КОРУПЦИЈА

Таблоид: Диктатор дрско отима све што вреди у Србији


Како приземљити Вучићеву камарилу

Све што Александар Вучић каже обична је лаж. Нити нишки аеродром „Константин Велики” лоше послује, нити постоји потреба да му се да државна помоћ. Он је у прошлој години био на другом месту у Европи по порасту броја путника у односу на 2016. годину, а за само осам година промет је повећао за невероватних двадесет пута. Менаџмент који тако нешто постигне све је друго, само не неспособан и лош, како тврди Вучић.

Пише: Игор Милановић
Таблоид

Александар Вучић жели да нишки аеродром „Константин Велики“ пребаци у републичко власништво, наводно из разлога што исти има лош менаџмент који слабо послује и прави губитке, које град Ниш, као садашњи власник, не може више да покрива. Република би, тврди Вучић, побољшала пословање тако што би уложила неопходна средства у реновирање и проширење капацитета.

Као и обично, председник је изнео гомилу лажи и глупости. Прави циљ ове отимачине је управо супротан најавама, а то је да се у суштини аеродром упропасти како не би био конкуренција аеродромима у околини у којима „Винци” има власнички удео (Приштина), односно концесиона права (Београд). Осим тога, француска компанија је још прошле године најавила проширење својих делатности у Бугарској узимањем у концесију, односно куповином власничких удела тамошњих аеродрома. Ниш би и ту могао да се покаже авио компанијама као јефтина алтернатива.

Пословни извештаји у потпуности демантују изјаве Александра Вучића о лошем пословању и неуспелом менаџменту. Европски огранак асоцијације „Airports Council International“ (ACI) прогласио је „Константина Великог” као други аеродром у Европи по порасту броја путника у 2017. години.

Наиме, како је објавило пословодство аеродрома, а ACI потврдио, број путника у 2016. који су користили услуге „Константина Великог” износио је 124.917, а у 2017. чак 331.582, што је скок од готово невероватних 167,8 одсто.

За последњих осам година „Константин Велики” је број путника увећао за више од двадесет пута. Овим темпом, он би милион путника годишње имао већ за две године, а у том случају би „Винци” одбио да плаћа договорени концесиони закуп, али и мито домаћим политичарима који су обећали да се тако нешто сигурно неће догодити.

А тренд раста се, очигледно, наставља, упркос томе што је менаџмент наводно лош, како тврди Александар Вучић. У прва четири месеца ове године превезен је 115.161 путник, а главна сезона тек долази.

Сада је корумпирану врхушку у Србији ухватила паника, јер ће завршетком Коридора 10 према Бугарској „Константин Велики” постати интересантан за путнике из југо-западног дела те земље, али и за привреднике који ће преко њега моћи да транспортују своју робу. Почетком изградње аутопута Ниш-Приштина, који је Вучић обећао својим албанским рођацима, „Константин Велики” би озбиљно угрозио пословање приштинске ваздушне луке у којој „Винци” има 20 одсто власничког удела.

Влада се уговором обавезала да ниједан аеродром у Србији неће премашити број од милион путника годишње, како би штитила пословне интересе компаније „Винци”. Са друге стране, влада није јавности објаснила како је на конкурсу уопште могла да учествује француска компанија „Винци” која већ има власнички удео у загребачком аеродрому „Фрањо Туђман”, у приштинском аеродрому, и која отворено најављује проширење пословања на аеродром у Видину (у Бугарској), а што је све у оквиру заштитне зоне београдског аеродрома.

Властодршцима је постало јасно како немају никакве шансе да поново освоје власт у Нишу, јер су и на претходним изборима крили да ће градоначелник бити Дарко Булатовић, психички болесник, који је из тих разлога и добио инвалидску пензију.

У случају победе опозиције, а посебно ако би којим чудом на власт у Нишу дошао неко поштен, „Константин Велики” би веома брзо и лако прешао магичну границу од милион путника годишње, после чега би „Винци” престао да плаћа мито Вучићевом клану. Због тога је за републичку власт од животне важности да аеродром пређе у републичке руке како би био уништен.

1 reply »

  1. Bravo braco Nislije.Moj je otac Nislija,ne dajte da vam AV i njegova banda krade imovinu jer bi oni to vec sutra prodali nekom strancu ili tajfunu.Ne dajte imovinu lopovima ni za zivu glavu! Proterajte gamad sto dalje od vas,neka idu u p.m. svi. Srecno i do uspeha da se otarasimo trulezi iz sns-a.

    Свиђа ми се