КОСОВО И МЕТОХИЈА

Епископ Артемије: Да ли треба да питамо децу која су гинула и њихове родитеље – шта они кажу о Косову? Без њиховог гласа ниједан референдум не вреди!


Епископ Артемије о Косову и Метохији

***

Транскрипт беседе

… говорено – нећемо ми да наша деца гину. А чија су деца гинула пет стотина година? Да ли треба да питамо ту децу која су гинула, и те родитеље чија су деца гинула – шта они кажу о Косову? Да л’ да га дамо ил да га не дамо? Без њиховог гласа ниједан референдум не вреди! А они су свој глас дали. Има их много више него сада што Срба живи. Ови садашњи Срби немају право да даду оно што су од предака примили, не за себе, него за своје потомке.

Каже, није важно ко: „нећемо да оставимо нерешен проблем будућим генерацијама, нашој децј“. А то већ много говори шта су спремни да ураде. Али хоће да оставе будуће генерације без Косова! На чему ће та генерација даље одрастати? Шта ће бити њен идентитет? На шта ће се позивати, где је њена историја?

Али, знамо да ратовати са Косовом значи ратовати са Америком и са НАТО-ом. Нико не позива у рат, позива само на мудрост. Врло је просто и једноставно требало поступити, ако не пре оног 2008. године кад су прогласили самосталност – само је тада требала Влада и Скупштина да донесе одлуку и да прогласе Косово окупираном територијом Србије, делом територије Србије. Ништа даље. Ми смо научили под окупацијом да живимо. Не једну годину, него пет стотина година. Под окупацијом се може живети и чувати свој идентитет! И наравно, не само живети и преживети, него и радити на ослобађању своје територије. Појавио се један Карађорђе, један Милош, тако ће се и касније ко зна када појавити, али Косово је наше, макар и окупирано! Оно је било окупирано и под Турцима, заједно са Србијом, оно ни тада није било одвојено од Србије, али ће данас да буде одвојено. Ту је проблем.

Али, имају неке циљеве, своје личне или партијске, народни сигурно нису, а то је – Европа нема алтернативу. Све ћемо дати да уђемо у Европску унију. И они нам све и траже. Тобоже одредили су рок кад би могла Србија да буде примљена 2025. године, а није гаранција, него само могућност. А шта треба Србија да уради? Да испуни све њихове захтеве. Па и тада је питање да ли ће се зауставити на томе, јер су у стању стално да нуде нове, и нове захтеве постављају.

До сада је било: свака нова власт је гора од претходне, она која би дошла после избора била би гора од прве, не зато што то народ хоће, него што те нове власти поставља и подржава Запад да би извршили њихове захтеве. Сваки је по мало допринео губљењу Косова. Овај је сада, дао је реч да стави тачку. Он је негде чини ми се и рекао: „и тачка!“ Ако не стави он, ставиће онај кога доведу после њега.

Шта треба да радимо? Па, имамо пример наше браће Грка. Не због територије, то није њихова територија. Због имена! Они су у стању да сви изгину. Не дамо име Македонија другоме, то је део државе Грчке и они не могу да то име даду. И зато је могуће у Атини да се скупи преко милион људи на протест. А у Београду, кол’ко може да се скупи Срба? Две три хиљаде. То не мења ствар, то није решење.

Где су Срби? Умртвљени су као народ. Свако гледа да некако преживи, као да је то једини циљ. И просто, народ је наш остао без идеје, звезде водиље, као она Витлејемска звезда која је водила Мудраце – немамо то, немамо човека који би могао да стане на чело тога народа. Остаје да се трудимо, сваки за себе да донесе одлуку и да учини шта може.

6 replies »

 1. Данас , 17.03.2018. , је АВ одговорио на ову бесједу. Не желим себе а ни никог другог замарати детаљном анализом свега шта је рекао јер је само једна теза (у свему изреченом) АВ-у била битна. Рекао је да нас нема довољно , да нас има све мање и да ће Србија остати празна. Или да преведем , рекао је : „Шта ће нам Кос-Мет када нам је и Србија празна а бити ће све празнија“.
  Остало шта је рекао само је његово уобичајено величање самога себе.

  Свиђа ми се

 2. Артемије је Косово и Метохја и изгнанству. Артемије је Србија, прогнаник.
  Изгнао га НАТО, а наш врли патријарх и НАТО комунисти ни а да каже у одбрану цркве, него леже на руду. Бог да му душу прости на вјека.

  Свиђа ми се

 3. Владико Бојим се немамо времена да се чека ,а вама и вашим лићно замерам што сте напустили манастире мислим на Архангел у Призрен Црну Реку а можда и још неке манастире где су братија била већина Братија која је данас са вама а ко нече да призна да тренутно народ на КиМ хода ко без Главе од када бас нема нису реални, Куку нама само ово могу да кажем.

  Свиђа ми се

 4. ЧЕСТИТИ ВЛАДИЛО АРТЕМИЈЕ ЈА ЧЕТНИЧКИ ШЕКУЛАР СЕ ВАЗДА БОГУ МОЛИМ ЗА НАШУ СРБСКУ КОЛЕВКУ КОСОВО МЕТОХИЈУ И ДОК САМ ЖИВ БОРИЋУ СЕ КАКО ЗНАМ И УМЕМ ЗА ДВА СРБСКА КОСОВА ЈЕДНО КОД МЕТОХА МЕТОХИЈЕ И ДРУГО КОСОВО КОД КНИНА ВАЗДА СРБСКА БИЛА ОД ДАВНИНА НЕК ТИ БОГ ПОДАРИ ДУГ И УСПЕШАН ЖИВОТ ТИ СИ ДРУГИ ЊЕГОШ ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ И ЛУЧА МИКРОМИЗМА СССС

  Свиђа ми се