АКТУЕЛНО

КИНА: Си Ђинпинг једногласно реизабран за председника


ПЕКИНГ –  Свекинески народни конгрес данас је једногласно изгласао реизбор Сија Ђинпинга за председника Кине. Ројтерс преноси да је гласање, у присуству новинара, обављено у Великој хали народа у центру Пекинга и да је кинески парламент био препун делегата лојалних владајућој Комунистичкој партији Кине.

EPA-EFE/WU HONG

Агенција подсећа да је прошле недеље Свекинески народни конгрес подржао промену устава те земље којом су укинути ограничења председничке власти која је била лимитирана на два узастопна мандата, што Сију омогућава да на челу Кине остане доживотно.

За потпредседника Кине изабран је Ванг Ћишан, Сијев блиски савезник и бивши секретар Централне комисије за инспекцију дисциплине, главног тела кинеских власти за борбу против корупције.

Кинески парламент усвојио је и план реорганизације владе који омогућава спајање регулаторних тела за банкарски и сектор осигурања, даје нова овлашћења управним телима попут централне банке и предвиђа формирање нових министарстава.

ТАС преноси да је поновни избор за председника Кине Сију Ђинпингу честитао руски председник Владимир Путин.

„Одлука Свекинеског народног конгреса још један је доказ Вашег великог ауторитета, признање Ваших достигнућа у обезбеђивању динамичног друштвеног и економског развоја земље, заштите њених интереса у међународној арени“, поручио је Путин.

ИЗВОР: РТВ

——–

17.3.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић