АКТУЕЛНО

После Велике Британије и Немачка УПОЗОРАВА: „НЕ САВЕТУЈЕ СЕ ПУТОВАЊЕ НА СЕВЕР КОСОВА“


БЕРЛИН – Након што је амбасада Велике Британије издала саопштење у ком својим грађанима не саветује да путују на север Косова због криминала, слично је учинила и Немачка.

фото: Deutsche Welle

Наиме, немачко Министарство спољних послова издало је упозорење немачким грађанима да не путују у општине Зубин Поток, Лепосавић, Звечан и Северна Митровица, јер је у њима „ситуација и даље напета“.

„Иако насиље обично није усмерено против странаца, не може се искључити да може доћи до изолованих инцидената који угрожавају безбедност и који би могли да ограниче општу слободу кретања“, наводи се у препорукама немачког Министарства спољних послова.

У саопштењу које се може наћи на званичној интернет-страници Министарства, подсећа се да је 16. јануара 2018. „убијен познати косовско-српски политичар Оливер Ивановић у Северној Митровици“, због чега Министарство препоручује немачким држављанима да се, „пре него што отпутују на север Косова, упознају са ситуацијом, да путовање пажљиво припреме“ и да, по могућности, „на појединачним путовањима буду у пратњи локалних водича“, преноси Дојче веле.

Немачким путницима препоручује се и да „буду опрезни и избегавају веће гужве“.

Немачко Министарство, као и за све остале земље, има препоруке и за Србију у којима стоји да је „ситуација у целој земљи генерално мирна“, али се упозорава да суботом у Београду и другим градовима може бити организованих протеста и демонстрација, али се и додаје да су та окупљања „до сада била мирна“.

Такође се упозорава да су због тога „могући застоји у саобраћају“, а путницима се саветује да прате извештаје медија и избегавају демонстрације. Немачко Министарство посебно указује на „могуће потешкоће“ приликом уласка у Србију са територије Косова, уз образложење да „Србија третира Косово као део своје државне територије, а не као страну земљу“, и да свако ко долази са Косова није ушао у Србију на званичном граничном прелазу, односно, када буде напуштао Србију, неће моћи да докаже да је претходно ушао на њену територију“.

Такође, како пише Deutsche Welle, српски граничари обично ударају печат у пасошу преко косовског печата, због чега косовске граничне власти често, на захтев, у немачки пасош не ударају косовски улазни печат.

ИЗВОР: rtvmir.com

———

4.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић