ПОЕЗИЈА

Ако се икада заљубим поново, нека то буде ратник…


Аутор: Невена Татић – Карајовић

Ако се икада заљубим поново,
нека то буде ратник.
ЧОВЕК са копљем,
онај што реже,
што диже главу и боде,
што се бори,
што гледа смрти у очи
и воли.

Онај што зна, хоће и уме.
Што нема страх.
Онај који је од грома створен.
Што дрхтала је земља
кад га је рађала мајка
а ветар сејао семење храбрости
а не корење, парлог и прах.

Ако се икада заљубим поново,
нека то буде борац.
ЧОВЕК, горд, велик и прав.
Онај што увек усправно стоји,
што правдом своје дане боји,
што никд никоме се не покори
Осим…
У тихој ноћи,
кад стане,
оружје скине,
оклоп крај кревета мог стави
и плови
нежним и топлим уздасима мојим.

Да, тај
што руке има од ватре,
што очи има од жучи,
што срце има од стакла
премазано крвљу браће војника,
што душу своју једном сатка у боју
кад пред вратима ада плака.

Да, тај
што реч му дата је крв јуначка,
што гине за брата,
што за сестрицу, мајку, оца и претке
сме да иде до пакла.

Тог хоћу!
Јунака!
Из пепела дизаног вука,
урлик да ми да.
Да ме од борби својих,
од метака и праскања
сву изатка,
да будем ратник, борац и ја!

Ако се икада заљубим,
дај ми Боже ЧОВЕКА
који ће самном храбро да стоји
са срцем што крв капље,
душом што ровове ори,
трси путе муке и боли.
Да ме за руку води
и светли ми дан.

Ако се икада заљубим поново,
БОЖЕ
ЧОВЕКА, РАТНИКА МИ ДАЈ!

8 replies »

 1. Ако у овој Невениној песми има пренесеног смисла онда га ја схватам као вапај или молитву за спас Србије од заблуда у које је доспела у својој наивности заљубљујући се у свет али из тога излази освешћена са надом да постоји бољи човечнији душевнији који јој тако недостаје …Надам се да ће Србија ипак наћи своју Праву Љубав а то је Христос Господ!

  Свиђа ми се

 2. Борац или ратник?
  Разлика постоји, тако је битна и значајна, корисно је разлику познавати!
  Борци су људска бића која се бране од напада ратника освајача, окупатора, пљачкароша! Ратници су типичан пример западњачког начина размишљања и деловања!

  У горњим садржином богатим стиховима, ратник као реч, појам нема места, садржина употребом губи на значају, лепоти, смислу, верујем, мисаони пропуст, којег је ауторка горњих стихова, вероватно тек сада, после трезвеног размишљања, потпуно свесна тако битне разлике, изостављање, замена, речју борац стихови имају праву вредност и сјај, који плени, осваја, делује, преноси!!!
  Борац или ратник?
  Тема за трезвено и дубоко размишљање!!!

  Свиђа ми се

  • Ipak ratnik …
   Borac nema priliku da dokaze svoju posvecenost cilju i zavetu kao sto to ima ratnik. Borac uvek prezivi, a za ratnika se ne zna da li ce da se vrati. Zrtva sopstvenog zivota je najveca!

   Свиђа ми се

  • Поштована Маро, Покренули сте инспиративну тему о дистинкцији између борца и ратника, тему о којој би се могао написати есеј, када би, наравно, за то било времена и јачег разлога. Најкраће речено – не могу се сложити са вашом оценом употребе речи ратник у песми.
   Пре свега, поезија није пука употреба речи у њиховом буквалном значењу, већ су речи само инструмент за изражавање песникове импресије, окидач који покреће лавину сазвучја и конотативних значења која понекад могу бити и дијаметрално супротна изворном значењу речи. Овде то није случај, а и да јест, постоји појам „песничке слободе“, што напросто значи да се поезија опире пуком трансферу значења које речи имају у другим областима. Мени лично „борац“ у контексту ове песме делује помало празно и профано, а и поетеса ваљда има последњу реч о томе шта је хтела да каже.
   Да се не упуштамо предубоко у етимологију, борац је онај који има срчаност, истрајност, који је мотивисан и тешко одустаје. Борац је и Ђоковић, то може бити и такмичар у пикаду, борац за људска права, правдољубиво дете, борац се може бити у многим „бескрвним“ областима, али и у „борби на живот и смрт“. Насупрот борцу, ратнику је „смрт професија“. Сваки ратник је борац, али сваки борац није ратник.
   Ратник има мисију, он је посвећен циљу и утолико сте у праву што се због културолошких утицаја нама несродних цивилизација сусрећемо и са појмом ратника чији циљеви не морају бити ни хумани ни правдољубиви. Наша културна парадигма ратника везује уз „чојство и јунаштво“, уз онога који је способан „стићи и утећи и на страшном мјесту постојати“. Дух таквог ратника призива и наша поетеса Невена, спајајући на до сада неисказан начин у нашој поезији два ултимативна, кључна појма и енигме целокупног људског постојања – љубав и смрт.
   На крају, скоро да и нема потребе да се помене, да је древни корен речи ратник исти као и у речи ратар, да су „рати на коњима“ украси на ратном коњу, као што су у санскрту ratkarya ратне двоколице. Примера је много у прасловенским и индоевропским извориштима и сви они указују на то да су ратар и ратник уствари два занимања истог човека, ратар је постајао ратник када није било избора, када се само голим животом могло бранити све вредно, од породице и рода, до народа, части и слободе. Ратник иза којег стоји нејач, имао страха или не, прихвата унапред своју судбину, јер без њега нема будућности. Он је свети ратник – „Све је било часно и поштено и миломе Богу приступачно“.
   Невена призива таквог ратника, осећајући можда неким чудесним исконским чулом жудњу која походи оних 700.000 неудатих девојака у Србији и која од праскозорја света иште, кад ишчезне осећање за правду и морал, а ужас помути чула и снаге обичних људи брзо пресахну, ратнике и јунаке, а не гејмере у јутјубере.

   Свиђа ми се

   • Хвала много Ранко. Врло сте лепо све објаснили. Изузетно ми је драго да сте разумели песму и овако је доживели. Велики поздрав пд поетесе Невене. ❤

    Свиђа ми се

   • „…ратнике и јунаке, а не гејмере у јутјубере.“

    Da – upravo to je sustina cele pesme! … jer ovi danasnji „junaci“ nimalo ne lice na ono sto treba ovom vremenu i sto ce kad tad ponovo zatrebati, jer sprema se planetarna oluja.

    Odlican je primer onog USA ratnog broda koga je nadletao ruski avijon a sva elektronika broda bila paralizovana. Cim je brod usao u luku, njih sedmoro je zatrazilo razresenje vojne obaveze … e to su ti danasnji „ratnici“ izdaleka, koji ne poznaju ukus krvi u ustima i koji ratuju samo kompjuterskim misevima.

    Свиђа ми се

 3. Neobicno lepa pesma sa naglaskom na „ponovo“, jer trebalo je iskustvo da bi se doslo do istine sta je najvaznije od svega vaznog – hrabrost koju jedino ratnik ima priliku da dokaze svojom zrtvom!

  Свиђа ми се