Америка

Шејх Имран Хосеин за NewsFront – Да Русија није интервенисала у Сирији, тамо сада не би било Хришћана


NewsFront 15.12.2017.

Имран Назар Хосеин — улема, писац и филозоф специјализован за исламску есхатологију, светску политику, економију и савремене социоекономске и политичке проблеме, дао је интервју за руски портал Њуз фронт. Интервју је водила главна уредница Њуз фронт – Србија, Оксана Сазонова.

Зашто сте одлучили да своју књигу преведете на српски језик и представите је овде у Београду?

— Питање је важно и драго ми је да сте га поставили. Верујем да је књига битна за овај део света где ислам и православље живе један поред другог. Једини начин да ублажимо шестогодишњу горчину је кроз истину. Та истина је у светим записима. Моја књига је мали и скроман допринос томе да хришћански свет боље разуме исламски, да до краја књиге, надам се, усвоји позитивнији став према Курану. Ако у томе успемо — да православни Хришћани усвоје позитивнији став, онда ће то морати да утиче на муслимане који живе у овом делу света, због чега ће они одговорити, надам се, истом мером.

– Да ли ће разумевање Курана допринети решавању проблема османске окупације Балкана, затим проблем Косова, БиХ…

– Све је могуће са истином. Не смемо оклевати да ствари назовемо својим правим именом. И ја нисам оклевао да то урадим. Истакао сам да се Османска империја понашала у супротности са Кураном — пример за то је претварање цркве Аја Софија у џамију. О томе сам причао гласно и јасно. Тај потез је сраман и нечастан, а чак и грешан. Црква Аја Софија мора бити враћена православном свету, и то уз извињење. Уз истину се све може превазићи.

– Што се тиче америчког признања Јерусалима као главног града Израела, Имран Хосеин је рекао:

– Јерусалим је у срцу свих народа арапског света. И оно што је председник Трамп урадио је помогло да дефинише линију раздвајања једне стране од друге. Више то није конфликт Сунитског и Шиитског ислама, већ је то конфликт оних који су остали верни истини, коју Јерусалим симболизује, и оних који су издали ту истину.

– О Сирији и руској интервенцији у тој земљи:

— Русија је интервенисала у Сирији са невероватном храброшћу, јер је руска интервенција могла да изазове нуклеарни рат, а руски народ је ипак подржао своје руководство. На тај начин, она је спасила Сирију да постане друга Либија. За ово морамо да захвалимо Русији.

Друго, да Руси нису интервенисали, Хришћани у Сирији би ишчезли. Десила би се нова Јерменија. Јерменски геноцид је почињен како би се спречило да православци и муслимани буду у пријатељским односима. Сиријски геноцид би само био тачка стављена на било какву могућност да ове две вере икада буду пријатељски настројене једна према другој.

Због интервенције Русије, Хришћани су спасени од истребљења у Сирији. И на крају, да није било интервенције Русије, сада бисмо имали владу «Исламске државе» у Сирији — лажни калифат у Сирији, и много муслимана би било обмануто мислећи да је калифат ступио на снагу у Сирији. То што «ИД» нуди, нема везе са калифатом. Захваљујући Русији, све ово је спречено.

– Многи коментаришу да се Русија вратила на Блиски исток. Шта Ви мислите о томе, и у ком светлу, позитивном или негативном, видите тај повратак?

— Руска интервенција у Сирији је била успешна, храбра и такође веома мудра, и цео свет би требало да призна да Русију треба похвалити због тога. Али они који су од САД узели новац и оружје да воде свој такозвани џихад у Сирији, то никад неће прихватити. Лижу своје ране сада, али им је мржња у срцу јер су поражени, а наша порука њима је да ако опет дођу, опет ће бити поражени.

– Знате да Ваши ставови нису много добродошли у западном свету и неким исламским земљама. Шта мислите о томе?

— Пророк јединог Бога нам је дао пример да истину морамо рећи без обзира на последице. И ја то радим и молим се Богу да ме заштити.

1 reply »

  1. ПРВО НЕ ПОСТОЈИ римокатолици КА НЕКАКВИ ХРИШЋАНИ ВЕЋ ПРАВОСЛАВЉЕ ИЗБЕГАВА ОН ДА КАЖЕ ДА ЈЕ СКОРО СВАКА џамија САЗИДАНА НА ОТЕТИМ СРБСКИМ ПРАВОСЛАВНИМ ЦРКВАМА НЕ ПОСТОЈИ ТЗВ балкан ВЕЋ СРБСКИ ХЕЛМ УОПШТЕ МЕ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ЊЕГОВ СТАВ НАШ ЈЕ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ СССС

    Свиђа ми се