АКТУЕЛНО

Пешке од Звечана до К. Митровице на поклоњење Вучићу


„Замисли, стигла нам је порука да дођемо обучени у тренерке и патике“, каже за КМ Новине један од запослених који је испред зграде општине у Звечану схватио и због чега.

Нешто пре 12:00 часова, предвођени „градоначелником Звечана” по систему такозване републике Косово, Вучином Јанковићем, запослени у овој општини кренули су пешице како би присуствовали скупу на коме ће им се обратити Председник Србије Александар Вучић.

Текст и фото: Иван Максимовић
 09. септембар 2018. КМ Новине


Колона дужине неколико стотина метара, која је подсећала на погребну поворку исто колико и на колону партизана какве смо виђали у југословенским ратним филмовима, упутила се ка 3 километра удаљеној Косовској Митровици. Међу њима било је и оних који су у поодмаклим годинама којима је овo пешачење, уз стајање на скупу, озбиљно могло да угрози здрваље. Ипак се надамо да није. Али што то никога од Вучићевих посилних није натерало да се забрине за њихово стање, озбиљна је и опасна чињеница.

На примедбу да нико не би рекао да је толико људи из Звечана запослено, помало затечен старији човек одговара: „Нису сви запослени, дошли су људи и онако… да виде Председника”.Чак је помало и збуњен тиме да неко може да сумња у добру вољу народа. Смирено излажући „аргументе” којима поткрепљује „своја” убеђења, запрепашћујуће прецизно цитира Вучићева телевизијска излагања, наводећи његове „успехе” иако о њима ништа не зна, нити је видео некога задовољног тим резултатима али је то „било на телевизији”.

Било какав покушај указивања на манипулацију олако изазива гнев, идентично као у Вучићевим телевизијским наступима… Ипак, не може а да се не сагласи да је од Бриселског споразума све горе и да овако лоше никада није било. Збуни се мало али убрзо додаде да су то „они жути дали”… и хода, без гунђања, без противљења, без негодовања, док готово болно сакупља очи од бљештавог сунца које, скоро у зениту, већ прилично пече.

Неки од њих носе флашице воде у рукама. Знали су да ће тако бити, или су се припремили за стајање на сунцу док буду слушали говор. Млади се међу собом смеју, неки отворено, неки јер су озлојеђени због оваквог понижења. Ћуте и трпе, проћи ће и ово… Чак се и не буне кад хоћете да их фотографишете, као да желе да казне себе што су дозволили да им се ово деси. И сами су у чуду, као да не верују.

На улици пролазници стоје и нетремице гледају, немо, полуотворених уста. Једни се смеју, питајући се да ли је све ово стварно, други чекају „да се пробуде из сна”. Не могу да схвате да пред њиховим очима заиста промиче колона која ће пола сата ходати по подневном сунцу да би још толико на ногама позирала пред камерама.

Али дешава се. Прихватају са подсмехом и окрећу главу од њих… Као да су видели некога ко је желео да се докаже пред свима па скоком у воду пао у плићак и разбио се, направио будалу од себе и свима је смешно али нико то не жели да му каже.

Поклоњење Вучићу

Окупљање пред зградом Општине у Звечану

 

Колона пролази кроз центар Звечана.

 

Од зграде општине до кружног тока протезала се колона пешака.

 

Главни путни правац кроз Звечан ка Косовској Митровици блокиран је ако би пешаци могли да се крећу.

 

Издржаће… и ово данас.

Због релативно мале удаљености од Косовске Митровице вероватно је одлучено да се уштеди на оволиком броју људи изнајмљивањем аутобуса који превозе статисте за данашњи скуп у Косовској Митровици. Ионако их је дошло више десетина, можда чак и стотина.

Још један од оних историјских Вучићевих догађаја који народу баш ништа добро неће донети.

Напротив.

1 reply »

  1. ТО ЈЕ ИСТО КАД СУ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ЗА ТЗВ РОДЂЕНДАН ћопоње СТАВЉАЛИ ЂЕЦИ ЦРВЕНУ МАРАМУ ОКО ВРАТА МИ ИЗ ЧЕТНИЧКИХ ФАМИЛИЈА СМО УВЕК БИЛИ НА ТАЈ БОЛЕСНИ НИЈЕСМО ТО ЂУБРЕ СТАВЉАЛИ ОКО ВРАТА ВЕЋ СМО СЛУШАЛИ ПРИЧЕ КРИЈУЋИ КАКО СУ НАШИ ПРЕЦИ СЕ БОРИЛИ НА КОСОВУ 6879 / 1389 ПРОТИВ турака османлија И ШТА НАМ ЈЕ ЧИНИТИ КАД ПОРАСТЕМО КАКО СЕ БОРИТИ ПРОТИВ издајника СССС

    Свиђа ми се