АКТУЕЛНО

„А где је оставка министре?“: Ригорозније контроле диплома приликом запошљавања лекара због скандала у Вршцу


Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да ће убудуће бити строжа контрола диплома приликом запошљавања здравствених радника и да ће бити контактирани и факултети где је она стечена.

Министар здравља Златибор Лончар

Конкурс за запошљавање здравствених радника спроводе здравствене установе, а Лончар каже да ће, након што је откривена жена која је са лажном дипломом лекара лечила децу у Вршцу, министарство проверити сваки сумњив случај који се појави.

Министар је појаснио да је „лажна докторка“ откривена јер се појавила нелогичност да није предавала документацију за специјализацију, а установа је желела да има специјалисту.

Он је поручио свима који помисле нешто слично да ураде „да ће до сваког од њих доћи и да ће се сваки сумњив случај дипломе бити проверен“.

„Морамо да урадимо контролу. Сада ћемо још будније све то посматрати, проверавати, контактираће се факултета, све остале установе одакле дође тај документ, јер нисмо се надали да неко тако нешто може да уради“, рекао је министар.

Он је подсетио да је Министарство здравља формирало антикорупцијски тим и да у здравству важи нулта толеранција на корупцију.

„Сваки динар који се у здравству потроши грађани морају да знају где је отишао“, закључио је министар.

***

Лажна докторка годину дана лечила децу у Вршцу

Вишња Ђумић (32) из Вршца годину дана је радила као лекар на педијатрији Опште болнице у том граду без дипломе Медицинског факултета, објавило је више медија.

Према писању Блица, она је била запослена као доктор медицине у Служби педијатрије са неонатологијом од децембра 2015. до 3. априла 2018. године. Прво је радила као приправник-волонтер, а након што је прошла приправнички стаж, радила је и као доктор медицине. Почетком априла, Антикорупцијски тим Министарства здравља разоткрио је ову превару.

„На основу фалсификоване дипломе доктора медицине у марту 2016. године, Ђумићева је потписала уговор о волонтерском обављању приправничког стажа и полагању стручног испита, у циљу припреме и оспособљавања за самосталан рад“,наводи се у пријави Министарства поднетом Основном јавном тужилаштву у Вршцу.

Након потписаног уговора о стручном оспособљавању, лажна докторка прибавила је и фалсификовану потврду и уверење да је положила стручни испит за доктора медицине пред комисијом Министарства здравља. Она је тако све време, свесно, лажним приказивањем чињеница, одржавала у заблуди руководство ове болнице.

Захваљујући превари којом се послужила, руководство са Ђумићевом потписује два уговора. Прво уговор о раду на одређено време 1. фебруара 2017. године и уговор на неодређено време 14. јула исте године.

Београдски дневни лист пише да је Ђумићева уписала Медицински факултет 2005/6. године, али је положила испите само из прве године. Превара је откривена када је Општа болница у Вршцу фебруара ове године доставила Министарству Захтев за сагласност на специјализацију из педијатрије за Вишњу Ђумић, сходно плану специјализације за 2018. годину и уз захтев приложила комплетну документацију.

Запосленима у Антикорупцијском тиму Министарства здравља била је сумњива документација, а након провере је утврђено да лажна докторка није поднела ни захтев за документацију Министарства за полагање стручног испита, па га самим тим није ни полагала.

Даље је утврђено да Министарство није издало потврду о положеном стручном испиту за доктора медицине на име Вишње Ђумић, већ на име Мирјане Томић из Новог Сада. Уверење о поднетом захтеву за полагање стучног испита такође није издато на име лажне докторке, већ извесне Милице Белић из Београда. Након што је ухваћена и пошто су јој предочени докази, Ђумићева је пред истражним органима све признала. Рекла је да је фалсификована документа набавила од извесног Марка из Новог Сада за новчану накнаду.

Очекује се да је тужилаштво гони за превару.

Није познато да су деца-пацијенти оштећени

Вишња Ђумић је годину дана радила као доктор медицине, „лечећи“ болесну децу. На срећу, последица по здравље деце није било, бар да је познато, али је нанета финансијска штета. Ђумићева је извршила кривично дело превара, а како је наведено у пријави, све у намери да себи прибави имовинску корист.

За време које је провела у Служби педијатрије са неонатологиојом, Ђумићева је незаконито зарадила 1.113.246 динара, а на штету Републичког фонда здравственог осигурања и Опште болнице у Вршцу.

ИЗВОР: РТВ

4.5.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Naravno, ja kao eventualni ministar, a imajuci visoku strucnu spremu kojoj predlezi l i c e, hocu reci obraz, odmah podnosim ostavku… Zahtjevni upit autora:“A … ostavka, ministre“! utoliko je ishitrena, buduci ovakvom zahtjevu moraju pred-lezati ona dva uslova: VSS
    i o b r a z. Samo ako je Autor siguran u postojanje istih njegov zahtjev je osnovan; a da bi se, bar na nivou s i m b o l i c n o g, udovoljilo zahtjevu, ja kao
    e v e n t u a l n i ukidam ovu eventualnost, te kao s a m ouliceni ministar podnosim ostavku, amnestirajuci time prozvanog ministra od njegova osjecaja nemerljive mu odgovornosti za zbiti slucaj, jer: kako bi se nadalje stancale diplome svih nivoa i svih zvanja upravo za one koji se bave drzavnim poslovima, ako bi se ministrima uopste uskratio ovaj osjecaj
    n e m e r lj i v e o d g o v o r n o s t i – a za nju, kao veoma sadrzajnu floskulu, ni diploma, ni obraz nisu potrebni, sto- da se pogresno ne shvati!- ne implicira i tvrdnju da iste- diplomu i obraz- nema, e v e n t u a l n o, ni Autorom prozvani ministar… Utoliko moja, na nivou s i m b o l i c n o g, ostavka djeluje, uvjeren sam!, blagodatno.

    Свиђа ми се