АКТУЕЛНО

СПУТЊИК: Радослав Павловић – Истина о „склоњеној“ изложби о НАТО агресији у Паризу


Изложба поводом 20 година НАТО бомбардовања Србије није склоњена, налази се у приземљу и у галерији на спрату Културно-информативног центра Србије у Паризу и врло је занимљива и узбудљива, изјавио је за Спутњик Радослав Лале Павловић, директор овог Центра.

Он је реаговао на тврдње Наташе Пејин, координатора за односе са медијима у тој установи, да је изложба „Србија 1999. године — 20 година после — док су падале бомбе“ уклоњена по наредби Павловића, а због посете официра НАТО-а и коктела на коме су учествовали.

Пејинова је на Фејсбуку објавила да јој је Павловић пренео како је налог да се уклоне слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, постављене 23. марта, стигао из Амбасаде Србије у Паризу, а цитирала је и наводне директорове речи „да официрима НАТО не би било пријатно“ на пријему који је организован 25. марта у просторијама Културног центра.

Павловић за Спутњик каже да је повод за овај тзв „случај“ — прозаичан:

„Почетком марта ове године Министарство спољних послова расписало је јавни конкурс за радна места у Културно-информативном центру Србије у Паризу. Јавило се 25 кандидата и петочлана комисија је одабрала двоје најбољих, међу којима нема госпође Пејин. Није добар обичај да се иде на друштвене мреже са темом наше мале фирме, а да се о томе не обавести директор. Очекивао сам неку врсту беса и десило се. Већ ноћас сам добио претње на Инстаграму. ’Париз није далеко, чувај се…‘. Стижу приватни имејлови, занимају се медији“, каже Павловић.

Директор Центра подсећа да је ово трећи пут у мандату да „забринути Срби из Француске“ обавештавају јавност у Србији о патриотском и моралном лутању КИЦ-а.

„Прво је био тзв. скандал кад је на улаз Центра стављен Бели анђео на трагу поруке у НАСА капсули која је отишла у свемир, са лицем које могућим цивилизацијама носи поруке мира и разумевања. Оптужба је била да се од КИЦ-а прави црква. У августу прошле године забринути Срби су послали слику скулптуре Микија и Паје у оквиру изложбе коју је одабрала комисија МКИ, љути што скулптура стоји у згради где је над улазом Бели анђео. Брујали су медији. Треће је ово ’понижење српских жртава‘. Биће још тога…“

Павловић је објаснио и какав је то скуп са официрима у КИЦ био организован у уторак:

„Што се тиче учесника на трибини, осим нашег војног аташеа говорили су пуковник Огар, пуковник Ракото — директор канцеларије за борце града Париза, адмирал Лакај, пуковник Корвез, а присутно је било пет официра Руске Федерације из војне канцеларије у Паризу, војни изасланици САД, Кипра, Грчке, Литваније, Румуније, Португала, Перуа, Чилеа, Алжира, Аргентине… Општи закључак скупа је био да је над СРЈ — Србијом извршена агресија и да се тако нешто више не сме догодити.“

На крају обраћања Спутњику, Лале Павловић је закључио:

„Најзад, труд да се неко ко је написао ’Балканска правила‘, ’Мог рођака са села‘ итд, представи као особа која учествује у ’понижењу српских жртава‘, преамбициозан је и нереалан.“

Пејинова је у Фејсбук статусу навела да у Културном центру Србије неће радити од 1. априла и приложила фотографије на којима се виде празни зидови Центра, а у изјави за Спутњик је рекла да су „слике враћене на место, као да се ништа није догодило“.

ИЗВОР: СПУТЊИК

***

Скинуте слике о НАТО бомбардовању поново на зиду Културног центра у Паризу

Слике Владимира Величковића и Биљане Вилимон, које су постављене у Културном центру Србије у Паризу поводом обележавања двадесетодгодишњице НАТО бомбардовања на СРЈ, а које су, како је објављено, скинуте због посете официра НАТО-а, враћене су на зидове изложбеног простора.

То је Танјугу потврдила координатор за односе са медијима КЦ Србије у Паризу Наташа Пејин, која каже да је цела изложба „Србија 1999. године – 20 година после – док су падале бомбе“ враћена, као што је било и на отварању 23. марта.

“Дошла сам на посао данас, као и сваки дан, у 11.30 часова, цела изложба је враћена као што је и било на отварању 23. марта“, рекла је Пејин која је у уторак на свом Фејсбук профилу написала, а што су данас пренели готово сви медији у Србији, да је поставка изложбе поводом 20 година од почетка НАТО бомбардовања уклоњена по наредби директора КЦ Србије у Паризу Радослава Павловића због посете официра НАТО-а.

РТВ (Мартин Мартинов)

Пејин каже да су слике на платнима Биљане Вилимон биле уроловане, тако да их је требало само спустити назад, а да је исти случај и са документарним материјалом са фотографијама бомбардовања.

Додала је да слика Владимира Величковића у приземљу галерије није била склоњена, јер је огромна и претешка, као и да су каталози изложбе враћени у галерију.

“Нисам присуствовала одмотавању слика Б. Вилимон и не знам ко их је вратио. Сада је све на свом месту и тако ће бити до 12. априла. Овде, осим директора и мене нема других запослених, тако да верујем да је он то урадио, али то треба са њим проверити“, навела је Пејин.

Демантовала је наводе да је добила отказ због објаве о уклањању изложбе на Фејсбуку, као и да је поднела остваку, наводећи да је у медијима било погрешних интерпретација њене објаве.

Како је објаснила, њен уговор са Центром иначе истиче 31. марта и неће бити продужен што је, каже Пејин, одлучено пре “афере“ са изложбом.

Министарство иностраних послова Србије је раније данас затражило хитан одговор од амбасаде Србије у Паризу о догађајима везаним за уклањање изложбе у КЦ Србије у Паризу.

„Не знамо још шта се десило, тражили смо изјашњење из Париза. Не можемо да арбитрирамо одавде“, рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић за Танјуг, реагујући на вест да је изложба уклоњена како „официрима Нато не би било непријатно“ на пријему који је требало да буде организован 26. у Културном центру.

Иначе, Пејин је на Фејсбуку написала да јој је Павловић пренео да је налог да се уклоне слике Величковића и Вилимон стигао из наше амбасаде у Паризу.

Није, међутим, још званично утврђено ко је наложио да се поставка уклони и који су разлози за то.

Пејин је написала да је у уторак, по доласку на посао, затекла празне зидове и да се срела са Павловићем, који је појаснио да ће у Центру бити одржан пријем и да је, наводно, из српске амбасаде добио налог да се слике скину.

„Рекла сам му: Ви, Лале Павловићу учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи“, написала је Пејин.

Како она тврди, пред почетак коктела из галерије су уклоњени и сви каталози о изложби.

„Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру где се понижава Србија, уметници који излажу и жртве бомбардовања 1999, а да као врхунац понижења то сами Срби организију! Напустила сам канцеларију пре доласка званица“, написала је Пејин.

Сликарка Биљана Вилимон рекла је за „Блиц“ да је о уклањању поставке нико званично није обавестио и да је сазнала посредно.

„Све то показује да смо потпуно без самопоштовања. Не знам да ли је идеја била да се поштеде они који су учествовали у бомбардовању, а ми што смо га преживели, нема ни везе. Све ми то изгледа потпуно сумануто. Уосталом, не знам шта има да се крије јер се нама бомбардовање десило“, рекла је Вилимон.

Појаснила је да је власник поставке Историјски музеј Србије, у коме је била изложена прошле године, са идејом да гостује по Европи и свету и да се јавност упозна са дешавањима током бомбардовања 1999.године.

МСП: Културни центар ради по програму Министарства културе

Културни центар Србије у Паризу (КЦ) ради по програму Министарства културе, док једино користи просторије Министарства спољних послова, односно дипломатско-конзуларног представништва Србије у Француској, речено је вечерас Танјугу у Министарству спољних послова поводом ситуације везане за изложбу о НАТО бомбардовању СРЈ у Културном центру Србије у Паризу.

Министар иностраних послова Ивица Дачић, који се налази у посети Латинској Америци, није био упознат са ситуацијом везаном за изложбу, али је издао налог амбасади Србије у Француској да се цео случај испита, речено је Танјугу у министарству.

Како су навели из министарства, изложбу поводом 20. годишњице НАТО бомбардовања СРЈ организовало је војно изасланство Србије у Француској, по налогу Министарства одбране.

Како су додали из Министарства спољних послова, више информација о овом случају може се очекивати сутра.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*Наташа Пејин: Понижење Србије у Српском културном центру у Паризу: без мене!

————

27.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Velika smo đubrad. Sami sebe ponižavamo. Sami sebe uništavamo.
    Niko nas toliko ne mrzi koliko se međusobno mrzimo pa i svetimo.
    Gde će to da nas odvede?

    Свиђа ми се

  2. Павловићу, врати се кући. Нису то чиста посла. Сама сам сведок ваших непочинстава у Паризу, Поставке изложби се не мењају док изложба траје. Црни дане, о црна судбино!

    Свиђа ми се