АКТУЕЛНО

ПРОФИЛИСАЊЕ: Часлав Оцић – „САНУ у служби Велике Албаније“


У емисији „Профилисање“ чији је аутор и водитељ Томислав Црногорац гост је био проф. др Часлав Оцић.

Поруке од институција које би по Уставу требале да штите Косово и Метохију у овом времену нису баш примерене. Стање у САНУ је данас изгледа „и после Тита Тито“… Да ли САНУ директно помажу или директно одмажу у очувању КиМ?

Проф. др Часлав Оцић је рекао да је у САНУ већ неко време општа атмосфера политикантска, а треба да буде научна, у ствари, неки једно мисле, друго говоре а треће раде… То се види у последње четири године „јер се САНУ претворила у неку врсту политичке машине“ која треба да ради на унапређењу интереса и циљева који су ваннаучни и ванакадемски, а по његовом суду нису ни државотворни, нису ни национални. А циљеви су пројектовани од стране неких центара моћи који нама Србима нису уопште наклоњени.

Академија је до сада радила оно што и пише у закону о академији, и кад год су политичари питали нешто у вези са стратешким одлукама академија је имала одговор у резултатима дотадашњег рада… Навео је пример 2012. када су власти тражиле да САНУ да свој предлог шта да се ради у вези са КиМ. Тада је проф. Оцић указао да су имали одговор у више зборника, на пример 2004.године је у Косовској Митровици одржан велики скуп на тему „Срби на Косову и Метохији“ (забележено у зборнику)… 2006.године је организовано два одељења „упркос противљењу неких људи у академији“, Одељење историјских наука и Одељење друштвених наука организовали су велики међународни скуп и објавили зборник на енглеском језику – „Косово и Метохија – прошлост, садашњост и будућност“, а 2007.године је штампана верзија тог зборника на српском језику.
„Људи“ који су тада били за то да треба да се „преда Косово“, а таквих је било у САНУ, били су против одржавања тог скупа 2006., али је он ипак био одржан и веома успешан, уз учешће Русије, Пољске, Грчке, Румуније, Енглеске, САД, Немачке… Проблем је био и да се тада неки текстови са тог скупа објаве у нашим медијима. На пример, у дневном листу ПОЛИТИКА, уместо резимеа тог скупа изашао је текст политичког коментатора где је писало „Србија треба прва да призна Косово“.  Изашло је као додатак у дневном листу „Глас јавности“, и штампан је као додатак у 80.000 примерака и дељен бесплатно на Косову и Метохији – „да поврати мало веру и самопоуздање нашем народу“.

Академици се баве науком, али у свему што се дешава у било којој дисциплини, кроз све се прелама, има свој удео и аспект је Косово и Метохија.

Косово и Метохија је призма кроз коју се преламају сва наша идентитетска питања. То је вертикала, на којој се успиње (кад је реч о политичарима, њиховим амбицијама и каријерама), али и на којој се пада. Дакле, то је искушење, трајно и стратешко чистилиште и судилиште. Ту се одређује судбина, да ли је неко на нивоу историјског задатка да одговори на прави начин, или је недозрео и испод нивоа је то ће показати време, а с обзиром на то да се историја убрзава веома брзо се показује „ко је вера а ко невера“ и ко ради поштено свој посао у области у којој је надлежан, односно компетентан. Или ко је политикантски и под утицајем страних центара моћи и под утицајем и дејством разних идеолошких кампања овде, коју пре свега воде Сорош и сорошевци, а који су ушли у САНУ у последњим изборима…“

***

ПОСЛУШАЈТЕ ЦЕЛУ ЕМИСИЈУ:

ИЗВОР: radioserbona.rs

ЕМИСИЈА “Профилисање“ бр.204.
Гост: проф др Часлав Оцић
Аутор и водитељ: Томислав Црногорац
Техничка подршка: DJ.Willy и Горан Станаревић

—————-

3.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ПРВО НА УЛАЗУ У ЗГРАДУ САНУ ЈЕ ОНАЈ ђаволски знак ПОДСЕЋА НА оно из комунистичког јајца ДОНЕТО НА ТЗВ авноју 1943 ТРЕБА СКИНУТИ И ПОСТАВИТИ КРУНУ НЕМАЊИЋА И СМЕНИТИ ТЗВ ПРЕДСЕДНИКА ВЛАДИМИРА КОСТИЋА И СВЕ КОЈИ ЊЕГА ПОДРЖАВАЈУ ТЕБИ БРАТЕ СРБИНЕ СВАКА ЧАСТ ТИ ТРЕБАШ ДА СИ СРБСКИ ПРЕДСЕДНИК САНУ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ СССС

    Свиђа ми се