АКТУЕЛНО

Миланко Шеклер: Мој унутрашњи дијалог о Косову са председником Србије


„Ако довољно дуго седиш на обали, дочекаћеш да река пронесе и тело твог непријатеља“!

Сун Цун (544 – 496. п.н.е), кинески писац, мислилац
и војни стратег, аутор књиге „Умеће ратовања”

 


Пише: Миланко Шеклер
16.5.2018

Поштовани председниче, да Вам одмах на почетку кажем да не припадам ни једној политичкој организацији у Србији. Но, то не значи да не припадам у потпуности, и духом и телом, својој јединој отаџбини Србији, као уосталом и највећи део становника Србије, како Срба тако и осталих народа који у њој живе. Свака моја написана реч, па и она упућена Вама а објављена и дата на суд шире јавности, има само један једини циљ: да учини Србију бољом, лепшом, и јачом. При томе немам никакву жељу да икоме на политичкој сцени Србије учиним штету, али ни корист. Занима ме само могућа корист Србије, јер Србија је једино вечна а њене политичке организације и странке су само пролазна ствар, и представљају више одраз и слику времена у коме делују, него што имају било какав историјски значај. Погледајте само судбину многих јаких политичких организација које су поптуно пропале и нестале са јавне сцене Србије и знајте да гледате и у судбину своје политичке странке! Погледајте у судбину Вашег претходника, бившег председника ваше странке и председника Србије, и знајте да гледате и Вашу судбину! Ово, наравно, можете схватити само као општу примедбу. Јер то – да ли је и шта је човек оставио иза себе да пркоси времену и пролазности, да траје – то не одлучује главни одбор ни председништво ни једне политичке странке, па ни ваше, већ само Србија!

Ево зашто Вам се обраћам у оваквој форми „унутрашњег дијалога” који више подсећа на монолог – зато што су и сви Ваши унутрашњи дијалози у ствари мнолози у присуству „новинара“.

Да кренем са разлозима овог „дијалога“ са Вама:

Ви резигнирано и са неукусном дозом срџбе и беса кажете да смо ми Срби такав незахвалан и блесав народ који ће, иако је цар Лазар изгубио Косово, на крају за то оптужити Вас!
Боже мој драги (опрости Боже што залуд име твоје помињем, али морам да не бих свиснуо од муке!), зар се за било ког човека (па и за цара Лазара! који буквално даде своју главу за своју отаџбину, сматрајући да отаџбина вреди више!) може рећи да је тај „главогубитник“ нешто изгубио, сем можда власти, која њему и није била важна, као што је, чини ми се, данас важна Вама? – Не! Он Косово није изгубио, јер да јесте, Ви не бисте имали шта да причате о Косову после више од 600 година касније! Баш зато што је Косово „откупио” својом главом, ми данас и даље имамо о чему и шта да разговарамо! И где Вам је елементарно поштовање према најбољим синовима овог народа?! Амерички народ од једног Дејви Крокета или Вајата Ерпа прави националне хероје и мит, без обзира што су то били обични револвераши, бандити и убице, а Ви од нашег историјског владара и светитеља Српске Православне Цркве, правите губитника!

Зашто Вам се још обраћам?

Обраћам Вам се због Ваших неконзистентних изјава страним медијима. Некако имам осећај као да им се „жалите” на Србију и њен народ, а уз то је у тим Вашим изјавама изнето много контрадикторности!

На пример: Ако сте већ толико пута поновили у јавности да Србија неће и не намерава да икада уводити санкције Русији, како да тумачим Вашу недавну изјаву „Еуроњузу”, да ће Србија морати да усклади своју спољну политику са Европском Унијом тек пред сам улазак у њу, али да ће то бити тек за седам година и да се надате да ће се до тада нешто у свету променити?! А шта ако се не промени? ! Хм, па то значи, да Ви планирате да урадите нешто по „мустри” Мила Ђукановића, и да после „заклињања” на верност Русији и руском народу, на крају урадите нешто што је у потпуној супротности са жељама, како огромне већине народа Србије, тако и народа Русије! Е да знате, то вам сигурно у Србији неће проћи, јер нити сте Ви Мило, нити смо ми Црногорци!

Или када кажете „Фајненшел тајмсу”: „Опседнут сам Косовом, без решавања тог проблема све што сам постигао до сада неће бити одрживо. Прва криза ће нас убити”!

Побогу господине председниче, па какво је то изражавање у првом лицу једнине! Па не радите у Вашој приватној компанији, или не помажете ваљда брату „у вођењу фирме” (као што сте некада давно рекли да ћете радити након наводног изласка из политике), па да се тако изражавате! Добро, када кажете „опседнут сам Косовом“, то могу схватити и као Ваш лични и интимни проблем. Но и за такве ствари, на крају крајева, постоји и место и особа којој то требате рећи у много другачијим околностима, па ће она већ видети, у складу са својим професионалним и стручним критеријумима као и својом професионаном етиком, шта треба предузети.

Али, када кажете „Без решавања тог проблема, све што сам постигао до сада неће бити одрживо“?

Прво и основно моје питање за Вас гласи: Зар је за Вас Косово само проблем?! Ако је за Вас Косово проблем, онда су Вам проблем и сви људи који на Косову живе, али и ми који живимо у Србији али за Косово! А тек други део реченице: „Све што сам постигао до сада неће бити одрживо“! Ја се извињавам, можда нисам пратио пажљиво Ваше предходне изјаве, али ја Вас заиста молим да ми објасните шта сте то тачно Ви „постигли до сада”! (Напомињем, када кажем „Ви“, ја Вам уствари персирам и питам „шта си то Ти постигао до сада“! Како сте то самоуверено и у првом лицу једнине рекли, онда би и моје питање требало да је у складу са тим, али из поштовања функције председника, није!) Чиме се Ви то лично хвалите да сте постигли? И друго питање, зашто то нешто „није одрживо због Косова”? Шта је то нешто (како се тачно зове), што толико зависи од Косова?

Хоћете да кажете да постоје неки Ваши лични резултати који су толико важни за Вас лично, али ето они нажалост нису одрживи због Косова?!

Боже драги (опрости ми што име твоје помињем „залуд”), али да ли је могуће да је Косово, које нас је кроз тешки и мрачни период наше националне историје одржало у животу и дало нам снаге да све издржимо, да сада представља „претњу” и терет за нечије резултате, који ето, тешке ли судбине клете, неће бити „одрживи” баш због Косова!?

Знате шта, извињавам Вам се на изразу, али баш ме нешто брига за „одрживост” ваших резултата! Мени је много важније да се одржи Србија и њен народ, него Ваши резултати! Ваше резултате Ви слободно упртите на Ваша леђа и понесите са собом (али кад пођете да понесете само Ваше резултате и ништа више!), па се њима „закитите” и уживајте у њима до краја живота а ја ћу, као и сваки нормална човек, да уживам у резултатима свог рада и живота како знам и умем, као и сваки други нормалан човек!

Уз то, запамтите, онако како сте се Ви понели према Вашем председнику Србије, тако ће се и следећи председник понети према Вама, јер Ви то заслужујете, зар не!?

Уједно, сећам се, какве су све ружне речи употребљене против тадашњег председника Србије, Томислава Николића, када је само поменуо да размишља да се кандидује за нови мандат! Боже драги, какве салве увреда су сваљене на њега, и то од стране његове политичке странке (којој сте Ви у том моменту били председник!) оне коју је он основао и био јој председник до његове победе на председничким изборима и преузимања функције председника Србије, када је, као што је и обећао, дао оставку на ту позицију да би био председник „свих грађана” Србије, а не само члановима своје странке! Не заборавите, преузимање места председника Србије од стране Томислава Николића је био кључни моменат и за Ваш долазак на власт! Ви сте то, сви то видимо, врло брзо заборавили, и нападали га тада, кроз медије, контролисане од Ваше стране, као обичног „шумадијског” пса! У једном тренутку, добро се сећам тога, Томислав Николић, је изјавио „Овакви напади на мене су страшни. Бојим се за своју породицу и пријатеље. Морам да их заштитим”! Пазите, изјавио је ово само зато што су га јавно линчовали и нападали припадници његове тадашње политичке странке (а чији сте председник у том моменту били Ви!).

Ја постављам просто питање: АКО СЕ ПРЕДСЕДНИК ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ, И ЧЛАН И БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ЈЕДНЕ СТРАНКЕ, БОЈИ ХАЈКЕ И ИЗЈАВА ЉУДИ ИЗ ТЕ ИСТЕ ПОЛИТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ (КОЈУ ОН САМ НАЈБОЉЕ ПОЗНАЈЕ ЈЕР ЈУ ЈЕ И СТВОРИО!), ШТА ДА РАДИМО МИ, ОБИЧНИ СМРТНИЦИ, КОЈИ НИСМО ЧЛАНОВИ НИ ЈЕДНЕ ПОЛИТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ПА НИ ТЕ ВАШЕ?! ОН СЕ БОЈИ СВОЈИХ, А ЈА И ОСТАЛИ НЕ ТРЕБА ДА СЕ БОЈИМО ОД ТИХ НАМА ТУЂИХ!?

И једно питање за Вас: Како је Томислан Николић? Где је САДА тачно? Шта ради? Чиме се бави? Да није завршио његову чувену „платформу за Косово”? Да је не пишете вас двојица заједно сада, или сте можда Ви, склони новим технологијама и савременом „дигиталном” пословању (које развија премиејерка Брнабић), „наручили платформу о Косову” преко интернета, да вам стигне брзом поштом?! Не верујем да сте наручили неку јефтину варијатну (да не кажем „кинеску”), већ вероватно неку много квалитетнију, скупљу, бољу, неку од ваших највећих пријатеља, оних из Брисела, или можда „америчку”, а можда и „немачку”! Е то је квалитет, зар не!?

И да Вам још нешто кажем: Захваљујући принципијелној оставци Томислава Николића на позицију председника странке, Ви сте и постали председник те исте странке! Но, када Вам је „зинуло оно”, на позицију председника државе Србије, Ви сте брже боље изјавили да нећете да дајете оставку на место председника странке у том моменту, да не бисте ослабили странку!? Каква принципијелност! Дивим вам се до имбецилности (наравно моје)!

.

Дакле, Ви причате о Косову на веома чудан начин! Смета Вам свако јавно изнето становиште другачије од Вашег! Смета Вам и свака критика Вашег становишта – а наводно хоћете „дијалог”?! Додуше, Ви сте покренули „унутрашњи дијалог” (изгледа само унутрашњи у смислу унутар Вашег становишта и позиција. Онда сте га могли назвати и „унутарстраначки напредњачки дијалог о Косову”!) Ако неко изнесе мишљење другачије од од Вас задатих „оквира”, Ви и ваши страначки „чауши” одмах осипате „дрвље и камење” на такве појединце, институције, и њихове изнете ставове! То је Ваш највећи допринос „развоју дијалога о Косову”, а и толеранцији уопште! Мене то уопште не чуди! Довољно сте дуго у јавности, да бисте ме могли изненадити нечим!

Чак Вам смета и гледиште Српске Православне Цркве! Знате, она постоји много векова, и она очигледно има ставове који много дуже трају од једног обичног малог небитног људског живота (у који спада и Ваш, као и мој).

***

И на крају још и ова питања да поменем (извините због великог броја покренутих питања овде, али накупило се доста тога што је за мене „спорно” у вашим изјавама у последње време, а с обзиром на то колико сте вредни и да не стајете, те изјаве просто сустижу једна другу!)

Када причате о томе како не желите рат и како сте за мир, и ту Вашу позицију још ојачавате причом како Србија више нема деце за рат и како свако ко је за очување Косова и Метохије у саставу Србије треба да зна да је нас у Србији сваке године све мање а Албанаца на Косову све више, и постављате питање – да ли је реално очекивати да Албанци живе у Србији, и да ли знамо да би Албанци брзо представљали већину у нашем парламенту!? И исто тако кажете како ето нема ниједног Србина на Косову, па набрајате имена неких места (али без неког смисла), и како чак ни они који се залажу за Косово неће и не желе да живе на Косову!

Ако сте Ви за мир а друга страна за рат, и ако друга страна своје политичке позиције „ојачавају” својим повременим оштрим и чак ратнохушкачким изјавама, не видим како ви то „ојачавате” Ваше позиције тиме што изјављујете да нећете „никада” за Косово ратовати! Па Ви у старту признајете да нећете ништа учинити! А Албанци све време јавно говоре да су спремни да и даље ратују, док у потпуности не остваре „своје Косово”! Просто, ако је њима стало до Косова више и од свога живота (као нашем цару Лазару), онда не знам шта Ви уствари хоћете: само власт или и Нобелову награду за мир можда!?

Што се тиче броја Албанаца у Србији и српском парламенту – мени уопште не сметају, јер ово је држава свих њених грађана, па и Албанаца! И Русија је земља у чијем саставу се налази Чеченија која је хтела да се отцепи од Руске Федерације, па данас она и њен предводник бораца за „отцепљење” (Кадиров) представља највећу подршку и Русији и Руској Федерацији!

Да ли је реално да очекујемо да Албанци живе у Србији? А зашто то не би могло да буде реално? Упућујем Вас да погледате документ на сајту Владе Србије под називом Жртве албанског тероризма на Косову и Метохији од јануара 1998. године до новембра 2001. године и да приметите да су по националном саставу, цивилне жртве албанског тероризма, све до уласка НАТО трупа, биле већински Албанци! Да, веровали или не, до јуна 1999. године убијено је 230 Албанаца цивила и свега 87 Срба цивила. Тек уласком НАТО трупа (јун 1999. године), па све до новембра 2001. године, цивилне жртве су углавном Срби (709 убијених), и 67 Албанаца. Има ли бољи доказ да је ОВК била терористичка организација, а не национално ослободилачка, с обзиром да су у почетку њених дејстава у много већем броју убијани припоадници њиховог народа, а не Срби! Убијали су их само зато што су радили и живели у неком од државних органа, организација, инситуција, дакле били лојални држави у којој живе! Зашто се не негује и даље такав однос према Албанцима? Зашто се не оснује једна велика телевизија на албанском језику која би емитовала врхунски и квалитетан програм и пропагирала српско државно становиште на албанском језику! Другим речима: РТС на албанском језику! Зашто не дате да у оквиру тог националног корпуса почне да се формира и да се негује део политичког спектра Косова које би заузимало много другачији однос према Србији?

По питању демографије, када говорите исхитрено и без много свежих података, већ више онако из афекта и „кафански”, можете и сами проверити да су у већем демографском проблему Албанци (број албанаца у Албанији је скоро преполовљен!) него Срби, и када причамо о Косову и када причамо о Албанији. Тренутно је највећи наталитет Срба уопште управо на Косову и Метохији, па је на пример, наталитет Срба у Штрпцу већи и од просека на целом Косову и Метохији! Ево вам и линк где можете читати о томе. Значи, време ради за нас, а не за њих! Али Ви то не знате, него нас онако, као некад радикали што су нас плашили усташама, муслиманима и Албанцима, сада Ви настављате ту политику сукоба и одвајања!

Што се тиче Ваше изјаве да Ссрби неће да живе на Косову, могу Вам рећи да видим да се и Ви залажете за Ваше село и имовину у околини Бугојна (Босна и Херцеговина), а исто, колико ја знам и видим, ни Ви нећете да живите тамо! Тачније, на Косову живе они Срби који су тамо увек живели, а Ви би требало да помогнете да се тамо врате и они који су туђом а не својом вољом Косово напустили!

Осим тога, било би дивно да је један од Ваших услова за споразум у Бриселу био стварање услова за повратак Срба на своја имања и имовину на Косову! Они се враћају сами и трпе „зулум” о коме понекад известе медији, и то је све! Што не одете некада на место таквог „зулума” и јасно одатле захтевате њихову безбедност и гарантујете им је, на крају крајева! Можда им безбедност може боље и јаче гарантовати Ваша пријатељица Ангела Меркел или Федерика Могерини, али можда и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај!? Сећам се да сте само пре пар година били спремни да несрећном Борису Tадићу (и исто тако способном као и Ви), одсечете руку што се у пролазу руковао са хашимом Тачијем, а Ви се сада чешће виђате са њим за столом неко са Србима на Косову!

И на крају, само да Вам кажем, да „покретање” приче о штетном дејству осиромашеног уранијума, а непокретање приче о трговини органима убијених Срба, и није баш неко мудро решење и потез! Уместо тога, на једној од Ваших омиљених телевизија кренуо је процес „хуманизације” ратних злочинаца, на пример Рамуша Харадинаја! По опробаном моделу, када следи неки војни сукоб, увек се ради такозвана „дехуманизација” противничке стране, на пример: пред Нато агресију Милошевоћ постаје „касапин са Блакана”, „Хитлер”, „убица и нациста”… као скорије што је Асада пред бомбардовање Трамп назвао „животињом гладном крви”,итд. Е сада, пошто сте се Ви, као, определили за мир и настанак „историјског споразума између Срба и Албанаца”, онда Ваши медији за „противничку страну”, која је заиста „ратнозлочиначка страна”, раде потпуно обрнути процес, то јест њену „хуманизацију”. Тако Рамуш Харадинај више није убица сведока својих злочина, нити крвник српског народа, већ бива приказан као насмејани симпатични човек који добро говори српски језик, и увек насмејани љубитељ српске ракије, и који нема баш ништа против Србије и Срба, већ напротив, жели им све најбоље…

П.С.

Мени је иначе најјачи резултат Вашег рада и најбоља оцена Ваше досадашње политике према Косову стигла од неочекиване стране, од надалеко чувених проамеричких, пронатовских, просорошевских и проевропских невладиних организација, и чувених „жена“ које их воде (Наташа Милић, Борка Павићевић, Соња Лихт, Наташа кандић, Наташа Бисерко ид руге), а које за Вашу политику налазе само речи хвале и повале. Када се само сетим да су Бориса Тадића хтеле да рашчерече некако у исто оно време када сте га и Ви називали издајником највећим!

Сад, ствар је проста – или су оне све промениле своје мишљење и одједном постале „српски националисти”, како сте се некада Ви политички самоизјашњавали и декларисали, или сте Ви постали експонент њихове политике и ставова, односно политике и интереса оних земаља које њих плаћају? Трећег нема… Оо што је симптоматично – откако Ви водите овакву Вашу „измењену” политику, оне Вас не нападају, него само хвале…

___________________

Click to access kosovoreport1.pdf

http://www.arhiva.srbija.gov.rs/vesti/2002-05/25/326656.html

http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-za-fajnensel-tajms-opsednut-sam-kosovom-bez-resavanja-tog-problema-sve-sto-sam-postigao-do-sada-nece-biti-odrzivo.html

http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-za-juronjuz-vecina-u-srbiji-je-i-dalje-za-ulazak-u-eu-spreman-da-razgovaram-o-kompromisima-i-da-nacinim-koliko-god-ustupaka-je-moguce-u-resavanju-pitanja-kosova.html