АКТУЕЛНО

Одржан протест у Београду – Више од 40.000 људи у протестној шетњи против Вучићеве диктатуре


22.12.2018. Србин.инфо

Протестна шетња под називом „1 од 5 милиона“ организована против режима Александра Вучића, неправди, бахатости, медијске цензуре и организованог насиља које спроводи власт против опозиције и њених симпатизера, окупила је вечерас, у суботу 22. децембра, чак 40.000 људи.

Кад је протестна шетња стигла до Владе Србије у Немањиној улици, свима је било јасно да је у протесту више од 40 хиљада људи.

Док је колона стигла код РТС-а, организатори протестног скупа су јавили да је крај протестне поворке иза „Стакленца“ на Тргу републике. Прва процена Србин.инфо је тако потврђена, на протесту било најмање 40.000 људи.

КАКО ЈЕ ТЕКАО ПРОТЕСТ, ПОГЛЕДАЈТЕ У ТЕКСТУ КОЈИ СЛЕДИ…

 

Код Филозофског факултета народ због протестне шетње масовно пристиже, тако да је сат времена пре почетка скупа Васина улица била потпуно блокирана.

Тренутно је сигурно више од 10.000 људи на улици, могуће да ће кад почне протест у протестну шетњу кренути и више од 20.000 демонстраната.

Јасно је да ће вечерас бити најмасовнији протест опозиције, који је одржан у Београду у последњих неколико година.

Протестна шетња “1 од 5 милиона”, трећу недељу заредом, одржаће се вечерас, са почетком у 18 сати код платоа испред Филозофског факултета у Београду.

Како су саопштили организатори протестна шетње ће и овај пут започети од платоа Филозофског факултета, па ће се кретати рутом: Македонска – Светогорска – Таковска – Кнеза Милоша – Влада Србије – Славија.

На протестном скупу, окупљенима ће се обратити Бане Трифуновић, глумац, Душан Петричић, карикатуриста, и Милан Јовановић, новинар портала „Жиг инфо” из Гроцке, коме је недавно спаљена кућа.

Прошле суботе, према проценама организатора, упркос снегу који је падао без престанка више од 24 сата, окупило се више од 20.000 људи.

Да ће ово опозиционо окупљање бити највеће до сада, знало се већ на почетку протеста око 18:00 код Филозофског факултета, када је већ било присутно више од 20 хиљада људи…

После обраћања Банета Трифуновића, глумца, Душана Петричића, карикатуристе, и Милана Јовановића, новинара портала „Жиг инфо” из Гроцке, протестна шетња је кренула у правцу зграде Политике, те се даље настављала у правцу РТС-а и Владе Србије, завршавајучи се на Славији.

Током саме шетње демонстранти су узвикивали многе пароле међу којима су биле „Вучићу лопове“, „Проћи ће и ваше“, „Доле диктатура“…

Завршавајући скуп, организатори протеста су на Славији најавили следеће окупљање за суботу, 29. децембра у 18:00х на платоу код Филозофског факултета, наглашавајући да се са протестима неће стати све док се не испуне захтеви због којих су они организовани.

1. 5 минута у Дневнику 2 за „1 од 5 милиона“
2. редовно присуство опозиције у информативним емисијама РТС-а
3. да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, покушаја убиства Борка Стефановића, покушаја убиства новинара Милана Јовановића

Занимљиво да овог пута лидери опозиције нису били у првим редовима, па су у маси били неприметни.

Иначе, од лидера Савеза са Србију били су пристуни Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Драган Ђилас и др.

***

ТОК ПРОТЕСТА

20:15

Протестна шетња је стигла до Владе Србије у Немањиној улици, где су демонстранти узвикивали „Доле Влада“, „Лопови, лопови“, „Преброј нас Вучићу“…

Као што можете да видите у видео линку испод, протестна колона је веома густа, што иде у прилог тези да је београдским улицама на опозиционим демонстрацијама било било 40-45.000 људи.

У једном тренутку, нашег репортера Дејана Петра Златановића, препознали су учесници протеста док је фотографисао. Да би боље приказао колико је људи на протесту,  демонстранти су га спонтано подигли на своја рамена.

Протестна шетња се тренутно налази на Славији где треба да се заврши скуп.

20:05

19:30

Када је чело колоне стигло до РТС-а, протестна колона се протезала целом Македонском, Хиландарском и доњом половином Таковске улице.

У шетњи је више од 40 хиљада људи.

Код РТС-а, организатори су приредили јавном сервису и 5 минута буке, зато што ова телевизијска кућа и даље одбија да преноси дешавања са овог догађаја и не жели да у својим информативно-политчким емисијама угости представнике „1 од 5 милиона“.

Шетња се даље наставља кроз Кнеза Милоша у правцу Владе Србије, која се налази у Немањоној улици.

19:15

19:04

Протестна шетња после Трга Републике наставила је да се креће Македонском улицом пролазећи поред зграде Политике.

Настављајући даље ка Таковској улици, ка згради РТС-а. Током шетње демонстранти узвикују „Вучићу лопове“, „Проћи ће и ваше“, „Доле диктатура“…

Тачан број присутних је тешко одредити пошто се протестној шетњи све време прикључују нови демонстранти. Наш репортер претпоставља да је присутно више од 40 хиљада људи.

18:48

18:29

Почео је опозициони протест „1 од 5 милиона“ у Београду, окупивши до сада преко 40 хиљада демонстраната. Испред Филозофског факултета окупљенима су се обратили карикатуриста Душан Петричић, новинар портала Жиг инфо Милан Јовановић и глумац Бранислав Трифуновић.

Протестна шетња је почела од Филозофског факултета и креће се централним Београдским улицама.

Међи демонстрантима присутни су српска, руска, нажалост и геј застава.

ЛГБТ активисти су се вечерас први пут појавили на протесту. Њихово појављивање пропраћено је гласним негодовањем и звиждуцима.

У протестној шетњи у главном су присутни обични људи са члановима својих породица или пријатељима. Па међу демонстрантима има чак и мале деце.

18:20

Први протест недељу дана раније окупио је више од 10.000 људи.

***

Погледајте како је ХРТ извештавала о протесту:

 

6 replies »

 1. dobro organizovan AV protest a iza brde se valja nesto ozbiljno.40,000 svake subote,kako ne vise ili ne manje? Toliko nam se sve ponavlja a nikako da skapiramo ko stoji iza .Svi dosadasnji,sadasnji i buduci jer,ne bi im se bas ispatilo da bilo kako izgube vlast.
  Bravo Mirjana!

  Свиђа ми се

 2. Ni jedan od lidera ne pominje okupiranu državu, samo pominju skidanje prethodnika da oni sednu u fotelje. Svi su bili na vlasti, osim Boška Obradovića, ali ni on nije ništa bolji od ove dvojice. Šta oni nude, osim što traže da ovi odu. Videh jedan transparent, „da ovi odu, a da se oni ne vrate“. Da li je narod svestan da upravo vraćaju stare. Narodu dojadilo sve, pa više i ne znaju šta pišu na transparentima. Nemam poverenje u ove kao ni u Vučića i da mi se protesti održavaju u dvorištu, ne bih izašla da im se pridružim. Ništa manji dušmani državi nisu ovi od same Vučićeve vlasti. Isti su oni.

  Свиђа ми се

 3. Нећу да идем на протесте јер нико није поменуо издајничку политику АВ-а и његове врхушке према Косову и Метохији. Кад се опозиција присети да је Косово и Метохија део Србије и да га штити Резолуција 1244 и кад енергично затраже да се прекину бриселски преговори и да се поштује Устав, да се не тргује са КиМ, е онда бих размислила да ли да идем у протест. Где су им захтеви за повећање најниже зараде у Србији која је бедна, где је захтев да иностранци не израбљују и не малтретирају раднике у Србији, где им је захтев за укидање закона о мини хидроцентралама? Да идем да шетам са опозицијом која је све ово што нам се дешава започела а ови издајници завршили, не пада ми на памет. Ови с којима шета народ су управо сјахали, па су нас зајахали вучићеви, а кад сјашу вучићевци, зајахаће нас ђиласовци. И у чему је разлика?? У боји косе??

  Свиђа ми се

  • Mirjana AL, nema toga, jer o tome oni ne brinu. Brinu samo o sopstvenim zadnjicama, a gledam na Fejsbuku, sve koji nisu za ovo što se kod nas dogadja blokiraju naloge. Ovo je krenuo opšti medijski rat. Čak se uključili i iz Fejsbuk kontrolora u Zagrebu, obaraju naloge na pravo ime vlasnika i ne žele da vrate isti posle poslatih dokumenata. Zar to nije opšti haos na ovim prostorima potpomognut sa strane? Podmukla zabrana slobodne reči. Mislim da je ovo krenulo posle Trampove izjave da se povlače iz Sirije. Odmazda će biti na običnim ljudima ne samo Evrope, već i šire. Bar da zavladaju tim prostorima.

   Свиђа ми се