Национално питање

У Државној думи Русије представљена књигa о генералу Ратку Младићу


Данас је у Државној Думи одржана презентација књиге са интервјуима, сведочењима, чланцима, званичним извештајима и догађајима о генералу Ратку Младићу, под називом „Последња битка“, а коју је објавио руско-српски Комитет за одбрану генерала Младића уз сарадњу и подршку Комунистичке партије Руске Федерације.

Восток, 26.10.2018.

Књига говори о изванредном команданту, високо професионалном и искреном официру који је бранио своје људе, а који се и даље налази у тамницама Хашког трибунала, наводи се у саопштењу Комунистичке партије.

Аутор је председник Комитета и заменик председника Комунистичке партије Павел Дорохин. Према његовим речима, књига је веома занимљива јер одражава мишљење чланова одбора и представника Русије који су директно укључени у одбрану интереса генерала Младића на суду, као и сећања на самог генерала. У књизи се налазе и занимљиви делови „где и како се крио од оних који су га по наређењима НАТО снага тражили по Србији“, приче о пријатељима, као и званични извештаји Министарства спољних послова Руске Федерације о његовом случају. У новембру Дорохин планира да представи књигу и српској јавности.

Презентацији су присуствовали посланици Државне думе, чланови Комитета, син генерала Дарко Младић и друге јавне личности.

„Рећи ћу вам како сам ухапшен“

Преводилац књиге, директор Центра за истраживање савремене балканске кризе Института за словенство Руске академије наука, члан Сената Републике Српске и члан Комитета за одбрану генерала Младића, Jeлена Гускова, назвала је јединственим мемоаре Младића који су садржани у књизи.

„Једно сећање – када је 1994. дошао у Москву, те се састао са представницима Министарства спољних послова и Министарства одбране и затражио помоћ за српску војску“, рекла је она. Друго сећање односи се на посету генерала Женеви, „када су покушали да га убеде да се супротстави политичком руководству Републике Српске да потпише документе који су у супротности са његовим убеђењима“, наставља Гускова, подсећајући да то никада није учинио.


Најзад, књига садржи део „Рећи ћу вам како сам ухапшен“, који је написала Гускова по казивању генерала Младића током састанка са њим у Хагу 2017. године.


„Најважније је то што смо успели да забележимо то сећање, јер је то била велика тајна. Толико година се крио. Како и где – породица није знала, многи су претпостављали да руководство земље зна, али да није хтело да га ухапси“, додала је Гускова.


„То је драматичан сиже са великим смислом за хумор генерала Младића, а што је објављено у овој књизи“, закључила је Гускова.

Речи захвалности

Дарко Младић је пренео речи захвалности свога оца за објављивање књиге, а такође и за „помоћ Русије у протеклих седам година, јер га подржава Државна дума, Влада и руководство земље“.

Током презентације, генерал Младић је телефонирао свом сину из затвора у Хагу. 

Дарко Младић је разговарао са оцем, а затим је предао телефон Јелени Гусковој.

„Свима је пренео велики поздрав и речи захвалности што не заборављају на њега. Био је веома задовољан“, пренела је Гускова, након чега је уследио громогласан аплауз за генерала.

Очекује се да ће презентација књиге у Србији бити следећег месеца у Руском дому.

Дарко Младић је током презентације говорио и о проблемима са којима се суочава његова породица, као и генералова одбрана у Хагу, те је рекао да је породица поново затражила да се генерал лечи у Србији или Русији.

„Сада радимо на новим захтевима како би га одмах пустили на лечење у Русију или Београд, јер се он не налази у условима који доприносе побољшању његовог здравља“.

Према његовим речима, породица генерала дуго није добијала информације о његовом здрављу.

3 replies »

 1. ЧЕСТИТА СЕСТРО И МЕНЕ СУ ЋЕРАЛИ комунисти ЗБОГ ЂЕДОВЕ БРАДЕ ДУГЕ КОСЕ КОКАРДЕ БРАДЕ ОД ЗАБРАНЕ ТЗВ ШКОЛОВАЊА ДО НЕДОБИЈАЊА НИКАКВОГ ДРЖАВНОГ ПОСЛА ЗНАМ ШТА ЗБОРИШ ПРОШАО САМ ТЕШКУ ГОЛГОТУ ЈЕДИНО САД ВЕРУЈЕМ У ЕРП И КОСОВСКУ МЕТОХИЈСКУ И БРАЋУ И СЕСТРЕ КОЈИ СУ СВЕТОСАВЦИ НА ЧЕЛУ СА НАШИМ ВЛАДИКОМ АРТЕМИЈОМ БОГ НЕК МУ ДАДНЕ ДУГ ЖИВОТ ОН ЈЕ ЧОЕК СРБСКИ ПРАВИ ВЛАДИКА И МИ СРБИ ИМАМО ХВАЛА БОГУ НА КОГ ДА СЕ УГЛЕДАМО ОД БОГА ТИ ЗДРАВЉЕ СССС

  Свиђа ми се

 2. Šekularac!!!!!

  KOMUNISTI BRANE KOMUNISTU….SVI KOJI SU PROTIV SRBA BILI I SADA BIVAJU,ONI SE HVALE,PODRŽAVAJU I DIŽU IZNAD SVIH I IZNAD SVEGA.
  KOMUNISTIČKI RECEPT.

  ŠTO SI VEĆI ZLIKOVAC I IZDAJNIK SRPSKOG RODA,SVE SI VEĆI “HEROJ,JUNAK…“…
  INAČE SAM SE UVERILA U SVE OVO I OSETILA NA MOJOJ KOŽI….

  SVE SU TO BILI TITINI KOMESARI I OSTALI.
  MENJALI SU UNIFORME A IDEOLOGIJA I CILJ JE UVEK BIO I OSTAO ISTI…UNIŠTITI SRBE…TO JE CILJ KOJI SE OSTVARUJE…

  Свиђа ми се

 3. ГОСПОДЕ КАД ВИДИМ ДА комунисти БРАНЕ РАТКА ОНДА МИ ЈЕ СВЕ ЈАСНО ЗА РАТ У бившој југотиранији КАКО СУ комунисти НА ЖАЛОСТ СРБА ИЗ БЕОГРАДА КОМАНДОВАЛИ ЗАТО ЈЕ СВЕ КАКО НЕ ТРЕБА ИНАЧЕ ОРГАНСКИ НЕ ПОДНОСИМ комунисте ЛИЧНА ПИРОДИЧНА ТРАГЕДИЈА СССС

  Свиђа ми се