АКТУЕЛНО

Форум београдских гимназија: Министре Шарчевићу, где сте учили ту Вашу математику?


24.10.2017. Форум београдских гимназија

Ево како министар просвете Младен Шарчевић из дана у дан обмањује српску јавност у вези повећања плата професорима

Ваљда рачунајући на кратку памет и недостатак пажње читалаца, гледалаца и слушалаца, он упорно тврди да се залаже и да успева у томе да се запосленима у просвети зараде повећају брже него осталима у јавном сектору.

На крилима најављеног повећања плата у јавном сектору, јуче је чак изјавио да „он и синдикати нису учили исту математику“, желећи ваљда да објасни јавности да синдикати просвете не само да ништа не знају и никог не представљају, него и да не знају математику.

Добро, де! Знамо ми да наш министар очима не може да види синдикате просвете, то се још да разумети. То је људски. Разумемо и да од дуалног образовања, школских кецеља, фискултуре до поноћи, родне равноправности, укидања стратегије, ђачких кухиња, узурпирања власти, крађе годишњих одмора, кажњавања због штрајка и штатигајазнам којих сомнабулних идеја не зна више шта ће пре, којом муком ће више и нас и себе да мучи.

Али, одакле му храброст да маше том чаробном речју „математика“? Да ли он то пати од кризе ауторитета па посеже за ауторитетом на бази властите стручности?

То је већ превише!  Математика је егзактна наука. Она је независна од тога шта каже министар просвете а шта кажу синдикати. Ту смо сви ми исти, а она (математика) стоји другачије, сама за себе. Не може код ње како бубањ каже.

На примеру плата професора школа и лекара, покушаћемо да уверимо министра просвете да процентни рачун и математика нису исто.

Тренд плата професора и лекара

Следећа табела показује супротно од онога што тврди министар просвете: да су плате професора школа у периоду 2015 – 2018. све веће (на пример у односу на лекаре).

Уколико су подаци Форума београдских гимназија тачни (а министар ће имати прилику да их математички оспори), великодушним узастопним повећањима од стране министра просвете разлика се повећава, али у корист – лекара!

Година Повећање у школи Плата у школи Повећање у здравству Плата у здравству Разлика
2015 36.285 49.006 12.721
2015-16 4% 37.736 3% 50.476 12.740
2016-17 6% 40.000 5% 53.000 13.000
2017-18 10% 44.000 10% 58.300 14.300

Проценти раде за министра просвете, а реална плата професорима је све мања!

Пошто је министар просвете изјавио „да је свако претходно повећање професорима било више од осталих и да је сада у групацији са највишима

(цитирамо: „Просвета је добила десет одсто. Па ако нисмо учили исту математику, ја мислим да су добили највише. Свако повећање претходно је било више од осталих, сада је у групацији са највишима“),

питамо министра просвете Младена Шарчевића где је учио ту математику?

Даћемо му кеца, ко врата. И укор!

(Инфо ФБГ)

2 replies »

  1. СВИ СУ ОНИ УЧИЛИ КОД партизана КАКО ДА КРАДУ ПИТАО ЈЕ НОВИНАР СРБСКОГ ЧЕТНИКА ЂЕ СУ СЕ БОРИЛИ партизани А ЧИЧА МУ ЗБОРИ КРАЛИ СУ БЛАГО НИЈЕСАМ РАЗУМЕО ДА ЛИ ЈЕ МИСЛИЈО НА КУЋЕ ШУМЕ ЛИВАДЕ ИЛИ НА СТОКУ ОД МУКЕ САМ СД НАСМИЈАО ЈЕР ЗНАМ ДА СУ ТАКО РАДИЛИ ТАКО И ТАЈ НАЗОВИ МИНИСТАР ЈЕ УЧИЈО ШКОЛУ КОД јовснке И лажног тзв тите

    Свиђа ми се

  2. Министра Шарчевића заболе патак, шта просвета мисли.Његов посао је да докусури остатак и да спроведе коначну капитулацију крају тако што ће јавно на примеру доказати и показати да ми просветари можемо само у ветар да режимо али други крај ланца је у његовим рукама.Све дотле док обичан свет не престане да моли и да подилази скотинама за посао, а то се неће никада десити.Због чега у просвети раде 4 синдиката? Математика каже да је разломак све мањи што се дели већим бројем, једно цело никада није исто као једна четвртина или трећина или половина.Недавно ме питала госпођа која жели да запосли ћерку у школу , коме треба да се обрати и колико кеша да понесе.НИје јој пало на памет да можда њена ћерка која је студирала 14 година и није за просвету.

    Свиђа ми се