Наталья Пичурина

ДОНБАС: Украјинске снаге нарушавају „Васкршње примирје“ (видео са преводом)


Уочи великог хришћанског празника Васкрса у Донбасу je ступио на снагу договор о прекиду ватре. Обе стране су обjавиле чврсту приврженост потпуном поштовању Минских договора и «Васкршњем примирју» о којем је договор постигла Контакт група за сређивање конфликта у Источној Украјини. Представници нормандске четворке поздравили су договор о обнављању режима прекида ватре, позивајући да се за прекид ватре обезбеди строги надзор, надгледање и посматрање од стране Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а.

Примирје је требало да ступи на снагу у петак 30. марта у 00:01 по московском времену. Али, да ли је стварно дошао мир на Доњецку земљу?

***

0:02 Први заменик председника Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а, Александар Хуг, (29. Марта. 2018. у 18: 30), прес конференција у Хотелу Парк Ин, град Доњецк, ДНР:

Ми уствари у целости поздрављамо решење или намеру поновног потврђивања привржености страна за прекид ватре, који почиње 00:01 минута ове ноћи.

0:57 Дописник Министарства информисања ДНР: У поноћ је ступило на снагу примирје, независно «Васкршње» … Кажи нам од поноћи каква је ситуација? Шта се сада догађа?

1:05 Војник Армије ДНР: Код нас овде је ситуација таква да ноћу стално пуцају. Они се не придржавају примирја. Ми се придржавамо. Нама су рекли «не треба пуцати»  и ми не пуцамо. А код њих то нико не схвата.

1:33 Војник Армије ДНР: Ево, јуче је био представник ОЕБС-а. У почетку је летео дрон. Затим су два аута са оних позиција су отишла. И после тога, само што су они отишли, почели су пуцати. Од пола пет до пет. Тридесет, четрдесет минута су пуцали. Само пуцали. Јаке ватре није било, али све једно, само што су ОБСЕ отишли – почела је пуцњава.

Дописник Министарства информисања ДНР: Реците нам, сада у поноћ је наступило такозвано «Васкршње примирје». Како се то одразило на позицијама?

Војник Армије ДНР: На позицијама је било мирно, пуцања је било.

2:37 Дописник Министарства информисања ДНР: Од када си у рату, од које године? Чиме си се бавила до рата?

(звук пуцања….)

Војник Армије ДНР: Ај!!!

3:08 Дописник Министарства информисања ДНР: Како си сада? Какво је твоје стање? Шта су доктори рекли?

Војник Армије ДНР: Доктори кажу преживећу! Кроз две недеље ћу моћи и да трчим. А, добро се осећам. Таква је то ситуација! Наравно и то се догађа…

***

П.С. Видео-репортажа војног дописника званичног Сајта ДНР. Приликом снимања репортаже дописник се налазио на линији раздвајања у реону Јасеновој, гдје је упао у ватру украјинске стране… Забележена су три минобацачка пуцња ВСУ, минобацача 82 мм. Ето, такво је «примирје»…

___________
Приредила: Наталья Пичурина
СРБски ФБРепортер, 31.3.2018