АКТУЕЛНО

ЧЕШКА: Земан – Мигрантски притисак Србија већ доживела на Косову


ПРАГ – Председник Чешке Милош Земан уверен је да је долазак миграната у Европу организован и сматра да Европи прети нови избеглички талас са Блиског истока и из Африке.

„Говори се о томе да је у Африци за миграцију у Европу већ припремљено минимално неколико милиона људи. Због тога што је реч највећим делом о муслиманима, чија је култура неспојива са европском, не верујем да је могућа њихова асимилација“, рекао је Земан за „Новости“.

Када погледате историју Европе био је то, у ствари, непрекидни рат са муслиманима. Управо је то Србија доживела на сопственој кожи, између осталог и на Косову пољу – тврди Земан, говорећи о мигрантском притиску на Европу.

На констатацију новинара да је ЕУ стално притискала и уцењивала Србију по питању Косова и Републике Српске и на питање како би Чешка реаговала да је била изложена таквим уценама, Земан каже:

„Сваком уцењивачу треба се супротставити одмах на почетку јер ако устукнете пред уцењивачем нећете га примирити већ ће имати све веће и веће захтеве.“

Упитан о односу према Русији чешки председник каже да је он одређен тиме што је Русија значајан трговински партнер Чешке Републике.

„А мој интерес је да подржим економску дипломатију и да имам добре односе са свим – понављам – свим значајним земљама, Шарл де Гол је то називао стратегијом свих азимута“, рекао је он.

На подсећање да је био једини председник у Европи који је пре америчких избора подржао Доналда Трампа и на питање како сада оцењује његову политику, Земан каже:

„Наравно да ћу још сачекати са оценама, али за сада се чини да ради оно што је бирачима обећао пре избора“, рекао је он.

Земан сматра и да су све „обојене револуције“ – од оних у арапском свету, до оних на пример у Грузији и Украјини, завршене потпуним неуспехом.

Он је још рекао и да је нови „Пут свиле“ највећи инфраструктурни пројекат у модерној историји и процењује се да ће вредност те инвестиције бити 12 пута већа од средстава уложених у „Маршалов план“, што говори о значају те инвестиције.

Земан додаје да Чешка и Србија имају добре односе са Кином и да се по томе разликују од од неких других земаља чланица ЕУ које покушавају да Кини уведу ембарго, а не схватају да је Кина данас највећа светска економија и да ће сваки ембарго на крају да се окрене против њих самих.

ИЗВОР: РТВ

———————

9.7.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Земан је паметан и поштен човјек и пријатељ Српском народу.Његов разум доминира у свим његовим говорима и врло одмјерено и савјесно води свој посао.Све што је рекао се и догодило и зато код здравог свијета ужива поштовање и повјерење.

    Свиђа ми се