АКТУЕЛНО

„БЛУРОВАЊЕ” СРБИЈЕ


Пише: Невена Татић Карајовић
22.2.2019

Дана 21. фебруара 2019. године десиле су се две… тражим прави израз… па да кажемо, уму непојмљиве појаве. Правог израза и нема.

ПРВА ПОЈАВА, СРБИЈА, РТС

У јутарњем програму националне српске телевизије репортерка је постављала питања грађанима у Београду. Ето тог јутра  један дечко, који је мислио да живи у Србији, је обукао блузу са сликом Косова и Метохије преко које је застава Србије и натпис „НЕМА ПРЕДАЈЕ“. Десило се да невешта репортерка, која мисли да ради за националну телевизију баш тог дечка приупита нешто.

И шта бива?

Неко у студију муњевито, истог тренутка, подсећам, програм је приказиван уживо, скрива напис са блузе и скрива Косово и заставу  са груди једног Србина. У Београду, престоници српској. На јавном сервису, националној телевизији српској.

Шта ово значи?

Да не смемо да кажемо да нећемо да се предамо?

Да не смемо да кажемо да су Косово и Метохија наши?

Да не смемо да видимо део наше земље са нашом заставом?

Да треба да скривамо да не желимо да предамо део своје земље???

Питање је ко то ради на тој телевизији?

Какав утицај уредништво жели да врши на становништво?

Коме то смета да нема предаје?

Коме смета српска застава на Косову?

О чему се овде ради?

Да ли ми треба да предамо део наше отаџбине?

Да ли је 10.908 км2 крвљу натопљене српске земље заправо предато?

Да ли ми треба сви да се предамо, да пустимо да се и даље отима и да ти који отимају уђу и у тај РТС па лепо јавно сервисирају и покажу ко је у ствари ту газда?

Замислите да Грк носи напис Македонија је Грчка и да га снима било која грчка тв станица и да замраче напис?

Да ли је то могуће и уопште замисливо?

Наравно да није.

Ово је изузетак светских размера. Једна државна телевизија не дозвољава да се види напис који говори о очувању дела те исте земље!

Ко ће да брани нашу земљу и чува је од издаје ако нећемо ми?

Да ли ми то имамо челнике и вође које се предају?

Да ли уопште имамо државу?

Камо среће да у углу екрано током сваке емисије стоји управо овај напис и слика и даје јасну поруку свима који су нам ставови и како јесте на крају крајева.

 

ДРУГА ПОЈАВА, БЛУРОВАЊЕ

 

Након великог узнемирења јавности због овог догађаја као и због притиска народа, уредништво РТС-а на својој мрежној поставци објављује извињење које гласи овако:

„Радио-телевизија Србије извињава се јавности јер је, грешком уредника, у Јутарњем програму, једном од анкетираних грађана блурован натпис на мајци.“

Фино.

На страну сада то што извињење није довољно и што је штета већ учињена. Позабавимо се језиком који је коришћен.

Једна реч у том саопштењу поново говори о пропасти и понору у коме се налази и ова установа и цела држава.

Чудесна реч, блуровање.

Средства информисања су ту да нас обавештавају о догађајима али и да нас уче. То је моћно средство данашњице које може да води кормило у различитим правцима.

Национална тв мрежа има, међутим, и обавезу да утиче на становништво и образује их. Постоји нешто што се зове језичка политика. Спроводи се управо путем установа којима управља држава, посебно образовмих, и информативних. Том политиком треба да се води рачуна, између осталог, и о очувању језика и писма као важног дела културне баштине.

Наш јавни сервис, међутим, користи реч страног порекла са граматиком стпског језика!?

Каква је ово језичка политика?

Каква је ово политика уопште?

Да ли то значи да ми немамо језик?

Да ли то значи да ми треба да користимо страни језик?

Да ли то значи да ми треба да спајамо наш и страни језик?

Да ли то значи да ми треба да се мењамо и постанемо нешто друго?

Језик је део народа. То је његова суштина. У њему су наши корени и душа наших предака. Мењајући језик коришћењем туђица губимо везу са нашим пореклом и обележја своје нације. Постајемо нешто друго.

Запамтите, људи уче и усвајају појмове и несвесно. Зато је утицај медија велики. Они могу да пренесу одређене поруке и скривено и путем слике и музике и речи.

Запошљени у нашем јавном сервису или ово не знају или користе на наопак, погубан, рекла бих убитачан начин!

Коришћењем оваквих израза на телевизијама, посебно националној, даје се за право свим грађанима да склапају овакве кованице.

Хајдемо онда да ридујемо вести док јојнујемо и дринкујемо кафу пре него што стартујемо да драјвујемо до посла где ћемо да воркујемо.

Смешно?

Зашто да не, РТС нас учи тако.

Да све буде још више ван памети, ова изјава је дата на Међународни дан матерњег језика.

Тог истог дана нам није дозвољено да дигнемо глас против предаје.

Тог истог дана нам је реч узета и ЗАМАГЉЕНА. Замагљено нам је право на одбрану дела земље, наше светиње.

Замагљено нам је и право да будемо оно што јесмо, поносни Срби који бране своје.

Извињење не прихватамо!

4 replies »

 1. Силом прилика живим у иностранству (Грчка), и искрено говорећи преко интернета пратим квиз Слагалица који се емитује на РТС-у. Нажалост у последње време је постало приметно да се од стране водитељки све чешће чују речи са погрешним акцентом који нагиње оном (из вицева) београдском акценту. Слична појава је и у емисији Балканском улицом, у којој је Александра Радовић, приликом гостовања у истој, исправила водитељку због погрешног акцентовања њеног (Александриног) имена. Са овим, последњим, скандалом испада да такве појаве нису случајне већ планиране, а све у духу преваспитавања Срба по обрасцу и циљу о коме је својевремено писал и тражила Весна Пешић. Не заборавимо шта је о значају језика говорио Свети Симеон Мироточиви: „Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?“.

  Liked by 1 person

 2. БРАЋО СРБИ И СЕСТРЕ СРБКИЊЕ ВАЗДА НОСИ МАЈИЦУ СА НАТПИСОМ КОСОВО ЈЕ СРБИЈА ДА СВИ душмани ВИДЕ У БЕОГРАДУ ТОМ ЦРНОМГРАДУ КАД СРБИ ОСЛОБОДЕ БЕОГРАД ОСЛОБОДИЋЕ СЕ СКАДАР СОЛУН ПРИЗРЕН КНИН ХВАЛА БОГУ СВЕ ОД НОЖИЦЕ ДО ПОЛИЦЕ ЈЕ СРБИЈА У БОЈУ И У КРВИ ВАСОЈЕВИЋИ ВАЗДА ПРВИ БРАТСКИ И ЧЕТНИЧКИ ПОЗДРАВ СВИМ НАШИМ ПЛЕМЕНИМА ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ СССС

  Свиђа ми се

 3. udruzimo se u tuzbi protiv javne kuce koja se predstavlja kao rts, i koja svakog ponaosob vlasnika racuna edbs, nezakonito opterecuje sa dankom od 150 din.
  malo snizili, bilo nemoguce progutati prvobitnih 500 din.
  za blurovanu estradu sa nacionalne frekvencije i za njihove krecane (sminkernice) treba racun za struju da je skuplji za 150 din.???
  i ta globa ide mesecno puta broj domacinstava koji redovno izmiruje racune.
  srbijo, s pamecu li si se razgranicila?

  Liked by 1 person