АКТУЕЛНО

ИНТЕРВЈУ: Драган Петровић – Србија мора да учини све да спречи отцепљење Косова!


23.11.2018. БАЛКАН ИНФО – Званични канал

Интервју је снимљен 15.11.2018.
Водитељ: Теша Тешановић.

***

Интервју, Балкан инфо – Драган Петровић: Србија мора да учини све да спречи отцепљење Косова!

Емисија Интервју на Балкан инфо, је најгледанија у тзв. алтернативним медијима. Код водитеља Теше Тешановића гостовао је др Драган Петровић научни саветник и геополитичар, а централна тема је била шта ће се даље дешавати са Косовом и Метохијом, хоће ли доћи до тзв. «разграничења или правно обавезујућег споразума» који су заправо други називи за признавање независности (уз евентуалне модификације) тзв. Косова и капитулацију есенцијалних српских националних интереса по том питању, што би имало несагледиве негативне последице на српску будућност у сваком погледу, од идентитетских, до политичких и друптвених. То по др Петровићу треба на сваки начин да се избегне.

Од других тема су били стогодишњица уједињења, односи са данашњом Француском и Макроном. Петровић је критиковао Макронову политику, али је истакао да и у данашњој Француској, међу водећим политичарима, као и у јавном мњењу, не доминира глобалистичка опција. Ту су значајније снаге које се залажу за добре односе са Русијом и дозиране односе са САД, дакле за сувереност француске политике, што није случај са концепцијом Макрона у пракси, мада глобалисти доминирају у већем делу медија, и делом друштвене елите.

У разговору поводом научних скупова у којима учествује везано за стогодишњицу 1918, др Петровић је подвукао огроман значај пробоја Солунског фронта од стране српске војске, у периоду када је због револуције и повлачења Русије из рата, угашен источни фронт, а америчка војска још у већем броју није приспела на Западни фронт, где су савезници, као и на италијанском фронту били у строгој дефанзиви. У том правцу капитулација Бугарске, а потом слом и Турске су директна последица пробоја Солунског фронта, што је довело до краха Аустро-Угарске и убрзавања краја Првог светског рата. За 50 годишњицу 1968 у Паризу је дато да поворку Антанте предводе српски ветерани, а сада је Макрон томе дао сасвим други печат, па је било логично да се због заставе тзв. Косова, званични Београд да макар демарш уочи самог скупа.

Из излагања др Петровића:
„Ја сам обавештен /…/ од добро обавештених кругова /…/ од неких људи које добро знам око врха власти, који су ми рекли да је готово и да је капитулација око Косова и Метохије и да ће то бити реализовано у следећих неколико месеци видљиво. Кад сам ја питао како је то могуће они су рекли да је то тако. Ја сам питао хоће ли бити референдума, они су рекли не, у овој варијанти, како то они виде да то треба да се провуче кроз парламент.”

Петровић је позвао све опозиционе снаге и све патриотске снаге у Србији и Српству, да ставе по страни све разлике, и спрече капитулантско решење по питању Косова и Метохије у предстојећем периоду.

 

1 reply »