АКТУЕЛНО

„Иницијатива НоВа“ – САОПШТЕЊЕ поводом контрадикторних изјава министра Шарчевића


Поводом контрадикторних изјава министра образовања Младена Шарчевића, које су последњих дана сензационалистички преносили медији у Србији и региону, ширећи страх и панику међу родитељима и дезинформишући јавност, „Иницијатива НоВа“ САОПШТАВА:

Удружење „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ свакодневно комуницира са стотинама родитеља у Србији који од 1. априла 2019. УПИСУЈУ своју децу у школе и предшколско без обзира на њихов вакцинални статус. Уз прописану осталу документацију, са или без потврде педијатра која садржи податак да су деца здрава и способна за полазак у школу (потпуно или непотпуно вакцинисана), у већини градова упис се одвија несметано.
То значи да се АПСОЛУТНО НИШТА није фактички променило у ПРАКСИ уписивања предшколаца у односу на претходну годину, упркос агресивним покушајима медија да застрашујући родитеље „карикираним изјавама“ министра просвете учине њихов проблем још комплекснијим. Објашњење за такве прилике се налази у простој чињеници да законске регулативе које уређују ову област – НИСУ промењене. Како су школе и предшколске установе дужне да раде у складу са важећим прописима, а не на основу маркетиншко политичких изјава које медијима даје („не даје“) ресорни министар, не изненађују позитивни примери са „терена“.
С тим у вези вас подсећамо да су према Уставу РС родитељи као и просветне установе ДУЖНИ да детету омогуће основно образовање које је ОБАВЕЗНО. Па, тако:

– Устав РС, Члан 65. “Родитељи имају право и дужност да издржавају, васпитавају и образују своју децу, и у томе су равноправни.”

– Устав РС, Право на образовање, Члан 71: “Свако има право на образовање.
Основно образовање је обавезно и бесплатно, а средње образовање је бесплатно.”

– Закон о основама образовања, члан 191, став 1 тачка 2: “Новчаном казном од 100.000 до 1.000.000 динара казниће се за прекршај установа ако не упише дете у основну школу (члан 18).”

– Универзална декларација о правима човека, Члан 26 став 1: „Основно образовање је обавезно“

Такође подсећамо да је од почетка 2015. год, интересни фармацеутски лоби који у Србији ради на увођењу присилне вакцинације (док у својим матичним државама баштине културу слободе избора), имао пуно безуспешних покушаја да обманама и разним претњама, поготово путем МЕДИЈА – спречи родитеље да ОДЛУЧУЈУ о својој деци и заштите их од здравственог и животног ризика који вакцинација може проузроковати.
Прво су покушали са изменом закона и увођењем високих новчаних казни. Знамо епилог – драстично је смањен обухват вакцинацијом. Затим су претили избацивањем невакцинисане деце из вртића – скоро сва су враћена у вртић. Потом њиховим неуписивањем у школе. Како сазнајемо директно од родитеља, невакцинисана деца се уписују у школе једнако као и вакцинисана…

Последње што имају у свом арсеналу застрашивања и што су подмукло чували за крај јесте претња „одузимањем“ деце. Како видимо министар просвете је прекорачивши своја овлашћења, ових дана у својим изјавама пуштао управо тај „пробни балон“. Иако то није у његовом домену, нити за тако нешто постоји правно упориште, медији („РТС“) су прогутали причу. Срећом родитељи – нису, бар не већина која је ДОБРО ИНФОРМИСАНА и уме да разликује истину од медијско политичке пропаганде.

Милорад Михаиловић, 
председник УГ „Иницијатива НоВа“

10.април 2019.

фото: НоВа

***

ФБР ДОДАТАК

ИЗЈАВА министра Шарчевића о „изузимању деце из породице“ у емисији на Радио Београду:

———-

10.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »