АКТУЕЛНО

Миленко Јахура: ВРАТИТИ ЗЕМЉИШТЕ У ПРЕБИЛОВЦИМА СТАНОВНИЦИМА СЕЛА


Миленко Јахура

МОСТАР, 21. ОКТОБРА /СРНА/ – Предсједник Српског националног друштва /СНД/ „Пребиловци“ из Београда Миленко Јахура затражио је данас од начелника општине Чапљина Смиљана Видића да јавности објасни како је земљу која је у власништву 232 српске породице из Пребиловаца издао трећим лицима на 99 година, те стави ван снаге те уговоре и земљу врати селу и његовим становницима. 

„Позивам вас да јавности и нама предочите праву садржину уговора општине са Иваном Јурковићем из Вишића“, наводи Јахура у отвореном писму начелнику општине Чапљина Смиљану Видићу.

Јахура истиче да општина пребиловачко земљиште није изнајмили само једном `домицилном Пребиловчанину`, како је начелник раније наводио, већ и Ивану Јурковићу из Вишића.

„Он је добио много већу површину најквалитетнијег пашњака. У међувремену га је багером преорао, уситнио фрезирањем, припремио за садњу и направио пут до њега“, каже Јахура.

Он указује да је Јурковић сумњивим приватним послом дошао до другог земљишта у Пребиловцима, које је Српска православна црква 1991. откупила и исплатила власнику ради проширења пута, и на њему урадио бушотину за воду.

„Јурковић очекује струју и тврди да има обећање општине да гради објекте и подиже трајне засаде са закупом на 99 година, што је практично трајан посјед, односно ново насељавање /колонизација/ Пребиловаца. Његове тврдње схватам озбиљно, јер су се до сада све обистиниле, а ваше се нису показале тачним“, наводи Јахура у отвореном писму Видићу.

Он је навео да се Видићу обраћа због „нетачних тврдњи датих медијима прије 20 мјесеци, у вези са његовим реаговањем на изнајмљивање земљишта у Пребиловцима физичким лицима.

„Не пишем вам се због тих неистина већ због, њима проузрокованих, штетних посљедица у вези са тим проблемом у Пребиловцима. Обраћам вам се као предсједник Српског националног друштва `Пребиловци` из Београда које окупља избјегле и расељене Србе са подручја Чапљине и Стоца и као домицилни становник Пребиловаца и општине Чапљина, гдје сам уписан у бирачки списак и гдје остварујем бирачко право“, нагласио је Јахура.

Он каже да су му у Пребиловцима непокретности насслијеђене од предака, драги гробови који су порушени и прах предачких костију уништених 1992. године, у хрватској операцији „Чагаљ“.

„Пребиловчани су били и остали фактички посједници-држаоци поменуте парцеле. То је њихово правно власништво и посјед! Издавање дијела парцеле у закуп трећим лицима је незаконити и ништави акт власти и чин дискриминације правих власника и посједника“, тврди Јахура.

Он подсјећа да су све повратничне породице у Пребиловцима пољопривредни прозвођачи и великим дијелом сточари чија стада слободно пасу на вјековним пашњацима села.

„Ви сте то земљиште сада одузели повратницима и српској мањини која је у становништву општине од 1941. спала са 38 на око 14 одсто у 1991. години, а сада на два одсто. Дали сте га особи из другог села у најам нашу имовину, угрозили сточарску прозводњу села и приходе од ње“, истакао је Јахура.

Он додаје да је био ред и Видићева примарна обавеза да прије изнајмљивања земљишта упозна са планом село, власнике и мјештане који од тога земљишта живе, а не да га изнајми без њиховог знања.

„Да ли је то добра атмосфера за живот или суживот, на који се позивате? Мислим да је далеко од тога и да ово морамо схватити као угрожавање гарантованих људских права и као својеврстан притисак на српску мањину којој су Пребиловци до сада били једино село у општини“, закључио је Јахура.

Он истиче да је додјела земљишта Јурковићу и девастирање простора који је за Србе и меморијални, противна интересима села Пребиловаца да се потпуно обнове и развијају са ослонцем на туризам, угоститељство, прозводњу здраве хране, очување природне средине и културно- историјских и меморијалних вриједности насеља.

ИЗВОР: СРНА

—————

21.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. То ће чекати нека боља времена, анда се неће писати молбе.Старац Вукашин у Јасеновцу када му је Хрват одрезао ухо и извадио око:“Само ти дијете ради свој посао“.Њима је сваку смисао за хуманост узео Ватикан.То су хорде бивших љиди.Најбоље стохове о њима написо је Јован Дучић.

    Свиђа ми се