АКТУЕЛНО

Ријалити у Србији и дању и ноћу! Надлежни немају намеру да се обрачунавају са ријалити програмима!?


У Црној Гори се ријалити програм емитује само после 23 часа, уз обавезну ознаку да је намењен искључиво пунолетним гледаоцима. – Сличну препоруку усвојио и наш РЕМ пре две и по године, али је нико није поштовао

Аутор: Јелена Попадић
Политика, 02.02.2018.

***

Илустрациja: Саша Димитријевић

Читаоцима „Политике” вероватно је потпуно непозната Кристина Кија Коцкар, учесница ријалитија „Задруга”, који се свакодневно приказује на ТВ Пинк. Њена богата љубавна биографија укратко изгледа овако: у ријалити је ушла као супруга певача Слобе Радановића, који је пред камерама започео везу са Луном Ђогани. Онда је, у овом популарном ТВ формату, Кија Коцар нашла дечка, а таблоиди пишу да и у спољашњем свету има момка.

Још је бизарнији пример Миљане Кулић, професионалне учеснице ријалитија, која је пред милионским аудиторијумом затруднела са Иваном Маринковићем, бившим мужем певачице Гоце Тржан. Трудноћу је успела да наплати, па је направила велики ријалити трансфер. Из „Парова” је прешла у „Задругу”.

Иако пуши паклу цигарета дневно, од продукције свакодневно тражи да јој повећају дозу никотина. У супротном, како тврди, неће успети да изнесе трудноћу.

Вређање, псовке и физички обрачуни уобичајени су кадрови који се могу видети у неком од ријалити програма. Милиони гледалаца који будно прате дешавања у „Задрузи” или „Паровима” навикли су и на сцене секса испод покривача, у ћошку неке собе или у купатилу.

Овакве призоре гледаоци у суседној Црној Гори могу да се виде тек после 23 часа, уз обавезну ознаку да је програм намењен искључиво пунолетним грађанима.

Жељко Митровић, власник Пинка, чији се канал Пинк М емитује и у Црној Гори, у овој суседној држави мораће да поштује ово временско ограничење. Међутим, у Србији се Пинк, као и остали емитери, оглушио о препоруку РЕМ-а о забрани емитовања ријалити програма пре 23 часа, која је објављена пре две и по године.

Овај документ неколико дана после објављивања упућен је на јавну расправу, а након тога у Скупштину Србије, која га никада није усвојила. Тако је препорука РЕМ-а остала мртво слово на папиру и никада није добила форму „обавезујућег упутства”.

Насупрот томе, пре десетак дана Уставни суд Црне Горе подржао је одлуку црногорске Агенције за електронске медије (АЕМ) о забрани емитовања ријалити програма пре 23 часа. Уставни суд сматра да оваква одлука не представља цензуру, јер, како су навели, ово ограничење слободе емитера има легитиман и општи интерес.

Црногорски АЕМ усвојио је поменуту одлуку 2016. године, у циљу заштите малолетника од програмских садржаја који могу угрозити њихов здравствени, морални, интелектуални, емотивни и социјални развој. Убрзо је Митровићев Пинк М, на којем се дан и ноћ емитују ријалити програми, пред Уставним судом покренуо иницијативу за покретање поступка за оцену уставности и законитости овакве одлуке АЕМ-а. Овог пута остали су кратких рукава.

– Уставни суд је оценио да ограничење слободе емитера има легитиман, квалификован и општи интерес, који је агенција као регулатор препознала. Наведена мера пропорционална је важности питања заштите малолетника и не угрожава начело једнакости гарантовано Уставом – наводи се у саопштењу које је објавио црногорски АЕМ.

Међутим, наши надлежни за дозволе и телевизије, по свему судећи, немају намеру да се обрачунавају са ријалити програмима.

У новембру 2015. године РЕМ-у се обратило Основно тужилаштво у Младеновцу, захтевајући забрану емитовања ријалити програма „Фарма”, који се снимао на подручју овог тужилаштва, а у којем је било више инцидената. Између осталог, током снимања је поднета кривична пријава против Кристијана Голубовића због насилничког понашања.

Тадашњи Савет РЕМ-а, којим је председавао Горан Караџић, одбацио је захтев младеновачког тужилаштва јер се, како је речено, заснивао на старом закону. Ипак, они су након тога усвојили поменуту препоруку о емитовању ријалитија само у ноћним сатима. Ниједна телевизија није је поштовала.

Готово истовремено, у новембру 2015, РЕМ је добио апел Удружења грађана „Ко нам трује децу”, које је захтевало укидање ријалити програма. Ово удружење позвало се на Закон о електронским медијима, у којем је наведено да телевизије не би смеле да емитују програмске садржаје који истичу и подржавају наркоманију, насиље, криминално понашање, као и садржаје који злоупотребљавају лаковерност гледалаца. Такође, овај закон забрањује приказивање порнографије, сцена бруталног насиља и других програмских садржаја који могу да нашкоде физичком, моралном и менталном развоју малолетника.

– Закон је веома јасан и ми од РЕМ-а тражимо само да га поштује. Та агенција је надлежна за издавање дозвола телевизијама, тако да врло лако може да пресуди у овом случају. Обраћали смо се и Одбору за културу Скупштине РС, Министарству правде, које је одговорило да није надлежно. О штетности ријалитија говорио сам и на Светском конгресу за заштиту породице. Али све је било узалуд. Чланови Савета РЕМ-а су се променили, добили смо нове одборнике у Скупштини, али ријалити и даље опстаје – каже за наш лист Зоран Јовановић, оснивач овог удружења „Ко нам трује децу”.

Пре два дана обратили смо се Савету РЕМ-а, питајући да ли ће покушати да ограничи емитовање ријалити програма и шта се десило са његовом претходном препоруком. Одговоре на питања јуче нисмо добили, а представници РЕМ-а обећали су нам да ће одговорити почетком следеће недеље.

* * *

Како то они функционишу

Пише: Зоран Јовановић
Председник УГ „Ко нам трује децу“

ТВ емитер, у току емитовања ријалити емисије, наручено, с’ крајње ниском намером да фасцинира гледаоца безобзирношћу, безобразношћу, примитивизмом… приказује сцену са експлицитном сексуалном садржином, разголићеном старлетом, бруталним насиљем… у за то дозвољено време после 23.00 часа (како, када Закон ту опцију не дозвољава?!). Опадне ли гледаност, овај временски термин се не поштује…

Вулгарну сцену потом преузимају редом, разни електронски медији, „вртећи“ је интернетом 24 часа. У стопу их прате штампана издања разних издавача. Контролисати приказивање таквих сцена је на тај начин онемогућено („сасвим случајно“ пада теорија контроле даљинског управљача) а циљана група су поред „зрелог“ гледаоца, управо малолетници, чинећи од њих менталне, духовне и моралне жртве исфрустрираних сподоба, неоправедно названих друштвеним „кремом“ и „ексклузивом“…

Заправо, истине ради, нису деца њихове жртве, јер су они само оруђе у рукама сценаристе и режисера… Поистовећујући се са понуђеним идолима, срозавање нације је неизбежно а профит (и не само профит) обезбеђен.

Када се оде предалеко а јавност буде згрожена, ускаче Савет РЕМ-а са „прутићем“ и претњом „немој више да ти се то понови, иначе…“, себи обезбеђујући алиби пред нама, пореским обвезницима да су они ето реаговали. Сада „чистог“ образа, могу наставити даље са све „заслуженим“ дохотком који обичан грађанин не може зарадити ни са повећом количином зноја.

Поседујемо поверљиве информације да између ТВ емитера и појединих штампаних медија, оних најзначајнијих, стоје уговорне обавезе о „ненападању“ (асоцира на два диктатора из другог светског рата), па када се обратите једнима са доказима о другима, добијате колутање очима и слегање раменима.

Одбор за културу парламента Републике Србије, заузет неким новим изборима, обично има паметнија посла од сопственог, па га се и не тиче, како то ради орган под његовом контролом. Можда га се и тиче али ми нисмо имали начина да то проверимо, јер резултати те контроле су невидљиви или још горе, видљиво поражавајући…

Министарство културе, сматра да култура народа није под његовом ингиренцијом, већ нешто сасвим друго а шта, нисмо успели докучити…?! Можда енергетика, финансије, шумарство… Можда, јер култура очигледно није.

Министарство Правде нам је одговорило да кршење Закона о електронским медијима не спада у делокруг њиховог рада, па тиме не налазе за сходно да интервенишу на његово очигледно кршење.

Да не дужим, јер ће ме оптужити за узбуњивање јавности, мада искрено ако се не узбунимо пред оваквим тровањем деце, онда ту исту децу и не заслужујемо. Не штитећи сопствену младост, потпуно је оправдано што нам је други отимају и дају у руке страним земљама и народима… губимо право на чуђење.

Шта нам је чинити ? Одговор је једноставан. Разговарати, разголитити, прекинути тишину, отерати страх… ПОБЕДИТИ!

 

 

 

4 replies »

 1. Драги сународници што се тиче програма са не примерним садржајем, имате црвено дугме на управљачу, угасите тв или га једноставно пошаљите у пензију! Чекајмо одговорне и свесне да почну са радом…! Благодарим!

  Свиђа ми се

  • Saša, Vi izgleda niste pročitali drugi deo teksta:Како то они функционишу
   Пише: Зоран Јовановић
   Председник УГ „Ко нам трује децу“

   „ТВ емитер, у току емитовања ријалити емисије, наручено, с’ крајње ниском намером да фасцинира гледаоца безобзирношћу, безобразношћу, примитивизмом… приказује сцену са експлицитном сексуалном садржином, разголићеном старлетом, бруталним насиљем… у за то дозвољено време после 23.00 часа (како, када Закон ту опцију не дозвољава?!). Опадне ли гледаност, овај временски термин се не поштује…

   Вулгарну сцену потом преузимају редом, разни електронски медији, „вртећи“ је интернетом 24 часа. У стопу их прате штампана издања разних издавача. Контролисати приказивање таквих сцена је на тај начин онемогућено („сасвим случајно“ пада теорија контроле даљинског управљача) а циљана група су поред „зрелог“ гледаоца, управо малолетници, чинећи од њих менталне, духовне и моралне жртве исфрустрираних сподоба, неоправедно названих друштвеним „кремом“ и „ексклузивом“…

   Заправо, истине ради, нису деца њихове жртве, јер су они само оруђе у рукама сценаристе и режисера… Поистовећујући се са понуђеним идолима, срозавање нације је неизбежно а профит (и не само профит) обезбеђен.

   Када се оде предалеко а јавност буде згрожена, ускаче Савет РЕМ-а са „прутићем“ и претњом „немој више да ти се то понови, иначе…“, себи обезбеђујући алиби пред нама, пореским обвезницима да су они ето реаговали. Сада „чистог“ образа, могу наставити даље са све „заслуженим“ дохотком који обичан грађанин не може зарадити ни са повећом количином зноја.

   Поседујемо поверљиве информације да између ТВ емитера и појединих штампаних медија, оних најзначајнијих, стоје уговорне обавезе о „ненападању“ (асоцира на два диктатора из другог светског рата), па када се обратите једнима са доказима о другима, добијате колутање очима и слегање раменима.

   Одбор за културу парламента Републике Србије, заузет неким новим изборима, обично има паметнија посла од сопственог, па га се и не тиче, како то ради орган под његовом контролом. Можда га се и тиче али ми нисмо имали начина да то проверимо, јер резултати те контроле су невидљиви или још горе, видљиво поражавајући…

   Министарство културе, сматра да култура народа није под његовом ингиренцијом, већ нешто сасвим друго а шта, нисмо успели докучити…?! Можда енергетика, финансије, шумарство… Можда, јер култура очигледно није.

   Министарство Правде нам је одговорило да кршење Закона о електронским медијима не спада у делокруг њиховог рада, па тиме не налазе за сходно да интервенишу на његово очигледно кршење.

   Да не дужим, јер ће ме оптужити за узбуњивање јавности, мада искрено ако се не узбунимо пред оваквим тровањем деце, онда ту исту децу и не заслужујемо. Не штитећи сопствену младост, потпуно је оправдано што нам је други отимају и дају у руке страним земљама и народима… губимо право на чуђење.

   Шта нам је чинити ? Одговор је једноставан. Разговарати, разголитити, прекинути тишину, отерати страх… ПОБЕДИТИ!“

   Свиђа ми се