ДРУШТВО

Средњошколац одржао лекцију господи из Министарства просвете: „Какво дуално образовање? Дозовите се памети!“


Видео је настао на јавној расправи о Нацрту закона о дуалном образовању, која је одржана у четвртак у сали Општине Врачар у Београду. У сали је био присутан велики број заинтерсованих грађана, представника више синдиката и активиста организација које се боре против доношења овог контроверзног закона.

Повезано: Аларм! Закон о дуалном образовању (који је већ у јавној расправи!) установљава легално израбљивање деце!

Расправа је на моменте постајала јако жустра и сви су имали нешто да кажу. А међу свима њима посебно се истакао један средњошколац. Момак из средње стручње школе се попео на бину, стао пред микрофон и одржао свима, а посебно господи из Министарства, лекцију живота.

 

„Молим вас!

Не причам ја о дуалном систему тренутно, зато што ви ни овај обичан систем нисте у стању да направите како ваља! Људи гину овде да зараде за парче хлеба, носе пелене доле у ЈУРИ и остало… Како вас није срамота?

Како вас све није срамота?!

Ја гледам своје вршњаке, пола њих ће да оде преко. Зашто? Питате се зашто 40.000 младих људи одлази свке године? Хоћете да вам кажем зашто? Ви и сами знате одговор, само не желите да признате.

Зашто? Ово је једна дивна земља, људи! Ово је дивна земља са прелепим потенцијалима за развој, за све. Погледајте Шведску, какво они образовање имају, као се тамо живи. Ја сад из ове школе сам изашао… мислим, надам се да ћу изаћи, пошто сте ми тако направили тај матурски испит да морам да црнчим четири године, да учим оно, да бих ја положио. Људи са републичким такмичењем из програмирања се муче да добију тројку на овоме! То је срамота. Срамота за све људе који седе овде. Срамота за вас који седите ту, а и за све оне људе који су напољу, у својим кућама и који стрепе да ли ће имати за хлеб, струју и воду наредних месец дана!

Ви причате о дуалном образовању? Дошао сам намерно, зато што сам из средње стручне школе. А знате ли како изгледа наша пракса? Јесте ли икада присуствовали томе? Пракса? То није пракса! То су промоције факултета, промоција фирми, компанија, тако је.

Како нађосмо Закон о дуалном образовању?
Какво дуално образовање, па ми ни обично образовање немамо!

Молим вас, дозовите се памети. Кад се вратите у Министарство, реците министру да мало стави прст на чело и да се запита – шта је ово?!

Молим вас!“

***

Контроверзни закон, који предвиђа да ђаци средњих стручних школа, поред наставе у школи, раде за послодавце до осам сати дневно, а максимално 35 сати недељно, за шта би требало да буду плаћени минимум 65 динара по сату за оно што се сматра „продуктивним радом“, изазвао је много полемике. Нацрт не обавезује компаније да ђаке задрже у својим радним погонима након завршетка образовног процеса, иако је читав концепт дуалног образовања постављен управо у том циљу, што је подстакло многе да закључе да би, уколико буде усвојен, овакав закон довео до израбљивања младе, јефтине радне снаге.

______
Приредила редакција СРБског ФБРепортера
Извори:  Noizz.rs, Српски покрет Двери 11.6.2017.

2 replies »

  1. Када сам 1964 и 1965 године, решила на мору, као водич за иностране туристе, а било йе то на Црногорском делу обале Ядранског мора, црногорци, мештани су мени београджанки, говорили: СВИ СМО МИ СРБИ, САМО ВИ СТЕ СРБИЯНЦИ, А МИ СМО ЦРНОГОРЦИ.
    ШТО СУ ОНДА ОНИ СЕ ОДВОЙИЛИ И ОТИШЛИ, КАДА МИ СВИ ХОЧЕМО УЗ ЮРАТСКУ РУСИЮ ???

    Свиђа ми се

  2. Oni ne znaju sta je Rec „SRAMOTA“ !! Jer su iz svoje svesti i iz zivota izbacili Boga,kad izbacis Tvorca onda je sve dozvoljeno a Oni su Bogovi!! Osvestite se ljudi,momak svaka ti cast!

    Свиђа ми се