Новорусија

Након провокације на мору, украјинска војска напала ДНР! Украјина разматра увођење ратног стања!


Восток

Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 25.11.2018.

Украјинска војска започела масовно гранатирање Доњецке Народне Републике – Док Украјина покушава да оптужи Русију о оружаном нападу на „легално лоциране“ бродове у територијалним водама Руске Федерације, украјинска војска започела је масовно гранатирање стамбених подручја Доњецке Народне Републике.

„Украјинска војска је започела масовно гранатирање стамбених подручја Доњецке Народне Републике“, преносе РИА Новости.

Гранатирање је почело око 22:20 часова по локалном времену, а у нападу се користе разне врсте наоружања, укључујући и тешку артиљерију.

Како је саопштио представник Народне војске ДНР новинској агенцији ДАН, ситуација на линији раздвајања је под потпуном контролом оружаних снага.

„Ситуација, као и увек, 24 сата дневно, држи се под потпуном контролом наших снага, грађани могу мирно спавати“, саопштио је представник Народне војске ДНР.

Украјина разматра могућност увођења ратног стања 

– Украјина разматра могућност увођења ратног стања, те сазива Савет за националну безбедност и одбрану како би се размотрило то питање, изјавио је секретар Савета Александар Турчинов.


„Предлажем да одржимо заседање како би увели режим ратног стања“, рекао је Турчинов.

Према његовим речима, заседање Савета планирано је да се одржи у поноћ.

У саопштењу ФСБ-а се наводи да је приликом заустављања украјинских бродова коришћено и оружје, након чега су се бродови зауставили, те задржани.

Након отварања ватре рањена су три украјинска морнара, којима је пружена медицинска помоћ, те нису животно угрожени, наводи се у саопштењу.
„У циљу присилног заустављања украјинских ратних бродова коришћено је оружје. Сва три брода украјинске морнарице су задржани у територијалним водама Руске Федерације у Црном мору, а три рањена војника Оружаних снага Украјине су добили медицинску помоћ и нису животно угрожени“, наводи се у саопштењу ФСБ-а.

Додаје се да је покренута кривична пријава за кршење државне границе Русије.

„Треба напоменути да је украјинска страна свесна процедуре за пролазак ратних бродова кроз територијалне воде Руске Федерације и дуж канала Керч-Јеникалски. Они су већ раније користили ову процедуру за миран пролаз“, наглашава се у саопштењу.

Раније је и украјинска морнарица саопштила да су бродови заплењени, те да је на њих отворена ватра.

***********

ПОВЕЗАНО:

*РУСИЈА: Ситуација са украјинским бродовима у потпуности под контролом

***********

Порошенко потписао указ о увођењу ратног стања

Преседник Украјине Петро Порошенко потписао је указ о одлуци Савета за националну безбедност и одбрану да уведе ратно стање у Украјини, наводи се на сајту украјинског председника.

Ратно стање у Украјини биц́е на снази од 13 часова (по средњоевропском времену) 26. новембра до 25. јануара 2019. године, истиче се у указу.

Генералштабу Украјине наређено је да предузме мере организације делимичне мобилизације, додаје се у указу.

ИЗВОР: ВЕСТИ