Бранко Станић

НОМАД У СВЕТУ ВАЈАРСТВА


Преузето из Подринских новина

Бранко Станић

НОМАД У СВЕТУ ВАЈАРСТВА

Милутин Ранковић је добро познат нашим читаоцима. Дружење са Задужбинским друштвом „Први српски устанак“ Мишар довело га је и у наш крај. Његове скулптуре одавно красе музејски простор на Мишару, а са својим радом присутан је и у Трбушцу под Историјским храстовима.

Смиљка Јовановић, песник, учесник програма, поред паноа за најаву јубилеја

Милутин је оплеменио и многа друга места, а и многе музеје, галерије и приватне колекције широм света.  У кориту Колубаре проналази остатке стабала дрвећа из давних времена у којима резбарењем оживљава ликове њихових савременика. И у камену види оно што други не виде. А воли и да писаном речју сачува обичаје и културну традицију својих предака. Више од 250 пута излагао је у земљи и иностранству. Његови часови вајарства и резбарења уживо увек су били атракција за публику од Москве, па све до Париза. Награде и признања су се ређали, а и обавезе. Био је директор разних установа везаних за културу и уметност. Сада је директор Туристичке организације Општине Лајковац.

Милутин Ранковић, час резбарста на Мишару за Ноћ музеја

И тако Милутин номади кроз свет вајарства, резбарства и којечега другог пуних 35 година.

А да се тај јубилеј обележи најприкладнија је била кућа великог песника, сликара, приповедача и драмског писца Ђуре Јакшића у Скадарлији, у Београду. То је и уприличено баш у њеним просторијама у понедељак, 24. априла.

Ђура Јакшић и његова кућа

Није ни чудо, када се толико година номади, да се тим поводом окупе бројни гости, а многи  су и учествовали у прикладном програму. Да их поменемо. Ако је неко изостављен, није намерно. Водитељ је била Јелена Тејић, новинар РТВ Пруга, а уредник програма и, исто, водитељ био је Владимир Путник, редитељ и доајен Радио Београда. За музичку атмосферу био је задужен Неша Станковић, прва виолина у Народном оркестру РТС-а под управом Бранимира Ђокића. А свој наступ имали су и Елена Накикина, журналиста из Москве, Хаира Јаковљевић, ликовни критичар, Вјера Мујовић, глумица, Биљана Ђуровић, глумица и професор на Академији лепих уметности, Милан Милосављевић, глумац, Јеремија Лазаревић, песник, Адријана Ранковић, песник и филолог, Радоје Блажић, афористичар, а аудио и видео записе приредила је Еолонора Ранковић.

Јелена Тејић, слављеник Милутин Ранковић и Владимир Путник

Али то нису сви учесници. И чланови Задужбинског друштва имали су свој удео у програму те вечери. Најпре, Смиљка Јовановић са својом песмом, написаном баш за ову пригоду. А академик проф. др Марко Тодоровић поклонио је Елени Накикиној своју личну монографију, којом је прошле године номинован за Нобелову награду из области хемије. Био је то његов лични допринос светској науци на подручју доградње Мендељејеве таблице Периодног система хемијских елемената. Гости из Друштва били су и Стеван Симић, Вера Станић и, наравно, аутор овог текста.

 

Неколико скулптура у дрвету Милутина Ранковића