АКТУЕЛНО

Миланко Шеклер: Отворено писмо или народна потерница за Томиславом Николићем


Пише: Миланко Шеклер
26.2.2019.

***

Драги Томо,

пошто Вас већ дуго нема нигде да се појавите, или бар огласите, да само знамо да ли сте живи и здрави, реших даВам се обратим овим отвореним писмом (народном потерницом заВама), у нади да ако нећете ви лично, да ће се бар неко ко нешто зна оВама, јавно огласити и јавити Србији, где сте и шта радите!

Драги мој Томо, некако смо се и Ви и ми (већински народ Србије), у исто време нашли у истој ситуацији, или простије речено: у истом тренутку је све пошло наопако и Вама и нама!

Да се подсетимо укратко!

Таман када смо се сви у Србији лично уверили да смо у Вама, коначно добили председника који обавља своју функцију строго у оквирима Устава Републике Србије, Ви нас нас све остависте и одосте и нетрагом и негласом.

Знајући с ким сте „тикве садили“, наша брига данас за Вас и ваш живот је велика.

Бојимо се да су Вам се те „тикве о главу олупале”, а помишљамо, далеко било и на оно најгоре, да Вам се није шта десило?

Драги наш Томо, као прво, да Вас питамо, имате ли од чега да живите пристојно и достојанствено, онако како би и требао да живи сваки бивши председник Србије? Треба ли Вам пара, драги Томо? Немојте се стидети, драги Томо, ако Вам заиста треба, урадићемо нешто и по том питању! Нееее! Не бојте се, те паре неће бити тајкунске (на које сте ви можда навикли – на пример Карићеве), већ оне народне, да не кажем сиротињске! Ако ни због чега другог, јавите нам се драги Томо, макар због тих пара, јер то му некако додђе најсигурније средство да вас намамимо да се огласите!

Зна цела Србије да сте Ви оснивач СНС-а, зна цела Србија да сте се Ви први „охрабрили“ да напустите СРС, и да сте том приликом „повукли ногу“, и да је за Вама одмах кренуло „но најбоље што је СРС-а могао дати Србији“ (сиц!), верујући у ту Вашу нову политичку „визију и идеју“, верујући у вашу „месијанску“ улогу!

Оно што данас води и Вашу странку и нашу државу је у то време, колико се сећам, у складу са својим карактером, било побегло у непознатом правцу не оглашавајући се неколико недеља! Сигурно је негде преговарало – дај Боже да није и Брислески споразум писало! Пре „бекства” јавно рекло (и слагало по обичају), да ће оно за сада да помаже брату око вођења приватне фирме, а за касније ће видети! Како и колико је оно као најбољи правник у историји Србије помогало свом брату, видимо се и по томе што још траје суђење око „фантомске” фирме, која је наводно противзаконито регистрована, и то на лажну личну карту његовог брата Андреја, иако му је та иста лажна фирма, наводно, све време исплаћивала плату и порез на плату!

Драги Томо, неки из колико се сећам, Вашег непосредног окружења (Гледићке планине изнад Бајчетине), на моје питање, како баш Вама да падне на ум да направите своју странку, ми се куну да лично знају да Вам се у то време „указао” неки „шумадијски” бог шљиве, и то негде баш у вашем шљивику у Бајчетини, и наговорио вас да „изађете из радикалне странке и напредњачку странку да створите”, јер ћете ако то урадите много ракије „Томоваче” моћи да продате! Ја у то лично не верујем, јер сам сигуран даВам је ипак Србија, као и увек, на првом месту била, па тек онда ракија и странка и све остало!

Драги Томо, признаћете и сами да је крајње необичао да Ви, као неупитни оснивач нове странке (СНС-а) и њен први председник, нестанете из те исте странке као да никада нисте ни постојали!

Јединствен је то случај да човек буде скрајнут у властитој политичкој странци коју је основао, и то баш у тренутку када та иста странка има скоро потпуну власт у Србији и то на свим нивоима – зар не?

Ко би нормалан баш тада изабрао да не буде „активан” већ пасиван, и то у странци коју је основао својим знојем и муком и крвљу (добро, можда и Шешељевом делимично)!

Са друге стране, када сте били изабрани за председника Србије, одмах сте дали „привремену” оставку на чланство у СНС-у, да би сте за разлику од „дикататора” Бориса Тадића (који је, док је би председник државе, био и председник своје странке ДС-а, слично као и овај садашњи), били председник свих грађана Србије, а не само својим члановима странке!

И не могу да грешим душу, као што већ рекох, успели сте да у свом мандату вратите ту државну фунцкију у оквире прописане Уставом Републике Србије! Али када Вам је мандат истекао и када је требало да се кандидујете поново за други мандат на тој функцији десило се нешто што нико није очекивао, а понајмање Ви! Највећи противник Ваше поновне кандидатуре за ту позицију био је врхе Ваше бивше странке, односно баш они које сте Ви лично и примили у Вашу странку! Напале су вас Ваше страначке колеге тако острашћено да су се појавиле чак и отворене претње Вама, Вашој породици као и Вашим сарадницима и пријатељима!

Толико су ти напади Ваше бивше странке на Вас били одвратни и огавни, да су Вас, колико се сећам, у заштиту узеле скоро све опозиционе странке у Србији, не могавши да то блаћење немо посматрају, штитећи Вас пре свега као још увек легитимног и легалног председника Србије! И Ви сами сте се тада неколико пута јавно огласили и рекли да ћете учинити све да заштитите себе, Вашу породицу и Ваше сараднике и пријатеље, јер Вам то ваша част налаже!

Драги Томо, ни тада ни касније никада нисте рекли од чега и од кога морате да их заштитите, иако је свима било јасно да Вам претње стижу из ваше бивше странке!

Замислите само, драги наш Томо да су Вама, као оснивачу и створитељу СНС-а, претили и уцењивали људи из те странке, условљавајући вас јавно да Вам не падне напамет да се случајно кандидујете поново на место председника Србије!

А замислите само ово, драги наш бивши председниче Томо, ако сте се Ви након тих претњи из ваше странке уплашили и повукли у мишју рупу, какав би страх од ње требало да осећамо сви ми остали у Србији?!

Да ли су претње и страх, изречене тада од стране људи из СНС-а, толико опасне и јаке да Ви и дан данас не смете да „писнете” (чак ни да кажете цију, цију!) – нити да се игде појавите, нити да игде ишта јавно зуцнете и кажете!?

И како онда да се ја и огромна већина народа у Србији не бојимо тог „зла” које сте Ви лично створили и направили!?

Замислите само какво сте велико зло створили када је оно, на свом путу ка освајању апсолутне моћи, прво кренуло да „поједе и уништи” баш Вас, као свог несумњивог творца????

Замислите само, драги мој Томо, шта би тек то зло могло да уради нама који нисмо никада били ни њени чланови, ни симпатизери, а још се јавно и не слажемо са политиком коју води?

Замислите само драги мој Томо, каква се опасност надвија над нама који нисмо ничији сем Србијини, и које не штити макар нека друга политичка организација ни странка, па макар и издајничка као и Ваша бивша??

Драги Томо, Ви сте Вашим повлачењем из јавног политичког живота пред уценама из ваше странке предали целу Србију на милост и немилост тим истим Вашим „зликовцима“! Стидите се! Ви сте, драги Томо, пред простом дилемом: моји интереси  или интереси Србије, изабрали себе самог и своје интересе! Бедно је и кукавички то, мој Томо!

И шта је било после, драги мој Томо! Ништа – побегли сте главом без обзира са јавне политичке сцене Србије, немушто образлажући како сте Ви и даље члан своје бивше странке СНС-а и како подржавате вашег политичког „сина” Вучића! Бојим се драги Томо, да се Ви само уцењени да то кажете, јер ми не делујете као човек кога је баш брига шта се дешава у Србији!

Драги Томо, мислио сам, и сад мислим, да ако сте стварно пореклом Шумадинац и патриота, онда не би требало никада да издате Србију и да бирате своју удобност и новац (вила на Дедињу у којој још живите, и 100 милиона зарад неког вашег савета, и ко зна колико још на црно!), упркос невиђеној муци и несрећи целе Србије и њеног народа!

Јесте ли се икада рано изјутра, док сте још трезвени, погледали у огледало и рекли себи: Томиславе, ти си Србију увалио у све ово, и било би часно и људски и да је ти и избавиш из овога?

Драги Томо, јел Вас срамота од чињенице, да су Вас те „перјанице” из Ваше бивше странке, које сте можда Ви и „примили“ у странку, вређали, понижавали и нападали, као да сте управо Ви највеће зло у Србији, и као да они нису задобили власт у целој земљи само захваљујући Вашој (не)срећној победи на председничким изборима против Тадића 2012. године?!

Брзо су Вас се застидели управо они које сте на власт и довели својом победом!

Драги Томо, реците ми, да ли уопште пратите шта се дешава у Србији данас или Вас то више уопште не занима па се бавите само својим интересима интересима Ваше породице?

Драги Томо, је ли могуће да сте успели да „преварите” целу Србију како Вам је највише стало до ваше и наше отаџбине Србије, а онда нас све колективно препустите политичкој зловољи Ваше бивше странке из које сте побегли главом без обзира?

Јел то значи, да и сви ми што мислимо својом главом, треба да бежимо од ових твојих „зликоваца“ што даље можемо?

Али, лако је Вама Томо, ипак их Ви знате добро, имате их чиме „уценити“ да Вас не смеју уништити и потпуно ликвидирати! Вама дају и новац и привилегије уз само један услов – да ћутите и правите се „луди”! Бојим се да ће и нама свима осталима који нисмо ни за њих ни за опозицију исто тако да дају, али не као Вама, већ мотком преко главе и леђа!

Шта ми да радимо драги мој Томо, ми нејаки, сами, неазависни, ми који имамо само своје бедне и јадне животе и ништа више, и који немамо чиме да их уценимо?

И на крају, не могу а да се не сетим вашег чувеног седења на стиропору и штрајка глађу?

Зар не мислите драги мој Томо, да је коначно стигло време да нам кажете о чему се ту радило, и шта је требало да се тиме постигне?

Јесте ли се то Ви тада само „спрдали” с народом Србије?

Драги Томо, реците нам сада ко је и зашто стајао иза тога, и зашто је то парче стирпора тада било толико важно, и зашто је било битно да не једете ништа неколико дана? Да ли су били здравствени разлози у питању или ипак чиста зе***анција?

Зашто Вас сада, драги мој Томо, Ваш председник странке не поведе са собом у кампању, да као бивши председник и Србије и странке и Ви дате свој допринос нашем просперитету и напретку? Зар не желите да будете део успешне и модерне Србије, да будете део „будућности Србије”?

Зашто, као бивши председник државе Србије, нисте саветник председника Србије Вучића, ако ни за шта друго, а оно бар сваетник за седење на стиропору и штрајкове глађу, ако Вам већ не да неку другу важнију позицију?

Драги Томо, ако Вам председник Вучић не да да се обратите народу Србије на његовим скуповима, ја знам многе друге скупове народа Србије где би Ваше обраћање тај исти народ Србије сигурно дочекао аплаузом, и то само под једним јединим условом: да му искрено кажете све оно што Вас мучи и лежи на срцу све ово време, од када сте у „добровољном избеглиштву”!

Драги Томо, имам и један савет за Вас: ако бисте сада узели парче стиропора и ћутке сели на њега на оно исто место где сте сели пре толико година, сигуран сам да не бисте морали никоме ништа да објашњавате зашто то чините и шта хоћете! Верујте, нашле би се хиљаде, и стотине хиљада других, који би ћутке сели поред вас!

Драги мој Томо, сигуран сам да би Ваша одлука да сада изађете у јавност и седнете на стиропор (без шрајка глађу!) значила оздрављење читаве Србије!

И на крају, драги Томо, морам и да Вас нешто упозорим!

Ако сте мислили, да „гледате у овом периоду своја посла” и да сачекате да се овим несрећницима заплету ноге и да се саплету и падну колико су дуги, а онда Ви тада да „улетите” као спасоносно и једино решење, као некакав повратак доказаног патриоте и Шумадинца кога су зликовци били „протерали” – е ту сте се преварили!

Е то неће да може, што би рекао Срећко Шојић!

У здравље Томо, и да драги Бог да, да Вас ово писмо нађе живог и здравог!

 

С поштовањем,
Ваш Шумадинац
25.02.2019.

4 replies »

  1. МОЖДА УЗ БРАТА РАДОВАНА КАРАЏИЋА ЈЕДИНИ ЈЕ БИЈО ЧЕСТИТИ БРАТ НИКОЛА КОЉЕВИЋ УБИЛИ СУ ГА ПА ПОСЛЕ ЗБОРЕ ДА ЈЕ ОН СЕ НАВОДНО УБИЈО БОГ ВИ СУДИЈО рдђе погани несоји ТОМО ЂЕ КОД СТЕ ВИ левичари СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА БИЛИ ТУ ВИШЕ НЕМА СРБА ПРОЧИТАО САМ НА ПОЧЕТКУ ТУ ИГРУ БОГ МИ ЈЕ ОТВОРИЈО ДУХОВНЕ ОЧИ ХВАЛА МУ ЗА ТО СССС

    Свиђа ми се

  2. jadan Tomica,bas mi ga je zao.Mozda nema ni za lebac da kupi pa obilazi narodne kuine.Ljudi,Srbi,ajd’mo sakupiti po koliko ko moze,iako ni sami nemamo,i pomognemo nasem dragom Tomici.

    Свиђа ми се

  3. Томислав Николић, Борис Тадић и још 4/5 других немају више права по Уставу да се кандидују. Били су већ бирани два пута за председника Републике (имали би права по Уставу из 1990, али немају по члану 116 Устава из 2006)! Немојте да замајавате ни њих ни народ.

    Свиђа ми се