Аудио

Како је настала пјесма „Пивљанка“


Уредништво сајта Уједињење
14.12.2017.

Пјесму „Пивљанка“ први пут је отпјевао Божидар Иванишевић на фестивалу народне музике „Илиџа 67“. Стручни жири је додијелио прву награду за текст пјесме. Пјесма је одмах постала хит и као таква се одржала до данас.

Већина извођача народне музике има на репертоару „Пивљанку“ али се мало зна да траг о настанку ове баладе води до сеоског гробља у пивском селу Недајно поред цркве Светог Јована Крститеља.

 

У Недајном су живјели Благоје и Даница Копривица који су имали шесторо дјеце: три кћери (Винку, Милеву и Стеванију) и три сина (Момира, Лазара и Божидара).

Винка се издвајала живахоншћу, љепотом и стасом. Нажалост, изненада се разбољела од лупуса, тешке болести. Боловала је скоро двије године. Лијечила се у Београду, али је растанак са породицом и вјереником који је тада живио у Панчеву био све ближи.

Најближи су њену смрт веома тешко поднијели. Винкин брат Момир је 1966. године, под утицајем трагедије, написао текст пјесме, а мелодију је урадио наставник музичког са Недајног, Војин Жарковић, да би пјесму отпјевао Божидар Иванишевић.

Сарајевско „Ослобођење“ је након фестивала на Илиџи 1967. објавило како је након извођења „Пивљанке“ пјевачу Божидару Иванишевићу пришла једна дјевојка у црнини, захвалила му се и предала му цвијеће. Кажу да је то била једна од Винкиних сестара. Тако су Винка и Пива добиле кроз пјесму „Пивљанка“ још један спомен за вјечна времена.

Боловала млада Винка
родом Пивљанка
што је теби, кћери моја
пита је мајка

Зашто кћери не устанеш
стиже прољеће
ево твоје другарице
беру цвијеће

Ја ти више никад нећу
мајко устати
но и с тобом ја се мајко
морам растати

Бриго моја, туго моја
мајка проплака
а низ лице сузе лију
ка’ из облака

__________________

„Пивљанка“ у извођењу Зорана Калезића:

 

 

2 replies »

  1. ПЕСМА ЈЕ ДОБРА САМО ЗОРАН КАЛЕЗИЋ ЈЕ ЈАВНО РЕКАО ДА ЈЕ дукљањин РАНИЈЕ А САД монтенегро БОЉЕ ДАЈ ДА ТО ОПЕВА МИЛОМИР МИЉАЊИЋ МИЉАЊ ИЛИ ДУЛЕ РАЈКОВИЋ СРБСКИ ПЕВАЧИ И ДОБРИ ЉУДИ СССС

    Свиђа ми се