.

„Подељеност око тога како решити неко важно питање, попут Косова и Метохије свакако смањује шансе да то буде у прилог добрих решења која очекујемо“, рекао је Додик.

Додик је оценио да треба бити рационалан и реалан, те додао да је то оно што се данас први пут чуло и говорило и о разним могућностима за евентуално решење…

„Без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба у целини не може да се реши ниједно важно државно и национално питање“, подвукао је Додик.

Он је захвалио патријарху Иринеју на позиву да учествује у заседању Сабора, који је прилика да се најотвореније разговара о свим питањима државне и националне политике, у чему Црква има значајну улогу.

Додик је пренео да је разговор био отворен и да није било „никаквих скривених ни тема ни одговора, нити је шта остало скривено“, већ је био озбиљан разговор, у којем је, каже, њему било нешто лакше него председнику Србије.

„Видео сам искреност у дискусијама свих, а приступ који је Вучић показао на отворене теме био је веома јасан и није оставио дилеме, као што ни закључци нису оставили никакве дилеме“, рекао је Додик.

После разговора са Патријархом и владикама на седници Сабора Српске Православне Цркве, председник Вучић је истакао да је његово да настави да се бори, да извуче максимум од свега што може да добије за српски народ, уз чување мира и стабилности, али без пристајања на уцене и давања оног што није наше право да дамо, нити смемо да дамо.

Вучић је пренео да је током састанка који је трајао два и по сата, изнео велику бригу за наш народ на Косову и Метохији, говорио отворено и искрено о свему што тишти наш народ, одговарао на питања и примедбе.

„Чини ми се да смо се добро разумели, да је важно да разумемо наше различитости, али да поштујемо једне друге и да верујемо да радимо у најбољем интересу за нашу отаџбину. Говорили смо и о односима Српске и Србије, о добрим односима, јединственом буквару за српски етнички простор, меморијалном центру у Јасеновцу, као и о важној ствари, да у Србији, а слично је и на српским етничким просторима, изгубимо 104 човека дневно, јер више умре него што се роди. Нас је сваког дана мање за 104 човека, и то су свари на којима морамо да радимо“, објаснио је он.

Указао је на то да је после отворене дискусије са појединим епископима успео да оствари рационалан и нормалан однос.

„Говорио сам отворено, искрено, упозоравајући на, а и неке владике су то добро приметиле, да некада нисмо били у пуном сагласју са реалношћу и да нас је то скупо коштало. Не бих да нам се сличне ствари догађају, као у не тако далекој прошлости“, рекао је он и изразио уверење у плодотворност састанка.

Подвукао је да, за разлику од неких, сматра да је Црква важан друштвени чинилац који има право на своје ставове, а који не морају да буду исти као ставови државе.

Црква је, подсетио је, помагала на свим територијама где је српски народ био угрожен, посебно на Косову и Метохији.

„Пред нама је тежак период. Изнео сам све своје бриге. Мислим да је Патријарх одлично разумео, као што сам ја разумем његову бригу и муке, да неко мора да доноси не тако лаке овоземаљске одлуке. Неко од владика је рекао- ‘шта год да урадиш, бићеш увек некоме крив’. Ја сам то одлично разумео“, пренео је Вучић.

Навео је да је обавестио Сабор о свим разговорима и преговорима, као што је и Црква њега обавестила о свим својим бригама и ставовима.

„Хвала Његовој Светости, који је показао огромну одговорност за развој и напредак српског друштва. Хвала и Милораду Додику који је добро разумео, а није морао, јер је могао лако да скупља само политичке поене на Сабору. Био је веома коректан и искрен, добро је разумео државну позицију Србије“, указао је Вучић.

Вучић је најавио да ће наставити да ради у најбољем интересу народа на Косову и Метохији и државе у целини.

Изразио је уверење да ћемо моћи у будућности да се радујемо новим економским успесима, отварањима фабрика, да више то буде више тема, а не ова стратешка питања.

Према http://www.rts.rs/

ИЗВОР: сајт СПЦ

***

Патријархова похвала председника Србије није званичан став Сабора, тврде у врху СПЦ

Вучић претио владикама поверљивим папирима

Похвале патријарха Иринеја упућене синоћ председнику Србије Александру Вучићу и његовој „јуначној борби за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име“ нису став Светог архијерејског сабора, како је то изјавио поглавар СПЦ, речено је Данасу у саборским круговима.

„Црквена скупштина“ се није изјашњавала о Вучићевој политици, а добар део Сабора је био против Вучићевог пријема, тврде извори нашег листа. Према незваничним најавама, на патријархове последње изјаве о Вучићу, Сабор којим патријарх председава, требало би да одговори саопштењем о КиМ.

У високим црквеним круговима спекулише се да је Вучићев долазак у Патријаршију синоћ више личио на покушај „дисциплиновања“ епископа који су критични према његовој политици, него разговору највиших представника Цркве и државе о горућим државним и националним проблемима.

Иако је колико у недељу у Скопљу тврдио да су „владике одушевљене његовим доласком“, председник Србије је наводно на пријем дошао са „папирима“ државних служби, међу којима, спекулише се, има и извештаја обавештајних агенција, којим је „махао“ епископима.

Данасови извори у врху СПЦ сматрају да је притисак Вучићеве власти на Цркву незабележен у последњих неколико деценија.

Цео текст читајте у штампаном издању Данаса у среду 15. маја 2019.

Патријархова похвала председника Србије није званичан став Сабора, тврде у врху СПЦ

Вучић претио владикама поверљивим папирима

Похвале патријарха Иринеја упућене прексиноћ председнику Србије Александру Вучићу и његовој „јуначној борби за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име“ нису став Светог архијерејског сабора, како је то изјавио поглавар СПЦ, речено је Данасу у саборским круговима.

„Црквена скупштина“ се није изјашњавала о Вучићевој политици, а добар део Сабора је био против Вучићевог пријема, тврде извори нашег листа. Према незваничним најавама, на патријархове последње изјаве о Вучићу, Сабор којим патријарх председава, требало би да одговори саопштењем о КиМ.

У високим црквеним круговима спекулише се да је Вучићев долазак у Патријаршију прексиноћ више личио на покушај „дисциплиновања“ епископа који су критични према његовој политици, него разговору највиших представника Цркве и државе о горућим државним и националним проблемима. Иако је колико у недељу у Скопљу тврдио да су „владике одушевљене његовим доласком“, председник Србије је наводно на пријем дошао са „папирима“ државних служби, међу којима, спекулише се, има и извештаја обавештајних агенција, којим је „махао“ епископима.

Црквени извори тврде да је на критике и питања митрополита Амфилохија (Радовића), епископа рашко-призренског Теодосија (Шибалић), славонског Јована (Ћулибрка), диселдорфског и немачког Григорија (Дурића), као и владике будимљанско-никшићког Јоаникија (Мићевића), Вучић одговарао са бесом и увредама. Са митрополитом Амфилохијем посебно се спорио око пресуде за „државни удар“ у Подгорици, положаја СПЦ у Црној Гори и митрополитовог односа према председнику ове бивше југословенске републике Милу Ђукановићу. Владику Теодосија наводно је оптужио да саботира његову политику на КиМ.

У црквеним изворима незванично се тврди да осим расправе са „непослушним“ владикама, у чему су се Вучићу придружили и поједини архијереји блиски епископу бачком Иринеју (Буловићу), коју су му дали „бланко карту“ за решавање косовског проблема, председник Србије није ништа конкретно рекао о својој стратегији борбе за КиМ, евентуалном укључењу СПЦ у преговоре, црквеној и државној имовини у јужној српској покрајини. Исти извори спекулишу да се Вучић изјаснио против Резолуције 1244 СБ УН као превазиђеног документа. Иако су поједине владике покушале да отворе тему односа Цркве и државе, као и положаја њихових епархија, Вучић ни о томе није желео да разговара, као што на пријему није било ни помена о предстојећем црквено-државном обележавању осам векова аутекефалности СПЦ.

У високим црквеним круговима тврди се да је од почетка мајског заседања у манастиру Жича Сабор био под патријарховим притиском да се Вучић прими, чему се противила већина владика, али да је поглавар СПЦ одбио да се о томе гласа. Сабор је успео да посебном одлуком председников долазак сведе на пријем. То што су готово сви архијереји дошли на разговор са Вучићем, у врху СПЦ објашњавају чињеницом да део епископа подржава његов режим, да су многи попустили под притиском и лобирањем власти и дела Цркве наклоњеног лидеру СНС или због страха, као и да је било оних који су желели да поставе важна питања о КиМ и односима Цркве и државе.

Данасови извори у врху СПЦ сматрају да је притисак Вучићеве власти на Цркву незабележен у последњих неколико деценија. Као пример наводе да се пре две године актуелни председников генерални секретар Никола Селаковић није либио да током Сабора у цик зоре иде по Патријаршији како би лобирао за избор појединих епископа, као и да је један од најутицајнијих чланова Синода прошле године изабран у „црквену владу“ после телефонског позива из Вучићевог кабинета.

То су све разлози због којих многи мисле да тек предстоји буран део саборског заседања на коме ће се одлучивати о новим кадровским решењима – ако буде „прошло“, пре свега у у Паризу и Шабачкој епархији, што би наводно требало да донесе нове саборске гласове све утицајнијој групи око владике Иринеја бачког. Познаваоци домаћих црквених прилика сматрају да заправо још од избора покојног патријарха Павла 1990. за поглавара СПЦ траје тихи „рат“ за белу пану између владике бачког Иринеја и митрополита Амфилохија.

Према Данасовим незваничним сазнањима, охрабрени Вучићевом посетом, митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић) и епископи бачки Иринеј и крушевачки Давић (Перовић) јуче су кренули у расправу са владиком западно-америчким Максимом (Васиљевићем) око „украјинског случаја“. Саборски извори тврде да се владика Максим за сада успешно брани.

Тајни састанак

После пријема Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика у Патријаршији и њихових заједничких изјава са патријархом Иринејем, прексиноћ је одржан и састанак у „ужем кругу“, незванично сазнаје Данас. На њему су били: поглавар СПЦ, председник Србије, митрополит Порфирије и владика Иринеј бачки. Не зна се шта је била тема њиховог разговора, на коме није било места за Додика.

Влада Србије за СПЦ издвојила још 30 милиона динара

– Ни непуна два месеца од донације СПЦ у износу од 10 милиона евра за изградњу Храма Светог Саве у Београду, Влада Србије одлучила је да донира још 30 милиона динара или око 254.000 евра за изградњу једног манастира, Српског центра и музеја у оквиру СПЦ у Шведској и Мађарској, објавио је јуче портал Инсајдер. На седници Владе која је одржана 9. маја донета је одлука да се из средстава буџетских резерви издвоји новац ради помоћи СПЦ; а како је објављено у Службеном гласнику, на име дотације Епархији британско – скандинавској СПЦ, а ради помоћи за изградњу Манастира Покрова Пресвете Богородице и Српског центра у Вокстропу, у Шведској, Влада је одобрила помоћ 12 милиона динара. Такође, одлучено је и да буде уплаћено 18 милиона динара на име дотације Српској православној епархији будимској, а ради помоћи за завршетак радова на Музеју Епархије будимске у Сентандреји, у Мађарској. Поред тога што је што је ослобођена пореза за своју основну делатност и имовину СПЦ је „фаворизована као убедљиво највећи појединачки корисник буџетских средстава из линије 481 намењен невладиним организацијама“, наводи Инсајдер.

ИЗВОР: ДАНАС

***

ФБР КОМЕНТАР:

———-

14.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

11 replies »

  1. Мени ово личи да припремају папин долазак. А додику изгледа свашта обећано у ватикану само треба да продамо веру Православну и да се екуменизујемо са јеретицима. Издајете душе људске, издајете Господа, срам вас било, и то по систему куване жабе a због пара. Све сам јуда до јуде. Видимо шта се ради али да знате ,,Цркву ни врата ада неће надвладати“.

    Свиђа ми се

  2. Додик прави катастрофалну грешку! Вјерујући да ће можда некада успејти да уједињи Српску са Србијом он помаже шиптарском слузи вУЧКићу да изда Косово и Метохију. Самим ти постаје саучесник у издаји, то јест постаје издајник! Надам се да ће се дозвати памети прије него што буде превише касно. Својевремено су и неки други српски лидери посматрали пад Крајине а неки и активно учествовали у њему, вјерујући да ће можда тако удовољити западној аждаји и можда сачувати неке друге српске земље. О како су се грдно преварили! Ко се одрекне једног свога да би сачувао друго своје, на крају губи оба! Космет је био, јесте и биће срце Србије и српског народа!

    Свиђа ми се

  3. Иш, сиктер. Губите се из Патријаршије.
    Иш патријарху, води их из Србије у Ватикан, кукавице и издајице рода свог

    Свиђа ми се

  4. …..ИЗДАЈНИКА УВИЈЕК ЈЕ БИЛО,
    АЛ’ ОВОЛИКО ДА СЕ НАКОТИЛО,
    КАО САДА ШТО ЈЕ У СРБИЈИ,
    НИЈЕ БИЛО ЈОШ У ИСТОРИЈИ…

    Свиђа ми се

  5. Заиста сам у дилеми да ли да коментаришем нешто што је само по себи очигледно. ,,Јуначку борбу,, за све наведено, председник вучић је доказао. Дао је што је морао, а руку на срце више се и није могло. Од Србије узима што може а Српско име гази где год му се исплати.Затим су после два и по сата ингениозно констатовали да је ситуација на Кособу и Метохији врло тешка, што није било лако после толико деценија. Па та пословица, чини ми се погађа у сам центар интелекта. Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова…. Надамо се да ћемо нешто успети….Колико остаје да видимо, зависно…. Ово на жалост нисам могао да разумем. Диви се вучићу, и моли Бога да му да снаге и мудрости, мислим да би вучић могао пре све то дати Богу. Дакле ја се дивим нашем Патријарху, који вероватно кроз Божије очи гледа вучића, види оно што ни један човек здравог разума не види. Заиста немам те вучићевске енергије па немам воље да коментаришем у детаље. Све у свему говорили су искрено, реално, са пуно разумевања за своје интересе и одлично међусобно разумевање. Надам се да је и Српски народ разумео нешто од њиховог разумевања.

    Свиђа ми се

  6. Тако размишља и беседи а и дела ЧОВЕК,ПРАВОСЛАВНИ Владика недостојан Трона Светога Саве.

    Свиђа ми се

  7. Сашијте мантију и натуците камилавку том „лавовском борцу“ пре него што му дате титулу „патријарха“ !

    Свиђа ми се

  8. Где су видео записи о њиховом сабору? Како то, понека изјавица кроз зубе екуменског поглавара на челу цркве Светог Саве? Родољуби су избачени из цркве, ови нису за народ… него за окупаторе Ватикан и остале, сербине брате сам си. Судбина твоја је у твојим рукама!

    Свиђа ми се

  9. Нису то лидери, него лудари.
    Шта ће власт у цркви? Моле се Богу да им опрости непогрешовост.
    За име Бога узмите се упамет!

    Свиђа ми се

  10. ШТА СЕ БРЕ ЗАПЕЛО ОКО РЕШАВАЊА ЧЕГА. ВУЧИЋЕВИХ ОБАВЕЗА ? АКО ЊЕМУ ГОРИ ЊЕГОВ ПРОБЛЕМ, НЕК ИЗГОРИ, ЊЕГОВ ПРОБЛЕМ.

    ПРОГЛАСИТИ ОКУПАЦИЈУ АКО ШИПТАНЗЕ НЕЋЕ РЕШЕЊЕ У ОКВИРУ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244. ДОБРО ДА СЕ НАОРУЖАМО И ПРИПРЕМИМО ЗА НАШ ЧАС, ВРЕМЕ РАДИ ЗА НАС!

    ТО ЈЕ РЕШЕЊЕ.

    Свиђа ми се