АКТУЕЛНО

Постигнут договор о прекиду штрајка у ЈП „Пошта Србије“


Након данашњег разговора потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића са представницима запослених у ЈП „Пошта Србије“, који су већ више дана у штрајку незадовољни условима рада и третманом од стране пословодства овог предузећа, постигнут договор о прекиду штрајка.

РТВ

Запослени су прихватили све предлоге које је изнео потпредседник Стефановић и сагласни су са прекидом штрајка и предузимањем мера ради успостављања нормалног процеса рада, наводи се у саопштењу на сајту Владе Србије.

У разговору је договорено да се до 4. априла изврши расподела другог дела остварене добити за 2017. годину, а да се до 24. априла изврши расподела првог дела из остварене добити за 2018. годину.

Такође је договорено да се у року од 7 дана формира радна група за колективно преговарање, у којој ће, поред представника репрезентативних синдиката, пословодства и оснивача, учешће узети и 3 представника запослених са данашњег састанка.

Она ће имати задата да се измени члан 42 Колективног уговора, на начин да се расподела средстава из добити почев од 2018 године исплаћује линеарно.

Радна група има задатак и да се Колективним уговором предвиди правни основ за једнократну исплату накнаде материјално угроженим запосленима, а минимални износ је 20.000 динара.

Рок за наведене измене и реализацију је 10 дана од дана формирања радне групе.

Треба да се изврши и анализа коефицијената основне зараде, на начин да се технолошка радна места више вреднују.

Такође имају задатак да се преиспита оправданост постојања појединих радних места (велики број саветника, заменика и других дуплираних руководећих радних места).

Рок за анализу и достављање извештаја Влади Републике Србије је новембар ове године, након чега би Влада предузела мере у циљу увећања масе за зараде за 2020. годину, уз реформу коефицијената зараде.

Договорено је и да се у септембру исплати други део средстава из добити за 2018. годину.

Такође је договорено да се средства за повећање основних зарада (корекција), као и средства за увећање зарада по основу радног учинка (стимулација) преусмере са административних послова на технолошке послове, са изузетком дефицитарних радних места (ИТ послови и сл).

Како се наводи, пословодство предузећа све пријеме у радни однос треба да стави у сврху технологије, односно да неће примати запослене на административним (канцеларијским) пословима.

Сви запослени, који су учествовали у штрајку су добили гаранције да неће трпети последице у предузећу због ступања у штрајк, као и да ће се обуставити сви до сада започети поступци кажњавања од стране пословодства ЈП „Пошта Србије“.

Састанак је протекао у коректној атмосфери, уз присуство сарадника министра Стефановића и директора РПЛЦ-а Београд, наводи се у саопштењу.

ИЗВОР: РТВ

———-

31.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. „Обећање лудом радовање“.

    Изашли су на протест због плата и одмах одустали од тога. Прихватили обећање, а сва обећања су изиграна током ових седам година, за свашта осим да им се повећају плате.

    Мислим да је ово тако жалосно. Чему онда „штрајк“? Ако сте се уплашили да ће вас после овога сексити, нема потребе да се плашите – то вам следује. Ова помахнитала власт, која не поштује ни један закон, искалиће бес на вама тако неодлучним и бојажљивим.

    Свиђа ми се