АКТУЕЛНО

Београд: Неколико десетина хиљада грађана на протесту „Један од пет милиона – Сви као један”; Саопштен преговарачки тим за дијалог са влашћу


20. април 2019. НСПМ

Протест против актуелне власти „Један од пет милиона – Сви као један” почео је око 18 часова код Теразијске чесме у Београду, јер нису испуњени захтеви грађана и опозиције. Саопштен је преговарачки тим за три кључне тачке дијалога између власти и представника протеста. У току шетња до РТС.

Окупљенима се обратио глумац и функционер ДС Бранислав Лечић.

Потписници споразума са народом су изашли са предлогом формирања тима стручњака, ванстраначких личности, које су спремне да својим знањем, искуством, експертизом и именом и презименом, изнесу план за три најважније теме које су, како су рекли, основна полуга „Вучићеве диктатуре“ и кризе у којој се Србија налази:

1) заробљени медији

2) тешка злоупотреба Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ)

3) нерегуларни избори који се, како наводе, базирају на куповини гласова, уценама и примени силе на грађане Србије.

„Те три тачке су кључне и ми смо рекли да имамо наше за ту врсту преговора. Јеси ли рекао да постоји дијалог и да желиш да неистомишљеници уђу у дијалог. Ево ти прилике без ултиматума! Кандидујемо људе стручне и способне да воде дијалог и да уреде ове три тачке“, рекао је Лечић.

Он је навео да су одабрали преговарачки тим који чине професор ФПН Чедомир Чупић, професорка ФПН Сњежана Миливојевић, доцент на ФПН-у Душан Вучићевић, др политичких наука Јованка Матић, политиколог Бобан Стојановић, редитељ Срђан Драгојевић, новинар Вукашин Обрадовић, Зоран Гавриловић испред БИРОДИ-ја.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

НУНС и Асоцијација независних и електронских медија ће, такође, учествовати у дијалогу.

Осврнуо се на јучерашњи говор министра Ивице Дачића који је на скупу „Будућност Србија“ питао да ли је Чорба певао песму  „Остани ђубре до краја“, јер одговара опозицији, Лечић је навео да ће Дачићу та ђубрад испод прозора.

Увек је било лажи и било је истине, а рекао сам вам са ове чесме, да ће истина победити, само треба да издржимо, да трајемо и ненасилним методама ћемо победити – будите сигурни, почели су да пуцају мало по мало, цури им то зло, додао је.

„Нико не сме да мрзи онога ко је због сендвича дошао. Не радите то. Поцењивање и понижавање народа треба да иде од оних који треба да оду, али не од нас. Ми морамо да разумемо наш народ да подржимо оно што вачља, а они ће се сами постидети и већ се стиде“, рекао је окупљенима.

Лечић је рекао да је Вучић, попут колеге Чаушескуа, окренуо комшију на комшију. „Наша земља се налази у дубокој политичкој кризи, и за то је одговоран Вучић“.

Настављамо протест и тај протест ће трајати, одговорно вам тврдим, све до победе, навео је. „Упорно долазите док ова субота не постане једна једина субота за сва времена. Наша субота ће победити, ја ти то кажем, Александре Вучићу“, навео је.

Он је позвао окупљене на шетњу до РТС, како је рекао, „да их још једном чују“, али и да грађани у протесту покажу колико су цивилизовани.

Протест против актуелне власти „Један од пет милиона – Сви као један“ биће одржан данас у 18 часова код Теразијске чесме у Београду, јер нису испуњени захтеви грађана и опозиције.

На претходном протесту 13. априла у Београду затражено је формирање заједничке комисије власти и опозиције за дефинисање фер и поштених изборних услова, избор новог састава Регулаторног тела за електронске медије и избор техничког и уређивачког тима Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Лидери Савеза за Србију најавили су да ће на данашњем протесту бити представљен заједнички тим састављен од стручњака, за разговор са представницима власти о ослобађању медија и стварању услова за фер и поштене изборе.

(Агенције)

4 replies »

  1. Па ето кад се добију телевизије са националном фреквенцијом, када се добије простор у штампи онда ће народ чути паметне људе и схватиће да Србија има будућност у којој свако има иста права и исте обавезе. Успеће да сам направи разлику између оних који знају, умеју и могу од оних који лажу, обећавају и ништа не раде за народ.
    За почетак је и то довољно.

    Свиђа ми се

  2. И шта сте онда испланирали кад добијете власт на тим изборима и медијски простор?

    Свиђа ми се