Бомбардовање

Српски правни тим тужи НАТО – Адвокат Срђан Алексић о надокнади штете


4.6.2017. News Front 

Група адвоката из Србије започела је припрему међународне акције за судску наплату одштете грађанима који су оболели од најтежих болести због тога што је у НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године коришћен осиромашени уранијум. Тај експертски адвокатски тим водиће господин Срђан Алексић, познати нишки адвокат.

Алексић је већ контактирао са колегама из Француске, Аустрије, Италије, Русије и колегама из још неких земаља, а недавно је посетио Москву.

«Заступајући борце који су бранили СР Југославију за време НАТО бомбардовања 1999. године, видео сам да је много бораца умрло искључиво од карцинома, објашњава господин Алексић у интервју за News Front-Србија како је пристао да учествује у том тиму, — Добили су рак, а то је код мене изазвало сумњу да је ту било недозвољених средстава, а то је пре свега осиромашени уранијум».

Споменуо је и бомбардовања ХАЗАРД-објеката.

Ради се о огромној штети, у људским жртвама и у материјалној штети, подсећа адвокат.

«Наша медицина, лекари желе да нам помогну да докажемо да је осиромашени уранијум који је свим међународним конвенцијама забрањен, штетан за здравље и опасан за нашу будућност и нашу децу».

У Србији једно дете дневно умре од карцинома, каже господин Алексић. Србија има исти број оболелих од карцинома као Немачка која има 80 милиона становника. И тај број драстично расте.

Навео је и друга слична дела и тужбе које су поднете у иностранству.

«Пре свега желимо да се надокнади штета људима који су оболели, који су преминули, њиховој родбини. И ради се о болести која је врло скупа за лечење, наши грађани нису у могућности да плате такве скупе лекове.

Зато желимо да земље које су учествовали у бомбардовању, прво лече наш народ, а и да донесу опрему која је потребна да се испита где се налази осиромашени уранијум по Србији и да то покупи», каже адвокат.

Разговор је водила Оксана Сазонова, уредица News Front Србија

1 reply »

  1. Да је среће да држава стане иза тужбе,али то се неће десити и право је чудо да група адвоката хоће и смеју да покрену тужбу,јер државни органи и судство неће да се замерају својим спонзорима који су их и довели на власт.

    Свиђа ми се