ДРУШТВО

Протест у Крушевцу: Пацијенти бране свог лекара!


НАМЕШТАЉКА НЕЗАДОВОЉНОГ ПАЦИЈЕНТА?!
Приведени доктор други у Србији по оценама, један од најцењенијих лекара, са највише изабраних пацијената, најуспешнији крушевачки гинеколог специјалиста!

28.05.2018. Крушевацинфо

Недавно је у Крушевцу приведен лекар специјалиста гинекологије В.С, под оптужбом да је од пацијента примио новац да би урадио гинеколошки преглед и анализирао резултате. И ништа неби било сумњиво када би у питању био лекар са лошом репутацијом и сумњивим моралним вредностима. Међутим, у питању је лекар високог моралног интегритета, најуспешнији крушевачки специјалиста гинеколог и један од најуспешнијих лекара у Србији у својој струци, по свим параметрима, кога пацијенти воле и зашто се код њега и лече у највећем броју.

Протест поводом хапшења др Владислава Симића

Чињенице говоре саме за себе о каквом лекару специјалисти и човеку се ради.

Приведени лекар специјалиста Дома здравља, службе Диспанзера за жене, је ДРУГИ лекар гинеколог у Србији по оцени за свој рад, тако да је са оценом 9,64 највише рангирани крушевачки доктор на територији целе Србије (9,7 је прва оцена, а коју има само један лекар у Србији). Остали крушевачки лекари гинеколози имају оцене за свој рад 7,49, затим 2,9, па 2,6 и 2,22. Просечна оцена лекара у Србији је око 5.

Лекару В.С. поверење је указало 6599 пацијента, што је 4. место у Србији по броју изабраних пацијената за једног лекара, што га опет одређује као најуспешнијег крушевачког лекара специјалисту гинеколога. Док остале колеге имају много мањи број пацијената, па тако следећи крушевачки лекар има 3989 изабрана пацијента, па следећи 2307, следећи 1608 и на последњем месту је лекар са само 1350 пацијената. Закључак је да мало мање од половине свих пацијената крушевачког Дома здравља има поверења и лечи се код доктора В.С.

Следеће, а због чега пацијенти воле овог лекара је што је његово радно време од 7h до 14h, почиње рад са пацијентима стриктно на време а такође на време и завршава рад са пацијентима, док паузе уопште не прави. Тако да током дана прими велики број заказаних пацијената, док редовно прима и незаказане пацијенте, а прима и пацијенте других лекара! Зато што ради стриктно на време и не правећи паузе, није омиљен у свом колетиву јер оставља позитиван пример осталима како треба узорно радити у државној служби и како се треба опходити према пацијентима који су му указали поверење. Када је медицинска сестра у гужви, а што је чест случај због великог броја пацијената, чак и сам тражи картоне пацијената и припрема их медицинској сестри.

Осим што пуно ради и колегама намеће како би и они требали да раде, није омиљен међу свим колегама и због тога што је непосредан и директан. А изношење директних и отворених ставова често зна да буде болно и неприхваћено, или прихваћено са сујетом и презиром, иако је истинито. Такав је и са пацијентима, директан и отворен. А такав је био и у времену поделе Дома здравља и Опште болнице, када се многим руководиоцима Болнице замерио јер није дозволио да се имовина Дома здравља растура и отуђује, поклања другој установи. Као начелник службе имао је потпуну подршку свих колега да истраје у намери да заштити Дом здравља и имовину којом располажу, у чему је и успео, а касније и поднео оставку из моралних разлога, јер није желео подлећи политичким притисцима и одлукама донешеним изван установе.

Лекар В.С. сваке суботе у 8h долази на посао како би завршио посао који није могуће завршити током редовног рада. С обзиром да није у обавези да ради сваке суботе, а како би сви пацијенти били задовољни, СВАКЕ суботе долази на посао и прегледа прикупљене плочице за „Папа“ тест, тако да анализе које сам врши за сваког пацијента стижу веома брзо по узимању.

Доктор В.С. има највише потребних едукација у овој служби Дома здравља, а то су едукације стицане на стручним и обавезним семинарима, едукације потребне за свакодневни рад за дијагностификовање и праћење неспецифичних и специфичних болести.

Да је В.С. човек од морала и интегритета, потврђује и чињеница да је члан тима за акредитацију гинеколошких и сродних установа на територији Расинског округа, и чије се мишљење и реч високо цене.

Скоро па једини је лекар који НЕ РАДИ у приватној амбуланти и не захтева од пацијената да се лече у приватним крушевачким амбулантама, у којима се прегледи плаћају. Већ по потреби, пацијенте шаље искључиво у државне установе, било да је то крушевачка Општа болница или надређене установе, у установе у којима је лечење покривено здравственим осигурањем, о трошку Републичког завода за здравствено осигурање. А за пацијенте које је упутио на даље прегледе и лечење се интересује и брине.

Породичан човек, који је васпитао и школовао своју децу као интелектуалце, са моралним погледом на свет, увек се трудио да својим поштењем и вредним радом покаже околини какав човек треба бити. Па тако нити пуши нити пије алкохол, нити је то икада радио, чак ни кафу не пије, не коцка се, не иде по кафанама и кафићима, а колико је педантан увек је водио рачуна и о исхрани!!! Један је од ретких лекара који и даље вози стари аутомобил, од преко 20 година старости. А живи скромно, дели са својим братом кућу коју су наследили од својих родитеља. За собом има пажње вредну спортску каријеру, и један је од најцењенијих стручњака у Србији у области едукације фудбалских судија, а из спорта се повукао поново из моралних разлога које је описао Иво Андрић: „Дођу тако понекад времена када памет заћути, будала проговори, а фукара се обогати”.

Никада није био члан ниједне политичке партије, из разлога што се у пређашње и данашње време политиком најчешће баве необразовани, или у најмању руку људи сумњивих моралних начела.

Како до тренутка привођења и притвора није било нити једне притужбе на евентуалну злоупотребу и несавестан рад овог доктора, а пре свега Човека, остаје нагађање о разлозима привођења лекара кога пацијенти воле, који је по свим параметрима најуспешнији лекар крушевачког Дома здравља  а и један од најуспешнијих у Србији. Остаје и питање да ли је пацијенткиња која је пријавила лекара сама измислила да јој је лекар тражио новац – мито, незадовољна општим стањем у здравству и евентуалним чекањем од пар дана на своје резултате!

За разлику од овог случаја, где чињенице говоре о моралном кредибилитету овог лекара, нико се до сада није бавио корупцијом на Гинеколошко-акушерском одељењу  Опште болнице Крушевац, где је јавна тајна колико лекари наплаћују за порођај, где се пацијенти упућују у приватне амбуланте на скрининге и прегледе, где сви лекари, осим изузетно једног који је такође био предмет полицијске обраде, али буквално сви раде у приватним амбулантама и у току радног времена, док на посао долазе са закашнењем а рад са пацијентима почињу током дана када пожеле, и где лекари и начелници возе аутомобиле и џипове најновије генерације, чије су цене неретко и по више десетина хиљада или чак и сто хиљада евра!

Нико од руководства Опште болнице или од полицијских службеника задужених за корупцију се није запитао како и колико ови лекари раде и одакле им новац за луксуз и скупоцене аутомобиле ако раде у државној служби и званично само повремено у приватним амбуулантама.

Овај текст је написан на основу више порука пристиглих на ФБ страницу Крушевац Инфо од стране многих пацијената доктора В.С. и од стране запослених у установи у којој овај лекар ради, а и на основу спроведеног истраживања о овом лекару – Човеку.

***

Око 300 жена на скупу подршке доктору и Човеку, др Владиславу Симићу. Најављена свакодневна окупљања

30.05.2018. Крушевацинфо

Око 300 жена, углавном крушевљанки, окупило се по подне на протесту поводом хапшења др Владислава Симића, гинеколога крушевачког Дома здравља. Исто толико жена је дало потпис подршке том лекару. Договорено је да се скуп подршке притвореном доктору свакодневно одржава, а окупљање је на Тгу младих у 17h.

До протеста је дошло пошто је Министарство унутрашњих послова Србије у суботу саопштило да су припадници Одељења за борбу против корупције, у сарадњи с Посебним одељењем Вишег јавног тужилаштва у Краљеву, ухапсили специјалисту Дома здравља у Крушевцу В. С. (63), због основане сумње да је починио кривично дело примање мита.

Полиција је тада навела да је он осумњичен да је за преглед и тестове које је обавезан да изврши, од пацијенткиње захтевао и примио 100 евра, а за преглед и тестове који се без чекања у било којој гинеколошкој амбуланти могу урадити за много мање новца.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Крушевачка јавност је реаговала на друштвеним мрежама чим је констатовано да је реч о гинекологу Владиславу Симићу, кога пацијенти воле због његовог поштења, моралних особина и стручности, а преко друштвених мрежа је иницирано и данашње окупљање.

Др Ружица Стевановић, специјалисткиња патолог, рекла је да је дошла на протест јер јој „то налаже савест као грађанке, као лекара и као судског вешатака и као неког ко доктора Владу познаје више од 30 година“.

„Никада нисам чула ни од једног пацијента, ни од једног колеге, чак ни инсинуацију да би он некоме нешто урадио, а да би имао корист од тога“, додала је она.

Неверицу у основаност хапшења изразила је и медицинска сестра Весна Кораћ, која је са др Симићем радила четири године: „Погодило ме је све ово јер знам каква је особа, какав човек, какав лекар. Ово је ружан сан и жао ми је што он и његова породица доживљавају ово“.

Јелена Петровић је пацијенткиња др Симића скоро 20 година и каже да је никада ни због чега није вратио, да никада није правио паузу, да је долазио суботом да обавља тестове, иако му тада није било радно време.

Већина окупљних Крушевљанки, међу којима је било и трудница и мајки с бебама, прошло је у поворци главном градском улицом, до зграде Скупштине Града узвикујући: „Вратите нам доктора!.

Окупљени су прикупљали потписе подршке др Владиславу Симићу, а у случају судског поступка потписани су се сагласили да на суду буду сведоци о поштењу овог доктора.

Договор присутних је да се сутра поново окупе у 17h на Тргу младих, да се обавесте пријатељи и познаници како би скуп био масовнији и како би грађани добили више информација о привођењу, о дану ослобађања из притвора, о жени која је ставила, или подметнула, новац у џеп, о детаљима целог овог случаја. Јер, за сада се зна само да је лекар и Човек ухапшен због наводног мита, без било каквих додатних информација. Човек и лекар који има поверење скоро па половине жена које се лече у крушевачком Дому здравља, Човек ком су на Фејсбуку кроз коментаре подршку исказало преко 500 посетилаца, Човек чију написану биографију на Крушевац.инфо сајту је шеровало преко 500 људи на својим профилма, поштен и моралан Човек кога његови, а и пацијенти других лекара, воле.

(Фотографије су преузете са Фејсбук објаве корисника,
3 фотографије су преузете са веб сајта Новости.рс)

2 replies »

  1. Србији вредни, паметни, честити, дисциплиновани специјалисти било какве врсте нису потребни. Сметају ратвоју и путу без алтернативе, путу у смрт..
    Државу воде Вулини, Дрецуни, Вучићи и слични, који никада ништа нису радили осим лагали и млатарали рукама.

    Liked by 1 person